המלחמה פגעה ברבים מתושבי ישראל, כל אחד ברמתו הוא. מי נפגע יותר ונשאר ללא בית ומי פחות - ו'רק' פונה מביתו. לחלקם האחר של תושבי הארץ, המלחמה לא הגיעה כלל ומעת לעת, הם מאוזכרים שיש מלחמה על ידי אזעקות באזורם.
בעוד מפונים רבים זכאים להטבות כאלה ואחרות מצד מדינת ישראל, הרי שיש עיר שלימה, בין זיקים לשדרות, שנראה כאילו היא כלל לא על המפה. שכחו מהם במובן הכי פשוט של המילה. עיר, ללא הרבה אמצעי מיגון, עם הכי הרבה פגיעות של רקטות, ובכל זאת, הם לא זכאים לפינוי, להטבות וטיפולים, כפי שהיה מצופה שיקרה.
אנחנו מדברים על העיר אשקלון. מאז פרוץ המלחמה נורו על העיר, אשר בה מעל 164,000 תושבים, כאלף וארבע מאות טילים, כאשר 198 פגעו בתוך העיר וגרמו להרס.
והם, דווקא הם, תושבי העיר, שכאמור ללא מיגון הולם ברוב חלקיה, אינם זכאים לא להטבות, לא לפינוי ולא למענקים.
אומנם העיר אשקלון הוגדרה כ'ישוב ספר' לעניין בעלי העסקים אך התושבים זועקים כי הם נשכחו ועל אף ההגדרה הזאת, הם לא קיבלו את הסיוע הדרוש להם.
ההטבות שכן מגיעות לתושבים הם רק לאלו אשר בלי מיגון בבית, אך התושבים טוענים כי גם לאלו שיש ממ"דים - אין הטבות מלחמה שיסיעו להם לצלוח את התקופה הקשה הזאת.
תושבי אשקלון מספרים בשיחה ל'כיכר השבת', כי אומנם לחלקם יש בבית ממ"ד, אך הם התפנו בימה הראשונים של המלחמה, זאת כיוון שלא ניתן לחיות בצורה נורמלית בעיר שיש בה כל הזמן אזעקות, ואף על פי שהם התפנו - הם לא קיבלו הטבות כלל.
"נותנים לנו לבחור בין פרנסה לביטחון", אומר יעקב, תושב העיר בריאיון כאוב בשיחה לכיכר השבת, "הרי אין מיגון בעיר ובכל אופן אנחנו עיר ירוקה ולכן התושבים מחויבים לצאת לעבודה. אין מיגון לילדים שלנו במסגרות ובגלל זה הורים רבים נשארים בבית ומסתכנים בפיטורים. אני התפניתי הימים הראשונים של המלחמה וכל הסיפור הזה עלה לי 12 אלף שקלים, בלי שמישהו עזר לי עם זה".
"היו אצלנו סיטואציות הזויות כמו גנים של כשלושים ילדים קטנים שנמצאים במקום לא ממוגן שהגננת צריכה להריץ אותם תוך שלושים שניות לממ"ד", ממשיך יעקב ומספר על מציאות החיים העגומה, "זה היה בלתי אפשרי והשאירו אותם במרחב לא מוגן".
"אנשים כאן קורסים כלכלית", מציין שלמה, תושב העיר בשיחה לכיכר השבת, "אתה הולך בשכונות ושומע אותם מתוסכלים. הזניחו את העיר הזו בכל קנה מידה אפשרי. לא קיבלנו כלום. ממש כלום. שכחו אותנו. לא פינו, לא הטבות ולא מענקים. אשקלון כאילו לא קיימת, האזעקות ממשיכות, הפיצוצים המטורפים נשמעים, הילדים בחרדות נוראיות ועולם כמנהגו נוהג", חותם שלמה וכאב רב בקולו.
תושבי העיר הקימו מטה מאבק עם למעלה מעשרים אלף איש שקוראים לעירייה להיזכר בהם ולהקל עליהם עד כמה שניתן בתקופה הקשה הזאת.
"דיברנו עם ראש העיר על המצב ועל הכאב שלנו", מגולל אבינר בשיחה לכיכר השבת, "הוא סיפר לנו על כל מה שהוא עשה והביא, אך אמרנו לו שבמבחן התוצאה הוא נכשל, כי או שהיינו בבתים והיינו בטראומה, או שהיינו מחוץ אשקלון אבל לא היינו זכאים לפינוי. המצב הוא שלא קיבלנו שום מענק או סיוע להתמודד עם המצב. הוא קיבל מהליכוד מימון לקמפיין הבחירות הפוליטי שלו ולכן הוא לא נלחם באמת בשיניים להביא לנו תוצאות. ראשי ערים אחרים בדרום איימו שהם ישנו ברכב שלהם מתחת לכנסת ותוך כמה שעות קיבלו כל מה שרצו".
"היינו בכנסת ואף כתבנו לשר האוצר מכתב שהונח על שולחנו והוא לא התייחס לזה", מציין אלי, תושב העיר, בתסכול.
לשם השוואה, בעיר אשדוד כבר הודיעו על הקצאת 90 מיליון שקלים למיגון מוסדות חינוך. "כאשר רוצים באמת לסייע לתושבים - מצליחים", מציין יעקב, אתו פתחנו את הכתבה. "אני רוצה להאמין שראש העיר שלנו עושה ופועל, אך נראה כי לא די".
בשבועות האחרונים פועלים קבוצת תושבים להשמיע את קולם במשרדי הממשלה השונים. רק בשבוע שעבר הם היו בכנסת ישראל וסיפרו לשרים על המצב בעירם. השרים היו המומים למשמע הדברים והבטיחו לנסות לעשות הכל כדי להיטיב עימם.
גורם בעיריית אשקלון התייחס לדברים ואמר: "צריך להפריד בין הדברים, יש כ-70 אלף תושבים, אלו שלא ממ"ד, שכן קיבלו סיוע וסיוע משמעותי, של עשרות אלפי שקלים. הצלחנו להגדיר את אשקלון כיישוב ספר שמעניק פיצוי מלא לעסקים בשל נזקי המלחמה, ויש בעלי עסקים שקיבלו מאות אלפי שקלים. תלמידים מכיתות א-יב קיבלו מחשבים וטאבלטים והצלחנו להכניס את אשקלון למתווה 3 בדומה לעוטף בנוגע להקלות בבגרויות.
"יש כמובן עוד פערים", מסכם הגורם, "אך חשוב שידעו שעשינו כל מה שניתן לסייע לתושבי העיר".
גורם בוועדת הכספים אינו מבין על מה המהומה. "ראש העיר מתארח אצלנו תדיר. אם יש בעיות הוא מוזמן לעלות אותם. לא שמענו ממנו שום תלונות על העיר. מדובר בעיר שמקבלת את ההטבות הכי גדולות שניתן להעניק במלחמה".
ממשרד החינוך נמסר: "פתיחה וסגירת מוסדות החינוך נעשתה בהתאם להנחיות פיקוד העורף ובהתאם להחלטת הרשות המקומית. מאז תחילת המלחמה נעשו מאמצים לכל אורך התקופה לשמור על שגרת למידה ככל שאיפשר המצב, בין אם למידה פרונטלית ובין אם למידה מרחוק, לסירוגין.
"יודגש, כי כאשר לא התאפשרה למידה פרונטלית בכיתות, שמרו המורים על קשר עם תלמידיהם בכל התקופה, בהיבט הרגשי ובלמידה מרחוק. התלמידים שהתפנו עם משפחותיהם קיבלו מענה חינוכי ברשויות הקולטות.
"חולקו לתלמידי אשקלון אלפי מחשבים וטאבלטים במימון המשרד כדי שיוכלו לשמור על שגרת לימודים וכן קיבלו הקלות ככל היתר הישובים בהם התקיימה לחימה פעילה".
ביקשנו את תגובת שר הכלכלה, שר האוצר, וועדת הכספים, ועיריית אשקלון. לכשתתקבל תגובתם – נפרסמם במלואם.
הצגת כל התגובות