החל מהיום בבוקר, המראה השגרתי של בנות עם תלבושת אחידה של כחול-תכלת, מתחלף לו למראה של בנות צוהלות לבושות בצבעים מכל גווני הקשת, כובעי מצחיה על ראשן, ותיק קטנטן בידן, בגיל ורון הן צועדות לקייטנות המהנות על שלל הפעילויות השונות.
השבוע הזה הוא הראשון מתשעת השבועות הארוכים של ה"חופש גדול" במוסדות החינוך. על ימי החופשה הרבים המסוכנים, מכל בחינה, כבר נכתב רבות, אך ללא הועיל. גם ניסיונו של שר החינוך לקצר בשישה (!) ימים את החופשה, לא צלח, למרות שימים אלו היו אמורים להתקזז עם ימים אחרים במהלך השנה עצמה. על אף עמידתו האיתנה בהחלטה על הקיצור, נאלץ לבסוף להתקפל תחת לחצי ההורים ואיגוד המורים.
כך נותר החופש גדול ונורא, כשבכל שנה הוא גובה מחיר יקר בנפש ובגוף. ההורים חסרי האונים, במיוחד אלו שממשיכים בשגרה כרגיל, לומדים ועובדים, נאלצים לחפש מסגרות שונות לילדיהם, כדי לשמור על סדר יום, ולהמעיט בשעות הבטלה, ככל האפשר.
בנוסף לדאגה על שלומם הרוחני והגופני של הילדים, מהווה חופשת הקיץ, נטל מהותי על התקציב המשפחתי, במיוחד במשפחות ברוכות ילדים. לעתים השיקול הכלכלי מהווה את הגורם המכריע בהחלטה על סוג הקייטנה.
מהם הגורמים החשובים באמת שיש לקחת בחשבון כשבוחרים קייטנה? מה עדיף, קייטנות ממוסדות או קייטנות שכונתיות? או אולי עדיף בכלל להשאר בבית?
לילדים בגילאי מעון הלומדים במסגרות המוכרות, משפחתונים, מעונות וגני טרום-חובה, ישנה שיגרה מבורכת עד לתאריך 15.8. כלומר, שבועיים חופש, שזה הרע במיעוטו.
גנים רבים שאינם במסלול קבוע של 11 חודשי פעילות, נוהגים לקיים קייטנה במסגרת הגן. התשלום נקבע על פי שיקול דעתה של הגננת. גננות הבוחרות לקיים את הקייטנה צריכות לשלם סכום עבור הוצאות עלות תפעול המקום, מים, חשמל וכו'. ולאחר קיזוז עלויות החומרים השונים, יתר הסכום הוא הרווח שלהן. הסכום הממוצע לקייטנות אלו הוא כ-250 שקלים.
קייטנת שכונה
היתרון הגדול של קייטנה כזו, הוא המבנה הבטוח של הגן, הפעלת הקייטנה על ידי הגננת או הסייעת הקבועות, המוכרות והמנוסות, הביטוח שחל על המקום, ובעצם השגרה שנמשכת עבור הילדים במקום המוכר והאהוב, כשההפרה היחידה שלה היא פעילויות הקייטנה הקלילות והמהנות.
גם בתי הספר היסודיים, מקיימים קייטנות המתאימים לבנות. הקייטנות מיועדות לכל הגילאים החל מאלו שעולות לא', וזוכות להכיר מקרוב את בית הספר והתלמידות שישבו איתן בכיתה. בנות העולות לכיתות ב'-ה' יזכו גם הן לבלות בין קירות המוסד, בפעילות קייטנתית מהנה ושונה במיוחד מימי שנת הלימודים ה"יבשים". לבנות העולות לכיתות ו'-ח', מתכונת פעילות מיוחדת הנקראת "מחנה יומי" ונערכת בשעות אחר הצהריים, מופעל ברוב המקומות על ידי "אתנחתא".
המחיר בקייטנות אלו עומד על כ-300 שקלים, וחברות בתיה זוכות להנחה של 35 שקלים.
אמהות רבות שמחות לשלוח את הבנות לקייטנות בית הספר, שמהוות עבורן קייטנות בטוחות המנוהלות באופן מקצועי. לכל קייטנה יש שם, נושא והמנון, והמדריכות הצעירות עושות ככל שביכולתן להשתלט על הבנות ולהעביר את הימים בנעימים. חלק מהתוכנית כמובן, הם ימי טיולים, יציאה לבריכה ואטרקציות נוספות.
אולם משפחות רבות המתקשות לעמוד בסכום זה, בעיקר כאשר יש להן מספר בנות בבית והמחיר כבר כבד מידי. הורים אלו בלית ברירה בוחרים בקייטנות שכונתיות, שנערכות על ידי בנות בעלות יוזמה שמכינות מודעות התלויות על עצי השכונה וקוראות להורים לשלוח את הבנות לקייטנה תמורת 150 שקלים בלבד, ולעיתים אפילו פחות. הפעילויות בקייטנות אלו הרבה פחות נוצצות. על פי רוב טווח הגילאים רחב מידי וניתן למצוא באותה קבוצה ילדה בת 4 וילדה בת 8, כמובן שהדבר מקשה על מציאת תחומי התעניינות משותפים. לעתים קייטנות אלו מהוות פתרון יחיד, לאחר שמסתיים החודש הראשון של החופש ונותרים עוד שבועות ארוכים של שעמום.
אמא משגיחה
למי שמחליט לשלוח לקייטנות כאלו, צריך לדאוג שישמרו בהם כללי בטיחות בסיסיים. למשל, לברר את גיל המדריכות, וכמה ילדים יהיו בקבוצה, כמובן יש לוודא מהו מיקום הקייטנה, כדי לא לגלות שהוא בגן השעשועים הקרוב תחת השמש הקופחת. נכון שישנן מדריכות אחראיות, ובוגרות שמכינות תוכניות הפעלה ויצירה, אולם על פי רוב אפשרות זו של קייטנה היא סיכון במידה לא מבוטלת.
אפשרות חסכונית אך בטוחה יותר, מתבצעת על ידי אמהות חרוצות ונקראת "קייטנה עוברת". זהו רעיון יעיל שבו מספר אמהות מארגנות קייטנה בתורנות. קבוצת הבנות עוברת כל יום לבית של ילדה אחרת ומופעלת על ידי האמא התורנית. נכון שהדבר דורש היערכות של האמהות. מצד שני, כל אמא צריכה לספוג את העלויות של יום, או יומיים, הפעלת הקייטנה בביתה בלבד, ללא עלויות נוספות. והיתרון הגדול והמהותי הוא הידיעה שהבנות נתונות להשגחה של אמהות אחראיות אשר גם הן מוצאות את עצמן נהנות מהחוויה. חסכוני, יעיל ובטוח, כדאי לנסות בבית!
על האפשרות של הישארות בבית קשה לכתוב באופן גורף. יש לקחת בחשבון את הגיל של הבת הבוגרת ביותר ואולי לצ'פר אותה בדמי כיס, עבור הפעלת הקייטנה הביתית לאחים. אולם כאשר הילדים צעירים מידי, האפשרות להשאירם לבד בבית מסוכנת ביותר. הורים שמתאפשר להם לקחת חופשה מנצלים את הימים האלו. וכל השאר, מקבלים את גזירת החופש הגדול, חורקים שיניים ומשלמים לקייטנות השונות.
אולי השוואת מחירים עם הקייטנות הרווחות בציבור הכללי תעודד את ההורים החרדים. בציבור החילוני משלמים עבור קייטנה של 4 שבועות כ-1,500 שקלים! ויש קייטנות יוקרתיות ויקרות יותר.
חשוב לציין כי משרד החינוך מחייב את כל הגופים המפעילים קייטנות ציבוריות או פרטיות להוציא רישיון ממינהל חברה ונוער במשרד החינוך, על פי חוק הקייטנות.
הדבר נכון לכל הקייטנות שאורכן מעל ליומיים, וגילם של המשתתפים נע בן 3 ל-19. ישנם חוקים וכללים על מספר הילדים ומספר המדריכים, גילאי המדריכים ועוד.
לבקשת ההיתר יש לצרף את תכנת הקייטנה, רשימת כח אדם, אישורי השכלה, אישור ממשטרת ישראל על העובדים בקייטנה, אישור ביטחוני של קב"ט הרשות ואישור בטיחותי של יועץ הבטיחות.
ואם רשימת הדרישות נראית ארוכה ומוגזמת, זיכרו: קייטנה זה לא משחק ילדים!