ממשלת ישראל אישרה את התוכנית הלאומית לצמצום מימדי העישון ונזקיו בישראל, שאחד מיעדיה, הורדה של שיעור המעשנים ב- 8% בתוך שמונה שנים ומניעת חשיפה של אוכלוסיות רבות, בהן תלמידים, לעישון כפוי. עלות התוכנית שגיבש והציג סגן שר הבריאות יעקב ליצמן מוערכת בכעשרה מיליון שקלים.
במסיבת עיתונאים לאחר ישיבת הממשלה אמר ליצמן: "דו"ח הוועדה מבטא את הצורך במלחמה בעישון, שהוגדר גורם התחלואה הראשון בעולם. זוהי הפעם הראשונה שמשרד הבריאות לוקח את הנושא לידיים במטרה להוריד את שיעור המעשנים בישראל".
סוף לסיגריות
על פי ההחלטה הוטל על שר הבריאות להפיץ בתוך 90 יום את התיקון לחוק. בנוסף לאישור התקנות החדשות יבחן שר האוצר את שיעורי המיסוי על מוצרי טבק ויגיש המלצותיו לממשלה בתוך 90 יום. שר החינוך יקבע תכנית ניסויית של בתי ספר נקיים מעישון במספר מוסדות חינוך. בנוסף, צוות מיוחד בראשות השר להגנת הסביבה יגבש תוכנית לצמצום הנזקים הסביבתיים מבדלי סיגריות.
כאמור, אחד מיעדי התוכנית הוא צימצום העישון בישראל משיעור של 22.8% מהאוכלוסיה הבוגרת ל-14.8% בשנת 2020. התוכנית תכלול הקמת יחידה למאבק בעישון, במסגרת משרד הבריאות, שתוביל את התוכנית הלאומית. התוכנית מבוססת על המלצות של וועדה ציבורית ושהוגשו לסגן שר הבריאות.
בין סעיפי התוכנית החדשה שאושרה בהצבעה יוטלו הגבלות נוספות על עישון בשטחים ציבוריים, לרבות מקומות כמו גני אירועים ותחנות אוטובוס ורכבת. למרות שבשלב זה מתנגדים במשרד התחבורה להגבלת העישון בתחבורה הציבורית. כן יוטלו החמרות נוספות על עישון במקומות בילוי והחוק ישונה כך שלא יהיה צורך "לתפוס על חם" את המעשנים. די יהיה בכך שאיכות האוויר במקום חורגת מהתקן, כדי להטיל קנסות. כמו כן יוטלו הגבלות נוספות על פרסום ושיווק סיגריות, כך למשל תאסר הצבת מכונות אוטומטיות למכירת סיגריות והן יוצאו אל מחוץ לחוק, יוחמרו האזהרות שעל אריזות הסיגריות שיכללו תמונות מפחידות ומזעזעות ולא רק כיתובים סתמיים.
במשרד הבריאות מציינים כי ההצעה עולה בקנה אחד עם האמנה בינלאומית לפיקוח על טבק, שגיבש ארגון הבריאות העולמי ועליה חתומה גם מדינת ישראל.
כאמור, עלות התוכנית היא כ-10 מיליון שקלים, שמיועדים להקמת יחידה לנושא במשרד הבריאות. במשרד הבריאות מסבירים כי עלותה של התוכנית הלאומית לצמצום נזקי העישון היא 0.2% מהכנסות המדינה ממיסים על טבק, הכנסות שעמדו ב-2009 על כ-4.1 מיליארד שקל. אם הממשלה תאשר את ההחלטה, יצטרך שר האוצר להגיש את עמדתו בשאלה האם להעלות את המיסוי על הסיגריות ב-10% בתוך כשלושה חודשים.
יצויין כי משרד האוצר מתנגד לאחד מסעיפי התוכנית, שכוללים הקמת "קרן לצמצום נזקי העישון", שתפעל מכספי קנסות שיוטלו על בעלי מקומות בילוי או על אנשים שיעברו על חוקי העישון במקומות ציבוריים.
צומת קריטית
מנכ"ל משרד הבריאות, פרופ' רוני גמזו, אמר כי "הממשלה בעצם החליטה לקבל את יוזמת משרד הבריאות לשנות את החוק שעוסק במניעת עישון במקומות ציבוריים. בתוך חודש יוגשו המלצות לוועדת השרים לענייני חקיקה להחמרת האיסורים על עישון במקומות ציבוריים. אנו נמצאים בצומת קריטית לדרך שבה מדינת ישראל תטפל בנושא העישון".
המנכ"ל התייחס לנתונים בדאגה: "בשלוש השנים האחרונות שיעור המעשנים בישראל לא יורד ואנחנו מודאגים. כל העולם מתחיל להקדים אותנו, ביוון ובטורקיה יורדים בשיעורים אדירים ואנחנו תקועים במקום. חובה עלינו לעשות הכל באמצעות המיסוי, הפרסום והשיווק. אסור לעמוד מהצד. אנשים מתים מסיגריות יום יום. אנחנו רואים את שיעורי העישון ושיעורי סרטן הריאה וזה מטריף אותנו. אנשים מתאבדים דרך הסיגריות".
אחת ההמלצות המסקרנות ביותר של הוועדה לא הובאה לאישור הממשלה, והיא לבטל את הפטור ממכס על רכישת סיגריות בדיוטי פרי בטווח של שלוש שנים. סגן שר הבריאות יעקב ליצמן הודיע כי לא קיבל את ההמלצה הזו: "נושא הדיוטי פרי לא פשוט, הבנו שזה גורם גם להגברה של הברחות. גם בעולם לא ראיתי שזה נהוג, ונשמור את זה לשלב הבא".
עוד הוצע כי חברות הטבק יעבירו את רשימת הרכיבים בסיגריות ומידע על רעילותם לידי שר הבריאות והוא יהיה רשאי להחליט אם לפרסם אותם, למעט סודות מסחריים.
מעיון בהמלצות הוועדה בנושא איסור עישון, עולה כי חלק מהמלצות מחמירות אף יותר מאלו שנדונו בישיבת הממשלה. הוועדה המליצה לאסור עישון בשורה של מקומות ציבוריים נוספים: משרדי ממשלה (ובעתיד יורחב לכל מקומות העבודה), אולמות אירועים ומחוץ לבתי החולים. העישון ייאסר אף בבתי כנסת, במתנ"סים ואפילו במקלטים ובממ"דים, לאחר שנמצא כי בשל המתח הרב הנוכחים במקלט מציתים סיגריה, למורת רוחם של משתמשים אחרים במקום.
ישנה המלצה לאסור על עישון בבריכות שחייה ובשטח של 2.5 מטר מסביבן. במסעדות ובבתי קפה יותר לעשן רק בחלק שלא יעלה על רבע מהשטח החיצוני שלהן. כן ייאסר עישון בבתי אבות.
בנוגע לעישון בבתי הספר, הציבה לה הוועדה כיעד להוריד לאפס את החשיפה של תלמידים לעישון כפוי בבתי הספר, לאחר שבסקר של משרד הבריאות דיווחו 30% מהם כי עישנו בקרבתם בבית הספר.
הוועדה הציעה לאסור לחלוטין עישון בבתי ספר, פרט לבתי ספר עם חצר גדולה העולה על 50 דונם שבהם ניתן להקצות מבנה מבודד בחצר לצורך כך ולהבטיח שהתלמידים לא ייחשפו לעישון כפוי של מורים.
הוועדה המליצה כאמור על הקמת יחידה ייעודית למלחמה בעישון במשרד הבריאות ובה יחידת פיקוח, שתבצע פעילות גלויה וסמויה. עוד המליצה להקים מעין "מלשינון" לדיווח על מקומות שבהם החוק לא נאכף.
לצד החמרת המגבלות על המעשנים, מציעים בוועדה להקל על המבקשים להיגמל ולשפר את הנגישות לאמצעי הגמילה מעישון. כיום מממנת המדינה, באמצעות סל התרופות, מתן תרופות גמילה בשילוב סדנה קבוצתית בקופות החולים. הוועדה ממליצה לכלול במסגרת זו גם ייעוץ אישי, להגיש לסל הבריאות שירות גמילה מעישון באמצעות קו טלפוני וכן להכליל תחליפי ניקוטין בסל התרופות.
הצגת כל התגובות