כיכר השבת

2014: מזרחי מרוויח פחות מאשכנזי

65 שנים אחרי קום המדינה והפערים בין אשכנזים למזרחיים בישראל מסרבים להסגר • מרכז "אדוה" מפרסם דו"ח מטריד במיוחד לפיו שכירים אשכנזים מרווחים 42% יותר(כלכלה)

| 2 | כיכר השבת |
ישראל 2014: מזרחי מרוויח פחות מאשכנזי
ישראל 2014: מזרחי מרוויח פחות מאשכנזי (צילום: shutterstock, עיבוד, כיכר שבת)

תמונת מצב חברתית: מרכז "אדוה" מפרסם היום (ד') נתונים קשים על הפערים החברתיים בישראל ומהם עולה כי הפער בין המזרחיים לאשכנזים מסרב להסגר, ומנגד קיימים קווים קשוחים המפרידים את כלל החברה היהודים מהמגזר הערבי-ישראלי.

מצידה האחד של התמונה מצוי ציבור משכיל החי חיי רוחה ושפע - שרובו אשכנזי, הודות לכלכלה מתקדמת, מוסדות השכלה גבוהה מעולים ושפע של מקומות עבודה בשכר גבוה. מן הצד האחר נמצא הציבור שמתקשה להגיע למוסדות להשכלה גבוהה וחי בישראל אחרת, קשה וענייה יותר.

כשאומרים "ישראל אחרת" מתכוונים לכך מילולית, על פי הדו"ח, המזרחיים והאשכנזים גם מתגוררים ביישובים שונים. ביישובים בעלי הרוב היהודי-אשכנזי-משכיל מתקבלים לאוניברסיטאות מעולות בשיעור גבוה, ההכנסה גבוהה והאבטלה כמעט לא קיימת.

מנגד ביישובים אחרים המצויים בדרך כלל בפריפריה - הפיזית והחברתית, רמת ההשכלה נמוכה מאוד, שיעור האבטלה מגיע לכמעט חצי מהמשפחות וגם אלו שעובדים חיים על הקצה. שיעורי האבטלה במגזר היהודי אינם חוצים את רף ה-5% ברוב היישובים בארץ, לעומת זאת שיעורי האבטלה במגזר הערבי ממקמים אותו בתחתית הרשימה עם אחוזי אבטלה דו-ספרתיים.

הנתון הקשה בדו"ח הוא שהפערים בין האשכנזים למזרחיים גם אחרי שני דורות ממשיכים לפלג ולקרוע את החברה היהודית. כאשר רמות השכר של צאצאי העולים מארצות האסלם מוסיפות להיות נמוכות משמעותית מאלו של צאצאי העולים מארצות המערב. גם שיעורי האבטלה ורמות ההשכלה דומים יותר לאלו שבמגזר הערבי. שתי כלכלות ישראליות מתנהלות זו לצד זו, האחת משכילה, עשירה ושבעה והאחרת ענייה וקשת יום.

על פי נתוני הלמ"ס, שנכללים בדו"ח של מרכז אדוה, עמדה ההכנסה החודשית של שכירים עירוניים אשכנזים בשנת 2012 על 42% מעל ההכנסה החודשית הממוצעת של כלל השכירים העירוניים. ההכנסה של שכירים עירוניים מזרחיים עמדה באותה שנה על 9% מעל ההכנסה הממוצעת בעוד שהכנסתם של שכירים עירוניים במגזר הערבי עמדה על 34% מתחת להכנסה הממוצעת.

פערי השכר משתקפים היטב גם בנתוני השכר של הבכירים במשק. ב-2012, מגלה הדו"ח, עלות השכר של מנכ"לי 100 החברות הגדולות ביותר שמניותיהן נסחרות בבורסה התל אביבית ("תל אביב 100") עמדה, בממוצע, על סכום שנתי כולל של 4.519 מיליון שקל או 376.6 אלף שקל בחודש. עלות השכר השנתית הממוצעת של כל 5 נושאי המשרות הבכירות בחברות אלה עמדה על 3.421 מיליון שקל או 285.1 אלף שקל בחודש.

על פי הדו"ח, עלות השכר הממוצעת של המנכ"לים של אותם חברות הייתה גבוהה פי 42 מהשכר הממוצע במשק (שעומד על 9,018 שקל לעובדים ישראלים) ופי 87 משכר המינימום באותה שנה (4,300 שקל).

למרות שעד היום הפערים לא נסגרו נראה שהם הולכים ומצטמצמים. מחברי הדו"ח, שלמה סבירסקי, אתי קונור-אטיאס ואריאן אופיר מציינים כי הפערים בין אשכנזים למזרחיים נסגרים עם השנים אם כי באופן איטי. לעומת זאת הפערים בין שכירים ערבים ליהודים נמצאים במגמת התרחבות.

תוכן שאסור לפספס
2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
1
השאלה היא לא מי מרוויח יותר כאוכלוסייה, אלא האם יש פערים בין שני אנשים באותו התפקיד. נגיד למשל האם מתכנת אשכנזי מרוויח יותר ממתכנת מזרחי. ופה כמדמוני התשובה תהיה "לא" ואז העניין הוא יותר לאיזה סוג של משרות כל אוכלוסייה נוטה ללכת.
דויד
אולי גם יעניין אותך
כלכלה בארץ