

היום (שני), 28 באפריל 2025, אזרחי קנדה יוצאים לקלפיות לבחירות כלליות דרמטיות, שהושפעו עמוקות מהתבטאויותיו ומדיניותו של נשיא ארה"ב דונלד טראמפ. הבחירות, שהחלו כמאבק בין המפלגה השמרנית למפלגה הליברלית, הפכו למשאל עם על ריבונותה של קנדה ועל זהותה הלאומית.
מארק קרני, לשעבר נגיד בנק קנדה ובנק אנגליה, נבחר במרץ האחרון לראש המפלגה הליברלית ברוב סוחף של 85.9% מהקולות. עם כניסתו לתפקיד, הוא קרא לבחירות מוקדמות, במטרה לנצל את העלייה בתמיכה הציבורית במפלגתו. קרני, חסר ניסיון פוליטי אך בעל רקע כלכלי עשיר, הציג את עצמו כמי שיכול להוביל את קנדה בזמנים של אי-ודאות גיאופוליטית וכלכלית.
פייר פוליבר, מנהיג המפלגה השמרנית ותומך ישראל, פתח את הקמפיין עם יתרון ברור, כשהוא מתמקד במשבר יוקר המחיה ובבעיות הכלכליות הפנימיות של קנדה. עם זאת, התבטאויותיו החריפות של טראמפ, כולל הצעות לסיפוח קנדה כ"מדינה ה-51", שינו את מוקד הבחירות. הנושא המרכזי הפך לשמירה על ריבונותה של קנדה מול הלחצים מארה"ב.
התבטאויותיו של טראמפ, כולל הטלת מכסים של 25% על מוצרים קנדיים והצעות לסיפוח קנדה, עוררו גל של לאומיות בקנדה והובילו לעלייה בתמיכה בליברלים. קרני ניצל את המצב כדי להציג את עצמו כמגן הריבונות הקנדית, והדגיש את הצורך בממשלה חזקה שתעמוד מול האיומים מארה"ב.
לפי סקרים עדכניים, הפער בין המפלגות מצטמצם. סקר של Leger מצביע על 38% תמיכה בשמרנים ו-35% בליברלים, בעוד שסקר של Ekos מצביע על 38% לליברלים ו-37% לשמרנים. העלייה בתמיכה בליברלים מיוחסת בעיקר לתגובה הציבורית להתבטאויות טראמפ ולכניסתו של קרני לפוליטיקה.