
ראש הממשלה בנימין נתניהו צפוי לנחות בקרוב בבאקו, בירת אזרבייג'ן, לביקור מדיני שנועד לקדם שני נושאים מרכזיים: שילובה של אזרבייג'ן במסגרת הסכמי אברהם, וניסיון של באקו לתווך בין ירושלים לאנקרה על רקע המחלוקות סביב המתרחש בסוריה.
נתניהו, יחד עם שר החוץ גדעון סער, פועלים בחודשים האחרונים להרחבת הסכמי אברהם מעבר לגבולות העולם הסוני ואזרבייג'ן, מדינה חילונית בעלת רוב מוסלמי שיעי, נחשבת למועמדת מרכזית למהלך.
לישראל יצוין, יש עשרות שנים של קשרים אסטרטגיים הדוקים עם באקו בתחומי הביטחון, האנרגיה והמודיעין – מהלך שעשוי להוות ציון דרך גיאופוליטי חשוב.
במהלך חודש מרץ 2025, שיבחו גורמים מדיניים בירושלים את אזרבייג'ן כמודל של שיתוף פעולה ודו-קיום במזרח התיכון. נתניהו אף הגדיר את הקשרים עם באקו כייחודיים, וציין את תרומתה הייחודית של המדינה לעולם המוסלמי.
שר החוץ סער הדגיש כי הכללת אזרבייג'ן בהסכמי אברהם תשלח מסר ברור של גיבוש חזית רחבה מול ההשפעה האיראנית באזור. בתקשורת הגדירו את הברית המתרקמת "כזו שמדירה שינה מעיניהם של האייתולות", על רקע הקרבה ההולכת וגדלה בין ישראל למדינה שיעית.
באמצע חודש מרץ, נחת בבאקו סטיב ויטקוף, שליחו המיוחד של נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ, במסגרת מהלך דיפלומטי מתואם בין וושינגטון, ירושלים ובאקו.
גורמים הבקיאים בפרטי הקשרים בין המדינות סיפרו, כי רמת התיאום גברה במיוחד לאחר נאום של נתניהו בכנסת, ב-5 במרץ, שבו הביע את מחויבותו לשותפות האסטרטגית המשולשת בין ישראל, ארה"ב ואזרבייג'ן.