כיכר השבת

היסטוריה ואקטואליה

האבל של בני ישראל ביום מיתת פטרוס

המסורת על צום ט' בטבת על האפיפיור פטרוס הובאה גם בספר 'תקנות ותפילות' וגם האדמו"ר השפע חיים מצאנז כתב על כך; מדוע באמת התאבלו ביום בו מות פטרוס? (היסטוריה)

| 7 | כיכר השבת |
איור של פטרוס בכלא,
איור של פטרוס בכלא, (אוסף מוזיאון ישראל, מאת רמברנדט - hwE6pqeqvOh2Wg at Google Cultural Institute maximum zoom level)

פרק ה': אנו עוסקים בפרשית האפיפיור פטרוס עליו נטען שהיה מרגל בתוך דת הנצרות בשליחות חז"ל שאף קבעו 'תענית צדיקים' בתאריך ט' בטבת ביום פטירתו.

הספר הקדמון 'תלית יש"ו" שבו נכתבו דברים אלו (שרש"י הזכירו במס' ע"ז י') מספר את סיפורה ההיסטורי של הנצרות מנקודת זווית יהודית, חושף את הסוד, וכך דבריו: "וימות שמעון ויתאבלו בני ישראל את שמעון וקבעו יום מיתתו להתענות בכל שנה ושנה והוא ט' ימים בירח טבת".

הנה, נאמר במפורש על בני ישראל שהתאבלו ביום מיתת פטרוס שהיה בט' בטבת.

המסורת על צום ט' בטבת על האפיפיור פטרוס הובאה גם בספר 'תקנות ותפילות' לרבי שלמה צבי שיק עמוד צז מונקאטש תר"ן, וכך דבריו: "ותענית ט' טבת.. ובספר זכרונות ראיתי על פטירת שמעון הקלפוני שהשלים ליהודים והעלימו מפניהם".

גם האדמו"ר השפע חיים מצאנז בספר "דברי יציב" חושן משפט סימן פ"א, סעיף ו', עמ' רג כתב: "ודבר פלא ראיתי בימי חרפי על מה שכתב בשולחן ערוך אורח חיים סימן תק"פ ס"ב שבט' טבת לא נודע איזה היא הצרה שאירע בו, כי ביום זה מת בו שמעון הפריץ"[1].

עיון בספר 'אוצר מדרשים' שאסף וליקט הרב יהודה דוד אייזנשטיין מסדר לנו את ההבנה בנושא זה.

אוצר המדרשים מהדורת תרע"ה (אוצר החכמה)

ב'אוצר המדרשים' סופר באריכות שבתחילת ימי הנצרות לצערנו רבים מהיהודים השתמדו והצטרפו לכת הנוצרית בשל שהאמינו שיש"ו הוא המשיח (עפ"ל).

באותה תקופה הנצרות הייתה חלק מהיהדות, והמון העם טרם הבינו את האסון במשיחיות ההזויה של יש"ו שר"י וימ"ש. לכך חז"ל ביקשו משמעון כיפא-פטרוס שיעשה הכל להדוף ולהוציא את הנצרות מהיהדות, והם מתירים לו לצורך כך לעבור אף על עבירות.

כך פטרוס ערק לכאורה לנצרות, ושימש כמרגל, ועשה הכל שהנצרות תיבדל מהיהדות. היאך עשה זאת? מדוע האמינו בו הנוצרים? האם עשה ניסים למאמיניו? על כך בפרק הבא.

לקריאה נוספת: שורש. תעלומת פטרוס הקדוש- יהודי משומד או קדוש? אבנר הרשקוביץ

[1] יש לציין שישנם סבורים שכוונתו של השפע חיים לשמעון בר גיורא.

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
תוכן שאסור לפספס
7 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
4
שבסוף חייו חיבר את תפילת נשמת כל חי להודיע שנשאר באמונתו
שמעתי שיש אומרים
3
לגבי המקור מאוצר המדרשים, אתה צריך לציין שיצא ביקורת חרדית על מחבר אוצר המדרשים, ויש טוענים שלא כל המדרשים מוסמכים ומקובלים, נדמה לי שרבי חיים קניבסקי סינן את המדרשים, בין המדרשים האמיתים, והמדרשים שלא יודעים אם זה מדרש אמיתי מחז"ל
צ
בפרקים הבאים כמובן שנביא את טענתך
‫ישראל שפירא‬‎
נכון. אבל יש על כך גם מסורת בעל פה הרבה לפני שנולד אוצר המדרשים.
.
2
האגדה על שמעון פטרוס אינה מוסמכת. עיין מחזור ויטרי על ליל הסדר שכתב שמי שאומר ששמעון פטר חמור כתב על הפיוט "נשמת", לכשייבנה בית המקדש יהיה חייב חטאת שמנה, עיי"ש.
י.ר.

הצגת כל התגובות

1
אני לא יודע אם זה קשור, אך ידוע שאת תפילת "נשמת כל חי", חיבר האפיפיור הראשון. יתכן שזה הוא?
צבי
אכן כך מספרים אותם שטוענים כך
דני
אולי גם יעניין אותך
חדשות חרדים