בחודשים האחרונים הולכים ונשלמים תחקירי צה"ל על התנהלות הצבא במהלך 7 באוקטובר, ואלו יוצגו בפני הרמטכ"ל בימים הקרובים. בין התחקירים שיוצגו נמצא גם התחקיר המשמעותי על תפקוד חיל האוויר ביום השחור, תחקיר שיכול לשפוך אור על כל מה שהתרחש באותו היום. הערב (שלישי) נחשפו בתקשורת חלקים מהתחקיר.
כוננות החיל
על פי הדיווח בחדשות 12, חיל האוויר היה בבוקר המתקפה בכוננות נמוכה בשל חופשת חגי תשרי. מהתחקיר עולה שהחיל עמד בכוננויות שהוגדרו לחופשה, וחימש טרם היציאה לחג מטוסים נוספים כדי לתת מענה לזמני הכוננות הקצרים, בדיעבד התברר כי פעולות אלו קיצרו משמעותית את זמן ההקפצה של עשרות כלי טיס באותו היום, ועדיין, למול היקף המתקפה של חמאס זה לא הספיק.
ה"ספיגה"
בנוסף, על פי פרסום בישראל היום, לחיל האוויר, כמו לצה"ל כולו, לקח זמן להבין את תמונת המצב בשטח, ואת חומרתו. בשעות הראשונות התנהלו בסיסי חיל האוויר שהיו בטווח הירי של חמאס בכוננות ספיגה, קרי, כניסה למרחבים המוגנים בזמן התרעת צבע אדום, והשהיית כל הפעולות עד יציאה מהמיגון.
בתחקיר נמצא כי היה לפחות מוקד אחד בו היו כלי טיס מאוישים מרחוק ולאור כוננות ספיגה מירי חמאס, המראותיהם התעכבו. אך בשלב מסוים, המפקדים הבכירים בבסיסים השונים הנחו את פקודיהם לחמש את המטוסים ולהמריא אותם לאוויר גם תחת ספיגה.
הכלים המוקפצים
על פי ממצאי התחקיר, בבוקר 7 באוקטובר היו יותר מ-25 כלי טיס מסוגים שונים (מסוקים, כטמ"ם, קרב) בכוננות "קצרה", ואלו היו כלי הטיס הראשונים שהוקפצו עד שנצבר הסד"כ. אלא שזוג מסוקי הקרב שהיה בכוננות הקצרה ביותר, היו בבסיס רמת דוד שבעמק יזרעאל, נוכח הערכת המצב המטכ"לית לפיה האיום המרכזי הוא בצפון.
טייסי המסוקים הללו המריאו דרומה לפני השעה 07:00 לכיוון העוטף, אך חלפו דקות ארוכות עד שהגיעו מעמק יזרעאל לעוטף עזה. עוד התברר כי צבירת הכוח בטייסות המסק"ר בבסיס רמון ארכה זמן, חלק מהמסוקים כבר היו חמושים, אך מי שהיה באותה שבת בבוקר בבסיס קפץ מיידית לחמש ולהטיס את מסוקי הקרב הנוספים לכיוון העוטף, ובהדרגה הגיעו לבסיס כוחות נוספים.
"שטח הריגה" ו"אש מתירנית"
על פי הפרסום בחדשות 12, כבר בשעה 7:08 האלוף בר הכריז מלחמה והקפיץ את כל חיל האוויר. בשעה 9:30 בר קיבל החלטה חריגה והגדיר את כל מרחב הגדר כשטח הריגה כך שכל מי שמתקרב אליו נפגע גם במחיר של פגיעה בחטופים.
בנוסף, כבר בשלב מוקדם מפקד חיל האוויר והשליטה במטה הכריזו על אש מתירנית וביזור. מה שאומר, שבניגוד לנהלים המקובלים בחיל, טייסי המסוקים ומפעילי הכטמ"מ בקרונות תיקשרו עם כוחות ואזרחים בשטח באמצעות מכשירי הטלפון האישיים שלהם, על מנת שאלו יכווינו אותם לנקודות העיקריות שבהם התנהלו הקרבות.
הסיבה להוראות הללו הייתה הקושי להבחין בין עמית לאויב, שכן כבר בשעות המוקדמות של הבוקר הצליח חמאס לחדור לעוטף עזה, ולהשתלט על בסיסים וישובים. בחיל ניסו לצמצם עד כמה שניתן את הפגיעה בכוחות הביטחון ובאזרחים ישראלים.
חוסר אפקטיביות של החיל
עשרות כלי טיס הוזנקו למרות מטחי הטילים הכבדים, אך האפקטיביות שלהם הייתה מוגבלת מכמה סיבות:
- תמונת המודיעין לא הייתה ברורה מדיווחי כוחות היבשה.
- מטוסי הקרב לא קיבלו מטרות מהמטה המבצעי.
- בחיל האוויר מעריכים שגם אם קצב צבירת הסד"כ היה מהיר יותר - הוא לא היה מספיק כדי לבלום את המתקפה.
במענה לשאלה "אז למה נכשלנו?", הסביר מפקד חיל האוויר האלוף תומר בר שצוטט בחדשות 12: "את בוקר 7 באוקטובר פתחנו בהפתעה גמורה, מתוך מצב תפקוד מוגדר עקב חופשת חגי תשרי באותו השבוע. התנפלנו, לחמנו, סייענו, חילצנו, נתנו הכול. אבל לצערי - לא היינו מספיק אפקטיביים באותו היום".
מדובר צה"ל נמסר בתגובה: "תחקיר חיל האוויר נבחן במסגרת תחקיר 7 באוקטובר ויוצג לציבור לכשיסוכם. ביום הלמידה החיילי הוצגו תובנות מרכזיות לפורום הפיקוד המוביל בחיל וזאת כבסיס לתחקיר המטכ"לי שטרם סוכם".
הצגת כל התגובות