הלם בישראל: התובע בבית הדין הפלילי לפשעי מלחמה בהאג, קארים חאן, הצהיר היום (שני) בראיון לרשת CNN, כי בכוונתו לדרוש הוצאת צווים בינלאומיים כנגד ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבטחון יואב גלנט - לצד מנהיגי חמאס יחיא סינוואר, איסמעיל הנייה ומוחמד דף.
חאן פירט את הסעיפים בגינם ידרוש את הוצאת הצווים כנגד נתניהו וגלנט: "גרימת השמדה, גרימת הרעבה כשיטת מלחמה, כולל שלילת אספקת סיוע הומניטרית, ופגיעה מכוונת באזרחים במהלך סכסוך".
הוא פירט את הסעיפים בגינם ידרוש צווים גם כנגד בכירי החמאס: "השמדה, רצח, לקיחת בני ערובה, אונס ותקיפה מינית במעצר".
"העולם היה בהלם ב-7 באוקטובר כשאנשים נקרעו מחדרי השינה שלהם, מהבתים שלהם, ומהקיבוצים שלהם בישראל. אנשים סבלו מאוד" ציין חאן.
יודגש, כי הן ארה"ב, והן ישראל, לא מכירות בסמכותו של בית הדין הפלילי בהאג - בניגוד לבית הדין הבינלאומי בהאג, אשר הכרעתו בתביעת דרום אפריקה כנגד ישראל משמעותית בהרבה מבחינה חוקית ומשפטית.
אולם, היות והרש"פ כן מכירה בסמכותו של בית הדין הפלילי, ביה"ד מתעסק בהוצאת הצווים.
דקות לאחר הראיון המקומם של התובע קארים חאן, בישראל החלו לדון בהשלכות הדרישה הצפוייה לצווים כנגד ראש הממשלה ושר הבטחון. בכירי המשפטנים במל"ל ובמשרד החוץ, החלו לקיים דיונים קדחתניים כאשר ראש הממשלה מקבל מהם עדכונים באשר להשלכות העניין.
התגובות בישראל
הכללת מנהיגי ישראל בשורה אחת לצד מנהיגי החמאס, עוררו את זעמו של ראש הממשלה נתניהו שמיהר לשגר מסר דרך מקורביו, לכלי התקשורת בישראל: "מדובר בהחלטה שאם תצא לפועל - היא ביזיון בקנה מידה עולמי. אין גבול לצביעות".
גורם מדיני התבטא על כוונת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג להוציא צווי מעצר נגד ראש הממשלה ושר הביטחון: "ההיסטוריה חוזרת. שוב העולם מפנה את גבו ליהודים, כמו בשואה. מדובר בשפל מוסרי שלא היה כמותו, ששם בשורה אחת מנהיגים של מדינה דמוקרטית ונורמטיבית עם רוצחים שפלים כמו חמאס".
השר לביטחון לאומי איתמר בן גביר הגיב: "הצהרת התובע הראשי בהאג, שמעמידה בשורה אחת את רה"מ ושר הביטחון עם ראשי החמאס, מלמדת ששליחת נציגי ישראל לדיון בבית הדין האנטישמי היתה טעות חמורה מלכתחילה".
"ראש הממשלה ושר הביטחון חייבים להתעלם מהתובע האנטישמי של בית הדין האנטישמי, ולהורות על הגברת המתקפה נגד חמאס, עד הכרעתו המוחלטת" קבע בן גביר.
השרה אורית סטרוק כתבה בחשבון ה-'X' שלה: "בית הדין" בהאג חושף ברבים את זהותו האמתית: אנטישמיות בעניבה וגלימה".
מי שמסוגל להעמיד בשורה אחת את מנגנון השמדת-העם של סינוואר ואת מי שנלחם נגד מנגנון ההשמדה - לא ראוי לתואר בית דין, אלא תיאטרון אבסורד אנטישמי" הוסיפה סטרוק. "על ישראל לפרוש מיד מהמוסד הבזוי הזה ומההליך הנפשע שהוא מוביל".
שר התרבות והספורט מיקי זוהר: "אני קורא לכל מנהגי המדינה, קואליציה ואופוזיציה כאחד, לגנות את ההחלטה השערורייתית של התובע בהאג. זו החלטה בלתי מתקבלת על הדעת נגד מדינת ישראל והיא נועדה לפגוע במאמצי המלחמה למען ביטחון ילדנו. זה הזמן להתאחד ולפעול יחד, אין לנו מדינה אחרת".
חה"כ גדעון סער בגיב: החלטת התובע בבית הדין הפלילי הבינ״ל בהאג (ICC) היא עדות לפשיטת רגל של מוסדות המשפט הבינ״ל, וזאת בהמשך לפארסה של הדיון בתביעת דרום אפריקה ב-ICJ".
"עצם ההקבלה בין ראש הממשלה ושר הבטחון של ישראל, מדינה הנלחמת לפי כללי המשפט הבינלאומי ומלווה ע״י מערכת משפט עצמאית, לג׳יהאדיסטים של החמאס היא שערורייתית" כתב סער.
"אלה מהלכים שמטרתם לפגוע בזכותה של ישראל - המדינה המאויימת והמותקפת ביותר בעולם - להגן על עצמה, זכות הקבועה במגילת האו״ם. מי שמוביל את המהלכים הללו שמטרתם היא קשירת ידיה של ישראל היא הרשות הפלסטינית בראשות אבו-מאזן" הוא הוסיף.
עו"ד ניצנה דרשון לייטנר, מומחית למשפט בינ"ל, טענה כי "צווי המעצר שמבקש התובע להוציא כנגד סינוואר ודף נועדו לכסות על פשיטת הרגל המוסרית שבהגשת הצווים כנגד נתניהו וגלנט"
לדבריה של דרשן לייטנר, מייסדת שורת הדין ומי שייצגה בעבר בהאג "מדובר בפשיטת רגל מוסרית שנובעת מאנטישמיות ושנאת ישראל".
"הבקשה להוצאת הצווים יש בהם ניסיון לכסות על פשיטת הרגל, להשוות את חלאות האדם שהובילו מתקפת רצח טבח ואונס כלפי אזרחי ישראל תמימים למנהיגי מדינה לגיטמיים שפועלים כנגד גוף טרור רצחני".
עוד הוסיפה "קובץ האישומים מלמד עוד כי כל מה שנעשה בשם ההומניטריות והמוסריות כמו הכנסת מזון, הצנחת סיוע, הקמת בתי חולים שדה לא נספר ולא עמד לנגד עיניו של התובע שכבר בתחילת החקירה מצידו ירה את החץ ורק אח"כ חיפש את העיגולים סביבו".
This browser does not support the video element.
הדובדבן שבקצפת - תגובת 'בצלם'
ארגון 'בצלם' הגיב להצהרת התובע קארים חאן: "תמה תקופת החסינות של מקבלי ההחלטות ומעצבי המדיניות הישראלית. בקשת התובע של בית הדין הפלילי הבינ"ל בהאג להוצאת צווי מעצר נגד ראש ממשלת ישראל בנימין נתניהו ושר הביטחון יואב גלנט, בחשד לביצוע פשעי מלחמה בעזה מסמנת את התדרדרותה המואצת של ישראל לתהום מוסרית".
בארגון השמאל הקיצוני הוסיפו לברך על כוונת בית הדין הפלילי להוציא צווים בינלאומיים כנגד ראש הממשלה, תוך שגם הם עורכים את ההשוואה בין מנהיגי החמאס לנתניהו: "הקהילה הבינלאומית מעבירה לישראל מסר כי אינה יכולה להמשיך באותה דרך – של אלימות, הרג וחורבן – מבלי להידרש לתת את הדין על מעשיה. כך גם הבקשה לצווי המעצר נגד בכירים בחמאס על פשעי 7 באוקטובר, חשובים ומסמנים קו אדום נגד פגיעה באזרחים".
"מול אלימות מתמשכת ומחריפה חובה להגיד בקול ברור: המשטר הישראלי ששולט בין הירדן לים אינו יכול ואינו רוצה לחקור את פשעיו נגד הפלסטינים" טענו בארגון 'בצלם'. "במשך עשרות שנים ישראל מתעטפת במערכת אכיפת החוק הפנימית כמנגנון טיוח שנועד למנוע ביקורת בינלאומית".
"המערכת אינה חוקרת כלל את הפקודות עצמן ואת אחריותם של קובעי המדיניות ושל נותני ההוראות", נכתב בדוח ארגון בצלם "עלה התאנה של הכיבוש" טענו בארגון השמאל.
הם הוסיפו לתקוף את מדינת ישראל: "האלימות הישראלית שמופעלת כלפי פלסטינים כדי להנציח את הכיבוש והאפרטהייד היא אלימות משטרית. כך בגדה המערבית וכך ברצועת עזה ובכל מקום אחר".
"ההתערבות של בית המשפט הפלילי הבינלאומי, כמו גם ההחלטות של בית המשפט הבינלאומי לצדק, מהוות הזדמנות עבורנו, הציבור הישראלי, להבין את מה שהיינו צריכים להבין כבר מזמן: המשך קיומו של משטר העליונות, האלימות והדיכוי כרוך בהכרח בביצוע פשעים ובפגיעה אנושה בזכויות האדם" טענו ב'בצלם'.
לסיום, הם קראו לעולם לעצור את הלחימה של ישראל בארגון הטרור חמאס: "אנו קוראים לקהילה הבינלאומית לפעול בדחיפות כדי להביא להפסקת אש ולעסקה לשחרור כל החטופים, כדי למנוע את המשך שפיכות הדמים והקטסטרופה האנושית וההומניטרית״.
הצגת כל התגובות