גורמי הרווחה מעריכים כי יש כ-200 אלף נשים מוכות בישראל, חלקן עדיין עוטות את מסיכת הבושה וההסתרה. גם נשים רבות במגזר החרדי אשר נתונות במעגל האלימות, חוששות לספר על הקשיים הרבים שלהן. הן ממשיכות להסתיר ולספוג רגעי השפלה, ימים שבהם הבעל יוצא מהבית ומשאיר אותה לבד, באיסור חמור לצאת או ליצור קשר כלשהו עם העולם, גם לא טלפון לאמא, ובמיוחד רגעים של כאב, שהן מדחיקות ומשתדלות להעלים, ולהתפלל לימים טובים יותר.
בחברה סגורה ישנן לעתים תגובות חסרות רגישות ממי שאינו בקיא בנושא הכואב, או ממי שיש לו מניעים הנובעים מסיפור אישי מורכב. אבל למרות הסטיגמה על טאטוא הצרות מתחת לשטיח, חל שינוי מהותי בשנים האחרונות בפתיחות ובהבנה לצורך בטיפול מקצועי באלימות לכל סוגיה. נשים חרדיות רבות מעוניינות לשנות את המצב ופונות לגורמים השונים המתמחים במגזר החרדי.
"אף אישה לא צריכה לבכות לבד", הוא המוטו שחרט על דגלו מרכז הסיוע לנשים דתיות שהוקם בשנת 1993. מטרת המרכז הינה לעזור לנשים דתיות וחרדיות הנמצאות במצבי מצוקה ומשבר וזקוקות לתמיכה וייעוץ, מתוך הבנה כי נשים מהמגזר הזה לא ירגישו בנוח לפנות למרכזי סיוע קיימים, בשל החשש שבמרכז חילוני לא יבינו אותן ולא יוכלו לעזור להן למצוא פתרונות לבעיותיהן. הידיעה של הפונות כי כל העובדות במרכז הן דתיות או חרדיות וכי המרכז פועל בהסכמת הרבנים וגדולי התורה, מקלה עליהן לפנות ולבקש סיוע.
במשך 15 השנים הראשונות של הפעלת המרכז התקבלו בו כ- 25,000 פניות של נשים.
חדר מיון טלפוני
מרכז הסיוע מקבל פניות רבות מידי יום במספר 6730002 –02 הפעיל 24 שעות ביממה. המענה הטלפוני משמש כמעין "חדר-מיון", כאשר למתנדבת המקבלת את השיחה הידע והמיומנות להתייחס באופן מיידי לשאלות שמעלים המתקשרים ולהציע ייעוץ, הדרכה, הפניה, או המשך טיפול בהתאם לצורך.
הגב´ דבי גרוס, מנהלת המרכז מספרת על הפעילות: "יש את הקו החם 24 שעות שבאמצעותו, אנו מפנות, לפי הצורך לאנשי מקצוע, רופאים, פסיכולוגים ועוד. אנו תומכות ומלוות לבית חולים, למשטרה, לבית המשפט. ברגע שהאישה פונה אלינו, נהיה איתה בבדיקות, נארגן הכל, נהיה גם בתוך חדר החקירות במשטרה."
מי הן הנשים המשיבות לשיחות?
"המשיבות הן מתנדבות שעברו הכשרה במשך חצי שנה, ובכל חודש מקבלות הכשרה נוספת, כולן דתיות או חרדיות, מעליהן יש פסיכולוגית שנמצאת במקום וזמינה בכל עת למתן הכוונה מקצועית. לא חייבים להזדהות, 90% מהפניות הן בעילום שם, המרכז שומר על האנונימיות והסודיות של הנשים הזקוקות לעזרה. הן צריכות לדבר עם מישהי אך לא לחשוש מתוצאות החשיפה. גם אם יש פגישות המשך ניתן להגיע ללא מתן פרטים, לא מתנים את הסיוע בהזדהות.
"בפגישה כזו נספק לאישה את כל המידע כדי שהיא תוכל לחשוב ולהחליט מה לעשות, למשל לפנות לטיפול אצל פסיכולוגים, או במרכז של יד שרה. ניתן לפנות במקרה הצורך לסיוע משפטי, משטרה, בית חולים, לפעמים בית משפט כדי להוציא צו הרחקה. אנחנו נלווה אותה בכל התהליך, וגם אם היא הולכת לטיפול פעם בשבוע, היא עדיין יכולה להתקשר ולהמשיך להיות בקשר אם יש לה צורך, אפילו ב-2 בלילה."
מהם סוגי האלימות?
"אלימות מתחלקת לחמישה סוגים, אלימות פיזית, אלימות רגשית, אלימות כלכלית, אלימות רוחנית ואלימות בינאישית. ברוב המקרים ניתן לטפל, אבל בשום מקרה זה לא עובר לבד." היא מדגישה.
אפשר לזהות את זה עוד בתקופה שלפני הנישואים?
"בוודאי, בודקים איך הוא מתמודד עם לחץ, עם אנשים שלא מסכימים איתו, למשל, בפגישת שידוך בלובי של מלון, הבחור מזמין שתיה והמלצרית לא מהירה, איך הוא מגיב? איך הוא מגיב כשיש פקק מרגיז?
"אנחנו במרכז לבד מליווי ותמיכה, עורכים הרצאות וסדנאות מגיל 3 ומעלה לפי הנושא, מלמדות טיפים איך לזהות בחור אלים, סדנא שמלמדת אמהות מה לחפש בשידוך לבת, לימוד בלניות איך לזהות קרבן, אנו מנחות מדריכות כלות איך לזהות כלה שנמצאת בתוך מערכת אלימה. המרכז מציע גם קבוצות תמיכה, שמטרתן לתת לנשים מקום לדבר. לנשים מהציבור החרדי זה יותר קשה. יש את המרכז של "יד שרה" שמטפלים בכך בצורה מאוד טובה, מלמדים לזהות איך הוא מתחיל להתעצבן ואיך להירגע, מה לעשות ולא באלימות ויש לכך הצלחה במיוחד אצל צעירים שהוא מבין שהוא יכול לאבד הכל."
איך אתם מפרסמים את פעילותכן?
"לצערי, אין לנו תקציב לפרסום בעיתונים, לכן אנו מפרסמות בכל מקום שמפרסם בחינם, במקוואות, בקופות חולים וכו´. בנוסף רבנים מכירים אותנו ומפנים אלינו. אם יש צורך אנו פונות לרב של האישה כדי לקבל היתר לקבלת טיפול פסיכולוגי, או פנייה למשטרה, מבלי לחשוף את פרטיה.
"הכי חשוב זה שאם יש למישהי חשש על אלימות אצל חברה, אחות או אישה שהיא מכירה, צריך לדעת שזה יכול להיות אחרת. לכן אמא, אחות, רב, מדריכה או שכנים שנחשפים לאלימות צריכים לשכנע את הקרבן לפנות לסיוע. שתרים טלפון אנונימי ותקבל סיוע, אנחנו מטפלים ונפגשים עם נשים בכל הארץ." לסיום מבקשת דבי גרוס, לפרסם שוב את המספר של הקו החם: 6730002 –02.
הנורות האדומות: כך תזהו גבר אלים
מהן הדרכים לזיהוי נטייה לאלימות? אלו תכונות אופי מעידות על גבר שבעת משבר הוא עלול להתפרץ על הסביבה? מה אפשר לשאול את החברים בנוסף לכל הבירורים הרגילים? כל אלו נלמדים בהרחבה בסדנאות של מרכז הסיוע. בשיחה של כיכר השבת עם מומחית בנושא, בדקנו לתועלת הציבור מהן השאלות החשובות ביותר, אשר מהוות "נורות אדומות" לאופי בעייתי:
האם הבחור שתלטן? טיפוס שהוא שתלטן ומחליט לבד הכל גם בחיי הנישואים יהיה כזה. יש אישה שמבחוץ נראית מפונקת ואפילו מעוררת קנאה, מהמתנות שהיא מקבלת וכו´ אבל הוא זה שבוחר הכול, החל מלבוש וכלה בריהוט לבית ועוד.
האם יש לו יכולת התמודדות עם לחץ? מי שמצבי לחץ מוציאים אותו משלווה, לא תמיד עומד במשברים. בסיטואציות מסוימות חוסר יכולת כזו עלול לגרום להתפרצות על הסביבה.
האם הוא מסוגל לקיחת אחריות? הטלת כל האחריות על האחר, יכולה להיות סימן למי שגם על מעשיו לא ייקח אחריות.
האם הוא טיפוס שיודע הכול? או שהוא יודע להתייעץ. האם יש לו דמות שהוא סומך עליה? מי שנוהג להתייעץ במקרה הצורך, הדבר מראה על ההבנה שלו שהוא לא יודע הכל, שהוא גם יכול לעתים לטעות, וזוהי תכונה חיובית לזוגיות.
כיצד הוא מתמודד במצבים קשים? הדגש הוא התמודדות ולא בריחה. למשל, אם אבא שלו חלה וכל מה שהוא עשה זה להיות איתו כל הזמן, זה אומר שהוא לא מתמודד עם הלחץ אלא נכנס ´בכל הכוח´ ומנסה למצוא פתרון אחד. לעומת מי שמשלב כמה דרכים כמו להיות עם האב, להתפלל, ללכת ללמוד וכו´. אם ההתמודדות היא קיצונית, כך עלולות להיות גם התגובות שלו במערכת הזוגית.
בין שתלטן לאימפולסיבי
האם הוא מחצין בעיות? מחצין מלשון חיצוניות, הכל חיצוני לו הוא לא אשם, השלכת כל האשמה על הסביבה ועל גורמים אחרים מעידה על בעייתיות.
האם הוא ´יוצא דופן´? למשל, כשכולם מתפללים בישיבה, הוא יתפלל בשטיבל. זה אומר שכשיש סיטואציה בעייתית הוא יוצא ממנה. מי ש"מזיז גבולות" עלול לבקוע גבולות גם בתוך הקשר הזוגי.
האם הוא יודע לקחת אחריות על מעשיו? האם הוא יודע להגיד ´טעיתי´? בדרך כלל בחור כזה גם יקבל טעויות של אחרים וידע לסלוח.
האם הוא מקשיב בשיחה? או שרק משמיע את דבריו ונותן תחושה שהצד השני לא מבין טוב כמוהו. הקשבה וקבלת דעות מהצד השני היא תכונה שחשובה בחיי הנישואים, בניגוד לבחור ש´תמיד צודק´.
חשוב להדגיש, כי סימן אחד לא מעיד על גבר אלים, יש למשל אדם שהוא שתלטן, אבל אינו אימפולסיבי. אך כשקיימים מכלול של סימנים, זה יכול ליצור פרופיל של גבר אלים. לכן כשנדלקות מספר נורות ונוצר חשש, צריך לברר לעומק, להתקשר ולהתייעץ, על מנת לבדוק את המקרה לפרטיו ולמנוע אלימות בעתיד.
האם יש טיפול לבחורים עוד לפני הנישואים? מה ניתן לעשות לאחר הנישואים כשנדרש טיפול באלימות? מהו המרכז לטיפול במשפחה של יד שרה? אילו שיטות טיפול מתאימות לגברים במגזר החרדי? לאן יפנו הרבנים גבר שמגלה נטיות אלימות? על שאלות אלו ועוד רבות אחרות בכתבת המשך בסדרה.
הצגת כל התגובות