המפסידים והמנצחים בתחרות הריאליטי החרדית 'הדובר', התחבטו רבות בשאלה האם למגזר החרדי יכול להיות דובר רשמי אחד כאשר הוא מפולג ומקוטב לתתי זרמים. "לייצג את הציבור יכול רק נבחר ציבור", הגיב דוד רוזנטל שהגיע למקום השני בתחרות. את דבריו הוא סייג בטענה כי "גם אותו נבחר ציבור יכול לייצג רק את בוחריו, ולא את כלל ציבור שומרי המצוות. כן אפשר לבוא ולהשמיע קול נוסף, קול מתוך המגזר, להשמיע דעה נוספת אשר תעורר מחשבה".
לכל דובר או למקבילו - יועץ תקשורת, יש בדרך כלל אסטרטגיה שמנחה אותו בכל משבר אליו הלקוח שלו נקלע. רוזנטל המשמש בתפקיד היועץ עוד טרם החלה התחרות, מסביר בשיחה עם 'כיכר השבת' מהו הקו המנחה אותו: "האסטרטגיה שאני נוקט בה - שיח על דמוקרטיה וזכויות, למעשה אינה דורשת לייצג את הציבור החרדי כלל. גם אתאיסט גמור יכול לייצג את הזכויות הדמוקרטיות של מיעוטים. אגב, אני שמח שבתכנית היו פתוחים לכך, ואפשרו גם לאנשים חילוניים להשתתף".
"כפי שאמרתי" אומר רוזנטל, "אין צורך להסביר את הערכים והעקרונות, אלא יש להסביר את הזכות הדמוקרטית לחיות כפי שאני, אתה, אנחנו, בחרנו באופן חופשי. אני לא צריך להסביר שחולצה לבנה זה יפה, אלא לעמוד על כך שזו זכותי המלאה ללבוש חולצה לבנה, גם אם זה לא מוצא חן בעיני מישהו אחר. אם מישהו ממש יתעניין להבין מהם העקרונות המנחים אותנו, אפשר יהיה להפנות אותו לרבנים ולארגוני החזרה בתשובה, אך השיח שלנו צריך להיות כל הזמן על דמוקרטיה. אנו צריכים ליצור מצב של הבנה משותפת וחיים משותפים, למרות שונות הערכים הבסיסית. לדעתי, זה לא ריאלי לשנות את ערכיהם של אנשים שונים, ובטח שלא במהלך הופעה בתקשורת".
הציבור הרוויח, נושא ההסברה עלה למודעות
רוזנטל (28), מתגורר בעיר החרדית מודיעין עילית, בשנים האחרונות הוא משמש בתפקיד יועץ תקשורת ויח"צן, עובד בתחום הפרסום, סטודנט באוניברסיטה פתוחה לניהול ותקשורת. לתחרות הזו הוא הגיע כדי להשפיע ולכן הוא לא רואה בהפסד, כמן מחסום לשאיפתו. "אין כאן הפסד. אמנם לא הגעתי למקום הראשון, אך אין זה מונע ממני להמשיך הלאה ולהפיץ את הדברים שאני חושב שאפשר לשנות".
"יש כאן רווח גדול מאד לכלל הציבור כאשר נושא ההסברה עולה למודעות. אם עד היום השיח הציבורי-דמוקרטי נתפס בציבור החרדי כעניינם של חברי כנסת או מסבירנים, באה התכנית והביאה את האתגר לפתחו של כל אחד ואחד. כל אחד מאתנו מוצא עצמו פעמים רבות בפוזיציה של "נציג הציבור", שהרי התנהגות של יחיד הופכת להתנהגות משקפת של המגזר - "אתם כולכם ככה". היה חשוב לי להפיץ את התובנה שאין צורך להסביר את מניעינו ואת תפיסת עולמנו, את זה עושים ארגוני החזרה בתשובה, חשוב מאד להסביר את הזכויות הדמוקרטיות שלנו כמיעוט. מיעוט לא צריך להסביר את העקרונות המנחים אותו, אלא את הזכות שלו לבחור את אורח חייו כפי שהוא רואה לנכון".
"חבל לי שהעניין העדתי בכלל עולה לדיון"
חבריו הקרובים של רוזנטל ניהלו קמפיין ברשתות החברתיות להצלחתו, אך כשהתוצאות הגיעו במעטפה לידי אחד ממנחי התוכנית, החלו לצוף טענות חסרות כל בסיס לפיהן הזכייה הייתה כתובה על הקיר בשל סיבה "עדתית": "התחרות הייתה אובייקטיבית למדי. חבל לי שהעניין העדתי בכלל עולה לדיון", הודף רוזנטל את הטענות, "האפשרות היחידה לשחק ולהשפיע על התוצאה הייתה אולי באמצעות גיוס מצביעים באתר ובטלפון, אך זה היה לגיטימי לחלוטין. כל אחד יכול היה לעשות זאת, וממילא אין על מה להלין".
המועמד המפסיד סבור כי האג'נדה שלו ושל המנצח קבעה את התוצאות: "ההבדלים בין המתמודדים, היו בסגנון ובתוכן. כל אחד הביא את האג'נדה שהוא מאמין בה. את המסרים שהוא חושב להעמיד במרכז, ואת הרטוריקה הנכונה לעשות זאת. הציבור בחר כפי שבחר, אך אין בזה שלילה של הרעיונות של המועמדים האחרים שהגיעו לגמר. לכולם היו רעיונות מעולים, וכשרון להביע אותם".
צפו: טבילת האש הראשונה של הדובר הנבחר (ערוץ 10)
"ראשית, אנשים מעולים. אני עומד בקשר עם חברים שהשתתפו, ואשמח להיות אתם בקשר בהמשך", מסכם רוזנטל את חוויותיו מהתוכנית, "אמנם אני מכיר את עולם התקשורת מתוקף עבודתי, אך זו הייתה ההתנסות המשמעותית ביותר שלי ברדיו. תמיד כתבתי, עכשיו גם דיברתי. התגובות שקיבלתי מהציבור היו נהדרות".
"בתקשורת הורגלו לקבל דוברים שאינם רהוטים"
רוזנטל מספר כי לתוכנית קדמו התלבטויות מצידו: "לפני התכנית, התלבטתי לרגע ביני לבין עצמי, האם כדאי לדבר על האג'נדה שלי, או לרכך אותה ולדבר באופן בו הציבור יותר מורגל. אך הבנתי שאם אני רוצה ליצור שינוי, צריך לדבר על הדברים ולהראות מה צריך לשנות. הרי כולם מסכימים שההסברה החרדית כיום לא מספקת את הסחורה, התדמית הציבורית של המגזר החרדי נמצאת בשפל. אם נמשיך לומר את הדברים שאמרנו כל הזמן, נמשיך לקבל את אותן התוצאות שקיבלנו בעבר. אני מאמין שאם נדבר במסרים הנכונים, בשפה שהצד השני מבין, על הדמוקרטיה ולא על הערכים, אזי יש סיכוי גדול לשנות".
לסיום השיחה, ביקשנו לשמוע מרוזנטל מספר מילים למנצח, יעקב ישראל עמר: "אני חושב שהוא קיבל על כתפיו אחריות גדולה, אם אדם מן השורה יכול להרשות לעצמו להיכשל בלשונו, מי שקיבל מעמד – אמנם לא רשמי אבל מחייב – צריך להיזהר שבעתיים", הוא מזהיר.
"רבים מאד מעוניינים לשמוע, יש סקרנות עצומה בציבור הכללי כלפי החרדים, וחשוב יהיה לתת להם את המידע והמסרים הנכונים. בתקשורת הורגלו מזה זמן לקבל דוברים שאינם רהוטים, ופעמים הם אף הצליחו לתפוס דוברים מביישים למדי, זה צריך להיפסק ועכשיו זה סיכוי טוב שכך יהיה. צריך לעמוד בעוז ובגאון ולהראות שיש רציונל ויש זכויות לציבור החרדי, ואין מקום לכפיית ערכים על המיעוט כנגד רצונו" מסכם רוזנטל.
הצגת כל התגובות