אמריקה גדולה שוב? 

100 ימים של נשיאות: עסקת חטופים, כאוס - וארה"ב "חזקה"

במאה ימי נשיאות, הספיק נשיא ארה"ב דונלד טראמפ לשנות את המציאות האמריקנית ברמה המדינית - מן הקצה אל הקצה | גם בתחום ההגירה הצליח טראמפ להביא להישגים משמעותיים, והוריד את ההסתננות בעשרות אחוזים | לצד זאת: האינפלציה גוברת, השותפות כועסות, והמניות צונחות | סיכום מאה ימי נשיאות (חדשות בעולם) 

| כיכר השבת |
טראמפ ביום ההשבעה (צילום: הבית הלבן)

עם כניסתו לבית הלבן, פתח הנשיא דונלד טראמפ בשרשרת מהלכים שניפצו מוסכמות, זעזעו את המערכת הבינלאומית וייצרו מציאות גיאופוליטית חדשה – עוד לפני שסיים את מאה הימים הראשונים לכהונתו.

אחד מצעדיו הבולטים ביותר היה פתיחת מלחמת מכסים עולמית. טראמפ לא היסס להטיל מכסים נרחבים על שותפות סחר מרכזיות, מהלך שגרר טלטלה בשווקים, היחלשות הדולר והעלאת חששות ממיתון עולמי. נשיא ארה"ב חזר בו מהמכסים הגבוהים על רוב המדינות, והביע גם נכונות לסגת מהמכסים מול סין, מהלך שפורש ככניעה מצידו.

רק לפני יומיים, אמר נשיא ארה"ב כי שוחח עם מקבילו הסיני אך סירב לפרט אודות תוכן השיחה.

במקביל, קיצץ הנשיא באופן דרמטי את הסיוע ההומניטרי האמריקאי למדינות זרות, במה שהגדיר כמהלך שמחזיר את המשאבים לאזרחי ארה"ב.

בזירה הבינלאומית, טראמפ שבר מוסכמות כשביזה בפומבי את בנות בריתו בנאט"ו, חיזק קשרים עם רוסיה, ואף דיבר בנימה מקבלת כלפי הפלישה הרוסית לאוקראינה. לצד זאת, הוא נקט ברטוריקה בוטה וחסרת עכבות כלפי אוקראינה, התבטאויות שהעלו מתיחות בזירה הסינית והגבירו את החשש מפעולות צבאיות נגד טייוואן.

גם רעיונות טריטוריאליים שנויים במחלוקת הושמעו בקול: טראמפ דיבר על סיפוח גרינלנד, הציע להשתלט מחדש על תעלת פנמה, ואף רמז על אפשרות לצרף את קנדה כמדינה ה-51 של ארצות הברית.

בתחום הפנים, הנשיא לא חס על שום מוסד: הוא תקף בתי משפט ליברלים, לחץ על אוניברסיטאות - וברוב המקרים הצליח, והרחיב משמעותית את גירוש המהגרים תוך שליחת חברי כנופיות מסוכנות לבתי כלא בסביבה עוינת באל-סלבדור.

במקביל למדיניות המכסים, ניסה טראמפ להנדס סדר עולמי חדש: הוא ערער את עקרונות הסחר החופשי וכיבוד הגבולות הבינלאומיים. המדיניות האמריקאית כלפי אוקראינה כמעט השתנתה לחלוטין – טראמפ התעמת עם הנשיא זלנסקי וחתר להתקרבות גלויה יותר לרוסיה.

התגובות בעולם לא איחרו לבוא. מדינות אירופה החלו לחזק את התעשיות הביטחוניות שלהן, דרום קוריאה פתחה בדיונים על פיתוח ארסנל גרעיני עצמאי, ומדינות אחרות החלו לנתב קשרים אסטרטגיים לעבר סין.

לצד כל אלה, ניסה טראמפ להניע מהלכים של משא ומתן ולחץ: הוא חתר להבאת רוסיה ואוקראינה לשולחן המו"מ, הגביר את הלחץ על איראן, הוביל קמפיין נגד זרימת הפנטניל לארה"ב, וחיזק את האכיפה בגבול הדרומי עם מקסיקו, מהלך שהוריד בעשרות אחוזים את ההגירה הבלתי חוקית לארה"ב.

אך עוד לפני שהניח את ידו על הספר בטקס ההשבעה, הספיק טראמפ לרשום לעצמו הישג דרמטי: עסקת החטופים הישראלים, במסגרתו הוחזרו לישראל 38 חטופים, מתוכם שלושים חיים ושמונה נפטרים.

נשיא ארה"ב ממשיך בימים אלו במגעים עם האיראנים בנוגע לעסקת גרעין, למורת רוחה של ישראל שהייתה בהחלט מעדיפה תקיפה משותפת.

ישראל עדיין יכולה להתנחם מהדיווחים מסוף השבוע, מהם עלו כי ישנם קשיים בשיחות המשא ומתן בין הצדדים, בעיקר בנושא תוכנית הטילים האיראנית שארה"ב מעוניינת לסכל במסגרת ההסכם, וגם בנושא העשרת גרעין על אדמת איראן.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

0 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות