נשים רבות מעידות כי ההמתנה לתור לרופאת נשים היא בלתי נסבלת. לעיתים נשים מחכות חודש ואף מספר חודשים לרופאה. הבעיה היא בעיה משמעותית שכן, תחום זה מצריך מעקב וביקורים סדירים לאורך תשעה חודשים ויש טיפולים ומעקבים מסוימים שצריכים להיעשות בימים מסוימים בחודש.
כדי לסבר את האוזן יצאתי לאסוף עדויות מנשים: סיפרה לי אישה ממודיעין עילית (השם המלא שמור במערכת): "חיכיתי יותר מחודשיים לרופאה. יום לפני מועד התור ביטלו לי את התור והכניסו אותי לרשימת המתנה ארוכה…"
סיפרה לי אישה נוספת מביתר עילית שהיא עדה ל"מכרזים" על תורים. לדוגמא, אישה כותבת בקבוצה: "יש לי תור פנוי ואני לא אוכל לבוא - מי מעוניינת לבוא במקומי"? נשים נוספות אומרות לי בהתלוצצות: תמיד תקבעי תורים ליתר ביטחון… משיחה עם נשים בבית שמש, ירושלים בני ברק ואלעד אני מבינה שהמצב דומה.
בעקבות השיח הרב בנושא שמטבע הדברים מעסיק נשים חרדיות, אשר שם הילודה גבוהה, יצאתי לבחון את הנתונים: באיזה קופה תמצאו הכי מהר תור לרופא? ומה קורה אם אתן ממתינות דווקא לרופאה? (רמז: תמיד תחכו יותר)
איך בחנתי את הנתונים?
ביקשתי מארבע נשים מארבעת קופות החולים להיכנס לאזור האישי שלהן בקופה ולחפש את התור הפנוי הראשון בכל עיר ועיר מהערים הנכללים במבדק. הנשים חיפשו גם תור לרופא וגם תור לרופאה.
הקדשתי חיפוש נפרד לרופאה, כיוון שנשים רבות במגזר החרדי מעדיפות רופאה על פני רופא, הן בגלל הטבע הנשי והצורך באינטימיות והן בגלל סוגיות הלכתיות: רבים מהפוסקים סוברים שעדיף ללכת לרופאה על פני רופא ויש האוסרים ללכת לרופא- גבר. מסיבות אלו לנשים רבות האופציה ללכת לרופא אינה נלקחת בחשבון וכך גם אם יש תור לרופא מהיום להיום זה לא יעזור להן…
אז כמה זמן תחכו לתור פנוי לרופא ורופאת נשים?
אלו הנתונים לפי פילוח לערים:
ביתר עילית
בעיר ביתר עילית, כללית מובילה עם מספר ימי ההמתנה הנמוך ביותר לרופאה (8 ימים), בפער ניכר מהקופות האחרות. מכבי האחרונה ברשימה עם 41 ימי המתנה לרופאה, מאוחדת מתקרבת אליה עם 33 ימי המתנה לרופאה.
מודיעין עילית
בעיר מודיעין עילית המגמה הפוכה: מכבי מנצחת עם אפס ימי המתנה גם לרופא וגם לרופאה. לעומתה 'כללית' האחרונה ברשימה מבחינת המתנה לרופאה עם 32 ימי המתנה, אמנם, מבחינת המתנה לרופא- גם היא מובילה עם 0 ימי המתנה. מאוחדת גם רושמת ימי המתנה מועטים (יומיים לרופא ו-7 ימים לרופאה). בלאומית תדרשו להמתין 26 ימים גם לרופא וגם לרופאה.
בית שמש
בעיר בית שמש מאוחדת מובילה עם מספר ימי ההמתנה המועטים ביותר לרופאה. (8 ימים), אחריה כללית עם 18 ימי המתנה. מכבי משתרכת מאחור עם 42 ימי המתנה. אמנם שוב גם כאן היא נותנת 0 ימי המתנה לרופא- גבר, כך גם כללית עם 0 ימי המתנה לרופא- גבר. כלומר תור מהיום להיום. לאומית גם בבית שמש עם 26 ימי המתנה הן לרפא והן לרופאה. באופן כללי מספר ימי ההמתנה לרופאה בעיר בית שמש אינו מזהיר.
בני ברק
בבני ברק מאוחדת מובילה עם ימי ההמתנה המועטים ביותר לרופאה (8 ימים), אחריה כללית עם 26 ימי המתנה ואחריה לאומית עם 26 ימי המתנה. מכבי משתרכת מאחור עם 71! ימי המתנה לרופאה. אך שוב כמו בערים הקודמות יש לה 0 ימי המתנה לרופא גבר.
אלעד
באלעד מכבי מנצחת בגדול עם יום המתנה בודד לרופאה ואפס ימי המתנה לרופא, אחריה לאומית עם 28 ימי המתנה לרופאה. כללית משתרכת מאחור עם 35 ימי המתנה לרופאה. מאוחדת כמעט צמודה לה עם 32 ימי המתנה.
המצב גרוע מהנתונים
בפועל אם נחשב את ממוצע ימי ההמתנה לרופאת נשים בכל הערים הנבדקים והקופות; נגלה ממוצע של 24 ימי המתנה. בפועל הנתונים אינם משקפים במדויק את המצב בשטח. נשים רבות מעידות כי הן ממתינות מספר חודשים לרופאת נשים גם בערים ובקופות שהנתונים היו נראים סבירים. הפער נובע מכך שאישה שמתחילה טיפול אצל רופאה מסוימת גם תצטרך להמשיך אצלה. כך יש רופאות מבוקשות שההמתנה אצלן יכולה לקחת גם מספר חודשים ונשים מוצאות את עצמן ללא תורים לביקורת שגרתית.
כמובן שבבחירת קופה לפי רופאת הנשים מומלץ לבחון פרמטרים נוספים כמו שירות, מקצועיות, אדיבות, וכו. אך אם חשוב לכן זמינות התורים, מוזמנים להציץ בגרפים לפי מקום מגוריכם…
רק בריאות!
הצגת כל התגובות