

שר האוצר האמריקני, סקוט בסנט, הודיע היום (שני) כי שורה של מדינות סחר מרכזיות הציעו הצעות "טובות מאוד" במטרה להימנע ממכסים אמריקאיים, והעריך כי הודו תהיה אחת הראשונות לחתום על הסכם, כך צוטט הבכיר האמריקני ב'רויטרס'.
לדברי מזכיר האוצר, עסקה ראשונה עשויה להיחתם כבר בימים הקרובים, אם כי הוא סירב למסור פרטים.
בריאיון ל"FOX and Friends" אמר בסנט כי הנשיא דונלד טראמפ יהיה "מעורב באופן אינטימי" בכל הסכם שייחתם, אך הבהיר כי ישנה חשיבות לסיכום עקרונות ראשוניים במהירות. בריאיון נוסף ל-CNBC הוסיף: "אני מנחש שהודו תהיה אחת מעסקות הסחר הראשונות שנחתום". הוא ציין גם התקדמות משמעותית במגעים עם יפן ושותפות סחר נוספות באסיה.
מאז כניסתו לבית הלבן, טראמפ חולל מהפכה במערכת הסחר העולמית באמצעות גל מכסים: מכס של 10% על מרבית המדינות פרט לקנדה ומקסיקו, ומכסים מצטברים של 145% על יבוא מסין, שהגיבה בצעדי נגד. מכסים נוספים צפויים להיכנס לתוקפם ב-8 ביולי, אלא אם יושגו הסכמות במהלך תקופת מו"מ בת 90 יום.
דובר משרד האוצר סירב לפרט בנוגע למשא ומתן המתמשך. בסנט, שהשתתף בשבוע שעבר בכינוס קרן המטבע הבינלאומית והבנק העולמי, צפוי להישאל בנושא שוב במהלך תדרוך הבית הלבן ביום שלישי, שיתמקד בהישגי טראמפ ב-100 הימים הראשונים לכהונתו השנייה.
הודו, במקביל, מקיימת מגעים לסיום שלוש שנות משא ומתן להסכם סחר עם בריטניה. בדרום קוריאה, פקיד ממשל שלל אפשרות להסכם סחר כולל עם וושינגטון לפני הבחירות לנשיאות ב-3 ביוני, דבר שמעמיד בספק את האפשרות להסכם לפני תחילת יולי. הבחירות הצפויות ביפן ביולי עלולות גם הן לעכב הבנות, אף שישנם אנליסטים הסבורים כי ראש ממשלת יפן שיגרו אישיבה וטראמפ יכריזו על עסקה כבר במהלך פסגת ה-G7 ביוני.
בסנט התייחס גם לסין וציין כי החלטתה לפטור סחורות אמריקאיות מסוימות ממכסי תגמול מצביעה על רצונה להפחית מתחים. לדבריו, ארה"ב מצידה גילתה איפוק בכך שהסירה סחורות מרשימת המכסים. כשנשאל אם בכוונתו ליזום שיחה עם עמיתו הסיני, ענה לפוקס ניוז: "נראה מה יקרה עם סין. זה חשוב. אני חושב שזה לא בר קיימא מהצד הסיני. אז אולי הם יתקשרו אליי יום אחד".
מוקדם יותר אמר ל-CNBC: "כל ההיבטים של הממשלה נמצאים בקשר עם סין", והבהיר כי האחריות להפחתת המתיחות מוטלת על בייג'ינג, שמוכרת לארה"ב פי חמישה יותר סחורות מאשר להיפך.