פרק ה': כשפורסם הקונטרס 'זמיר עריצים' כנגד החסידות, תושבי העיר גרודנא החסידים נפגעו ביותר, ותלמידי הרה"ק רבי חיים חייקל מאמדור הסמוכה לגרודנא שרפו את קונטרס 'זמיר עריצים' "בשריפה חמורה בפתח עיניים לעין כל".
- הוויכוח בין החוקרים: מתי החלה ההתנגדות לחסידות?
- האם הליטאים כונו על ידי הבעל-שם-טוב: "מחבלים"?!
- האם הגר"א חיבר את קונטרס 'זְמִיר עָרִיצִים' נגד החסידות?!
- חתם על החרם כנגד החסידים - ולבסוף נתפס לחסידות
פרנסי קהילת וילנא המתנגדים שמעו ממעשה זה של השריפה, וזעמו ביותר. באגרת לקהל ברודי הם הסבירו שהם לא מתנקמים בהם, כיון שחסידי גרודנא היו מקורבים למלכות, והם חששו שיצא מכך תקלה לכל הקהילות והחסידים ישכנעו את השלטונות לנקום בהם, ולכן הם החליטו כעת להבליג.
הרה"ק רבי חיים חייקל שתלמידיו שרפו את 'זמיר עריצים' היה נודע בביקורתו לאדונינו הגר"א, כפי שכותב הגאון רבי יוסף לוינשטיין.
מי היה הגאון רבי יוסף לוינשטיין?
הגאון רבי יוסף לוינשטיין (נפטר בתאריך כ"ו בניסן תרפ"ד 1924) כיהן כרבה של סרוצק ועוד קהילות, מחבר הספר "דור ודור ודורשיו" (וורשה תרע"ד) שכלל כרוניקה מקיפה על רבני ישראל בכל הדורות ותאריכי פטירה.
הרב לוינשטיין כתב מכתבים אל ההיסטוריון המפורסם שמעון דובונב, ובמכתב מתאריך י"ג בתמוז תרנ"ה נכתב שר' חייקל החסידי היה בסמיכות לתלמידי הגר"א, והיה מצטער שהגר"א ותלמידיו מזלזלים בתפלה (לדבריו).
לא נח ר' חייקל, עד שאמר למתנגדים שהציקו לו, ש"תורתם היא מהשפה ולחוץ", וכך דבריו המלאים:
"ר' חייקל היה סמוך לתלמידי הגר"א והיה מתלבה בפיו בלבו, ועני וחסר לחם, וצער על הגר"א ועדתו כי הם מזלזלים בתפלה העומד ברומו של עולם, וכל עוד אשר הציקוהו מתנגדיו לא יכול לסבול, עד המדורה הגדיל, כי אמר שתורתם היא מהשפה לחוץ ולא ברותחה אש".
מהמשך האגרת מובן שר' חייקל הוכרח לעזוב את עירו מחמת הצקות המתנגדים, כך שברור ומובן מדוע תלמידיו שרפו את קונטרס 'זמיר עריצים'.
מקורות: ראה בספר 'חסידים ומתנגדים' - לתולדות הפולמוס שביניהם בשנים תקל"ב-תקע"ה, מוסד ביאליק, 1990, שאסף וליקט פרופ' מרדכי וילנסקי
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com