ברקע המלחמה הנמשכת באוקראינה, מדינות אירופאיות הודיעו היום (שלישי) על סנקציות כנגד מה שהן מכנות "צי צללים", ספינות רוסיות שאינן מבוטחות או מזהות את עצמן כרוסיות.
בעלי הספינות הרוסיות נמנעים מלבטח את ספינותיהם, כדי שלא לרשום אותן כספינות רוסיות, ומנסים בדרך זו לעקוף את הסנקציות שהטיל המערב. כעת המצב צפוי להשתנות.
ראש ממשלת אסטוניה אמר היום (שלישי) כי ספינות לא מבוטחות יוכנסו לרשימת הסנקציות כנגד רוסיה.
אותן ספינות משמשות את רוסיה לשנע נפט וסחורה בניגוד לסנקציות, תוך מעבר במיצרים באירופה וזאת בניגוד לסנקציות.
תריסר מדינות מערביות: בריטניה, גרמניה, פולין, הולנד, חמש מדינות נורדיות ושלוש המדינות הבלטיות - הסכימו אתמול "לשבש ולהרתיע" את מה שהם מכנים "צי הצללים" של רוסיה.
בריטניה, דנמרק, שוודיה, פולין, פינלנד ואסטוניה, הודיעו כי הן יחלו בבדיקת מסמכי הביטוח של הספינות במטרה למנוע הברחת סחורה עליה מוטלת סנקציות.
"אם הספינות לא ישתפו פעולה, הצעדים הבאים יינקטו: הן יוכנסו לרשימה לאיסור", אמר ראש ממשלת אסטוניה קריסטן מיכל לכתבים בטאלין. "העיקר לעשות זאת באופן שיטתי, לשבש את צי הצללים של רוסיה", הוא הוסיף.
גם זלנסקי הגיב ליוזמה: "חוץ מיצירת רווחים עצומים למכונת המלחמה של רוסיה ומימון פשעי מלחמה נגד אוקראינים, מכליות הנפט המזדקנות הללו מהוות איום סביבתי רציני על מדינות החוף של הים הבלטי והצפוני", אמר ב-X. המנהיגים צוטטו בסוכנות הידיעות 'רויטרס'.
עד כה אישר האיחוד האירופי סנקציות כנגד 52 ספינות צללים, בריטניה שאינה חברה באיחוד האירופי אמרה היום כי 20 ספינות נוספו לרשימה.
ביום ראשון דיווחנו ב'כיכר השבת' על שתי מכליות נפט שנשברו במיצר קרץ, אחת מהן הייתה ספינת צללים של רוסיה בת כחמישים שנה.