האלוף במיל. גדי שמני, מפקד פיקוד המרכז ומפקד אוגדת עזה לשעבר מדבר בראיון ל ״כיכר השבת״ על החשיבות של ביקורו של נשיא ארה״ב ג׳ו ביידן בישראל
נתחיל בביקור של נשיא ארה"ב ג'ו ביידן כאן בישראל. שהוא יושב כאן היום בקבינט המלחמה, אפשר לצייר את זה כמי ששולט בעצם במלחמה בישראל ואפשר לקרוא לזה שהוא מגיע לתת תמיכה. איך אתה מסתכל על זה ?
1: "זאת תמיכה אמיתית, היא תמיכה מובנית בציבור ובקרב ההנהגה בארצות הברית. הם אוהבים את ישראל ותומכים בנו, ורואים את הערכים המשותפים שלנו ויודעים שאנחנו הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון, ובני הברית האמיתיים והיחידים שלהם"
2: "האמריקנים מבינים שמדובר כאן במשהו גדול. זה לא רק ישראל מול החמאס אלא זה ציר שמובל על ידי איראן ובסוף זה יכול להשפיע על ארה״ב על מדינות המפרץ ועל העולם החופשי"
3: "האינטרסים עם האמריקאים. לאמריקאים יש כאן הרבה מאוד בסיסים, שגרירויות וחברות שפועלות בכל המזרח התיכון, הם לא רוצים שהאינטרסים יפגעו. ברגע שיש אווירה כזאת במזרח התיכון שהיא אנטי ישראלית, ואנטי אמריקאית זה חושף אותם לסכנות. ההערכות האמריקנית מעבירה מסר לאיראן, לארגוני הטרור וגם למדינות שמאכלסות אותם, אנחנו כאן ואנחנו יודעים להגיב"
וכמובן שזה סיוע לישראל בשני היבטים
הראשון: "זה לבודד את אזור המלחמה, שגם אם תיפתח מלחמה עם חיזבאללה, להרתיע את איראן ומליציות שיעיות שפזורות בכל האזור מהצטרפות למערכה"
והשני: "רמז לכך שהאמריקאים לא סומכים במאה אחוז על רה״מ נתניהו ובאים לעזור על ידי חיזוק תחושת הביטחון וגם לסייע לחשיבה סדורה יותר בדרג המדיני"
נתניהו נראה הלום קרב, בימים הראשונים של המלחמה ולא תיפקד כראוי, גם כעת נראה שאינו במיטבו. לקח לו הרבה זמן לפגוש את משפחות החטופים וגם כשפגש, אומרים שטרם הפגישה מקורביו וידאו שלא תימתח עליו ביקורת.
"יש לכל אורך המלחמה עיסוק בפוליטיקה", אומר שמני, "כשהאמריקאים רואים שביום השלישי של הלחימה רה״מ מפרסם לוחות זמנים של בכירי מערכת הביטחון מבוקר ההתקפה מידע רגיש שאין הגיון לחשוף אותו רק כדי לנקות את עצמו ולהתחיל לבנות אליבי לוועדת החקירה שעוד תבוא, זה מטריד והם שואלים את עצמם האם הוא באמת מנהל את המערכה. זה גם פוגע באמון החיוני כל כך בינו לבין צה״ל. הם גם מוטרדים מזה שאין חשיבה אסטרטגית, מה הצעדים הבאים, בלי תכנון ותאום עם מדינות האזור בהובלת ארצות הברית, העסק יכול ללכת ולהסתבך וישראל תיכנס לבוץ שתתקשה לצאת ממנו"
"ממשלה לא מנהלת את שדה הקרב הטקטי. ממשלה צריכה לחשוב אסטרטגית, מדגיש שמני, איך לנהל את המערכה שתיקח חודשים. ומה יהיה לאחר מכן, מי ישלוט בעזה אחרי מיטוט שלטון החמאס, איך מפרזים את עזה ומוודאים שלא יקום שם איום טרור מחדש"
הצגת כל התגובות