כיכר השבת

הופכים דף

מכות דף כ"ב | מה בין ארבעים ימי יצירה לארבעים מלקות?

לומדי הדף היומי במסכת מכות דף כ"ב עסקו השבוע בדין חיוב מלקות | מדוע מהתורה סך המלקות הוא ארבעים לא פחות ולא יותר? וחידושו הנפלא של הרבי החידושי הרי"ם מגור שחידש בהיותו נער צעיר (יהדות, הדף היומי) 

מלקות, ערב יום יכפור
מלקות, ערב יום יכפור (צילומים: יעקב לדרמן)

בדף היומי, במסכת מכות דף כ"ב שנינו במשנה:

כמה מלקות מלקין את המחויב מלקות? — ארבעים חסר אחת, שנאמר: "והכהו לפניו כדי רשעתו במספר, ארבעים יכנו לא יוסיף..." (דברים כה, ג–ד). חז"ל מצרפים את סוף הפסוק הראשון לתחילתו של הבא אחריו, כאילו נאמר "במספר ארבעים" – כלומר, מניין שהוא סמוך לארבעים. רבי יהודה אומר: ארבעים שלימות הוא לוקה.

את טעם מניין המלקות, מביא הרמב"ן (דברים כה, ג) בשם מדרש תנחומא (פרשת במדבר): לפי שעובר על התורה שניתנה בארבעים יום, ולפי שגרם מיתה לעצמו — שגיבוש הוולד הוא בארבעים יום.

ב"פרדס יוסף" (פרשת קדושים) מובאת שאלה ששאלו את החידושי הרי"ם מגור בעודו נער קטן : כיצד יתכן מצב שאין מחלוקת בין רבי יהודה לחכמים, והלוקה התחייב לכול"ע סכום מלקות זהה?

והשיב: כגון אדם שעבר על ל"ט לא תעשה, ונמצא חייב ל"ט מלקות, והוא גם שליח בית דין להכות אחר, ונתן לו ארבעים מלקות במקום ל"ט. לדעת חכמים — עבר על "לא יוסיף", ולכן חייב על כך מלקות, ונמצא שחייב ארבעים פעמים ל"ט. אולם לדעת רבי יהודה — לא עבר כלום, שכן לשיטתו נותנים ארבעים שלימות. נמצא שלשניהם יוצא אותו מספר כולל של מלקות: ארבעים פעמים ל"ט, או ל"ט פעמים ארבעים.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
הדף היומי