כיכר השבת

לקראת חג הפסח

כך תתגוננו ממלכודות שיווקיות ותקנו חכם | המדריך לצרכנות נבונה

מדריך משפחתי להתנהלות צרכנית חכמה בעידן של שפע מידע ושיווק אגרסיבי - כל הטכניקות, הטריקים והטיפים שיעזרו לך לחסוך אלפי שקלים בשנה ולא ליפול בפח של קניות מיותרות (צרכנות)

| כיכר השבת |
כללי הזהב לרכישה ולא עגל(ת) הזהב
כללי הזהב לרכישה ולא עגל(ת) הזהב (צילום: Shutterstock)

יוקר המחיה של ימינו מדגיש עד כמה חשוב להיות צרכנים נבונים. צרכנות נבונה יכולה להביא תועלת כלכלית משמעותית לאיכות החיים של המשפחה. חשבו למשל: אם ההוצאות המשפחתיות שלכם הן כ-200,000 ש"ח בשנה, אז חיסכון של 5% בזכות התנהלות צרכנית מושכלת שווה כ-10,000 ש"ח בשנה – סכום נכבד שאפשר להפנות לחיסכון, להשקעה או לפינוקים למשפחה.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

במדריך מורחב זה נסקור טיפים פרקטיים לתכנון והוצאה חכמה, נבין אילו טריקים פסיכולוגיים נפוצים גורמים לנו לקנות יותר ממה שהתכוונו, וניתן המלצות איך לזהות ולהתגונן מפני אותם טריקים. הכל בשפה ברורה ובגובה העיניים, עם דוגמאות מחיי היומיום המוכרות לכולנו.

חלק ראשון: כלים ועצות לצרכנות משפחתית חכמה

תכנון תקציב משפחתי וניהול ההוצאות

אחת מאבני היסוד של צרכנות נבונה היא בניית תקציב משפחתי. תקציב מוגדר מראש מאפשר למשפחה להבין כמה ניתן להוציא בכל חודש בכל קטגוריה (מזון, בילויים, חינוך וכו') ולעקוב אחר ההוצאות בפועל. בעזרת תקציב מתוכנן תוכלו להציב גבולות ברורים – מה שעוזר להימנע מחריגות והפתעות לא נעימות בסוף החודש.

מומלץ להיעזר בכלי ניהול תקציב כגון אפליקציות ייעודיות או תוכנות חישוב שונות, כדי לתעד הוצאות בזמן אמת. לדוגמה, שימוש באפליקציה לניהול תקציב יכול לעזור לכם לדעת בכל רגע כמה הוצאתם החודש וכמה נותר בכל סעיף, וכך לקבל החלטות מודעות יותר, זה אולי מעייף בהתחלה אבל עם הזמן מבינים את הרגלי הצריכה ויכולים לחסוך כסף רב. אם התקציב החודשי למזון כמעט נוצל – תדעו לרסן הוצאות על מותרות, או לחפש דרכים לחסוך (כמו לבשל יותר בבית במקום להזמין אוכל). תקציב טוב הוא כזה שהוגדר במשותף על ידי בני הזוג, מתחשב בכל ההכנסות וההוצאות הקבועות, ומשאיר מקום גם לחסכון חודשי. כך כל המשפחה "משחקת לפי הכללים" ולא מוציאה מעבר ליכולת.

השוואת מחירים לפני שקונים

אל תקנו לפני שתשוו מחירים: זהו אולי הטיפ הצרכני החשוב ביותר. לפני כל רכישה משמעותית – ולא משנה אם מדובר בקניית סל מזון שבועי, בגדים לילדים, מכשיר חשמלי חדש או חופשת קיץ – בידקו האם ניתן להשיג את אותו מוצר או שירות במחיר משתלם יותר במקום אחר. היום קל לעשות סקר שוק באמצעות אתרי השוואת מחירים למיניהם: למשל, באתר השוואות כמו ZAP אפשר לראות את טווחי המחירים עבור דגם של תנור או מזגן מסוימים ודי בקלות לדעת מה הטווח הריאלי לתשלום ואיפה תוכלו להשיג את המוצר במחיר מוזל.

לעיתים קרובות תגלו פערים של עשרות אחוזים בין חנויות שונות על אותו מוצר בדיוק. למשל, בדיקת מחירי טלפון חדש באתר השוואת מחירים יכולה לחשוף הפרש של מאות ואפילו אלפי שקלים בין המחיר היקר ביותר לזול ביותר. השורה התחתונה: קודם משווים – ואז רוכשים.

אך כשעושים השוואה, חשוב לא להסתנוור רק מהמחיר הנמוך ביותר אלא לוודא גם שהמוצר איכותי ומתאים לכם. כפי שמומחי כלכלת משפחה מציינים, לפעמים בחירה באופציה הזולה מדי עלולה להתנקם – מוצר באיכות ירודה שיתקלקל מהר ויחייב קנייה חוזרת של גרסה יקרה יותר (כמו שאומר הפתגם 'אנחנו לא עשירים מספיק בשביל לקנות מוצרים זולים'). לכן חפשו את התמורה הטובה ביותר לכסף, לאו דווקא את המחיר הנמוך ביותר.

טיפ נוסף: בחנו חלופות כגון מותגים גנריים או מוצרים מתחרים זולים – לעיתים מוצר מדבקה של רשת שיווק ייתן לכם את אותה תוצאה כמו מותג יוקרתי, במחיר נמוך משמעותית.

קנייה לפי רשימה והתנהלות חכמה בסופר

מי מאיתנו לא נכנס "רק לקנות חלב ולחם" ויצא עם עגלה מלאה? כדי להימנע מקניות יתר ואימפולסיביות, הקפידו תמיד לצאת לקניות עם רשימה מסודרת – ולהיצמד אליה בקנאות.

קנייה לפי רשימה היא כלי פשוט אך אפקטיבי מאוד: רשימת קניות שנערכה בבית כשהראש צלול תכלול את המוצרים שאתם באמת צריכים, ותמנע משלל פיתויים בסופר להשתחל לעגלה. מה שלא כתוב ברשימה – לא קונים. כך תימנעו מרכישות כפולות של דברים שכבר יש בבית, וגם תעמדו במסגרת התקציב. למשל, משפחה שהחליטה מראש מה התפריט השבועי יכולה לערוך רשימת מצרכים מדויקת ולחסוך בכך כסף וזמן.

כמו כן טיפ מועיל הוא לא לערוך קניות גדולות כשאתם רעבים או עייפים – תחושת רעב עלולה לגרום לכם לרכוש יותר מזון ממה שנחוץ (ובעיקר ג’אנק פוד), ועייפות מפחיתה את כושר השיפוט מול פיתויים. עדיף גם להשאיר את הילדים בבית בקניות גדולות, אם ניתן – נגיע לכך בהמשך כשנדון בניצול הפנייה לילדים.

תזמון הקנייה יכול אף הוא לסייע בעמידה ברשימה ובתקציב: אם תקנו בשעות או בימים שבהם החנות פחות עמוסה, תחוו פחות לחץ ועומס חושי, ותוכלו לדבוק ברשימה ביעילות מבלי להישאב לאווירת "בילוי בקניון" מפתה. למשל, יש הבדל בין קניות בסופר מרקט הומה אדם בערב חג, עם תורים ארוכים ומדפים מתרוקנים, לבין קניה רגועה בבוקר יום חול. ככל שהחוויה פחות לחוצה או מתישה, קל יותר להישאר ממוקדים בעיקר ולהתעלם מהטפל.

ערכו קניות עם רשימה (צילום: Shutterstock)

שימוש בקופונים ומבצעים

בעידן הדיגיטלי, שווה לנצל קופונים ומבצעים המתפרסמים בפלטפורמות שונות לטובתכם. אתרים בינלאומיים (כגון RetailMeNot, Honey ואחרים) מאפשרים לאתר קודי הנחה לרכישות אונליין בקלות. אם כבר החלטתם מה ברצונכם לקנות – בדיקה מהירה באפליקציות כאלה עשויה לחשוף קופון של 10% הנחה באתר של החנות, או קוד משלוח חינם, וכדומה. כך תקבלו את מה שתכננתם לקנות בכל מקרה, אבל במחיר נמוך יותר. אותו הדבר נכון גם לגבי מבצעים לחברי מועדון או תלושים שונים המתפרסמים בשבועונים וכד'.

עם זאת, יש לנהוג בזהירות ולא להתפתות לקנות משהו רק בגלל קופון. זכרו שקופונים ומבצעי מועדון נועדו בראש ובראשונה לעודד אותנו להוציא עוד כסף (נרחיב על כך בהמשך). לכן השתמשו בקופונים ככלי לחיסכון על מה שהתכוונתם לרכוש ממילא, ולא כ"תירוץ" לרכישה נוספת. למשל, אם יש לכם קופון של 50 ₪ הנחה ברשת אופנה – נצלו אותו לרכישת נעליים שהילד צריך לחורף, אבל אל תוסיפו עוד פריט לא מתוכנן רק כדי "להפעיל את הקופון".

תמיד בדקו את תנאי המבצע: אותיות קטנות כמו "עד 50% הנחה" יכולות להתגלות כהנחה של 5% בלבד על פריט מסוים, או קופון שמותנה ברכישה מעל סכום גבוה. קריאת האותיות הקטנות תחסוך אכזבה בקופה. בקצרה, קופונים – כן, אבל בחוכמה. השתמשו בהם כשיש התאמה אמתית לצורך שלכם, והשוו מחירים לפני ואחרי הקופון כדי לוודא שהוא אכן נותן את ההנחה המצופה.

תזמון קניות לפי עונות והנחות עונתיות

דרך נוספת לצרכנות חכמה היא לתכנן רכישות גדולות לפי עונות השנה ומחזורי הסיילים. הרבה פעמים, המתנה של כמה שבועות עשויה לחסוך לכם עשרות אחוזים. למשל, קניית בגדי חורף בסוף העונה (פברואר-מרץ) תאפשר ניצול של מבצעי חיסול המלאי בהנחות גדולות, במקום לרכוש אותם בתחילת העונה במחיר מלא. באופן דומה, מוצרי חשמל ואלקטרוניקה רבים נמכרים בזול יותר בתקופות של מבצעי קניות מרוכזים כמו בלאק פריידיי (נובמבר) או לקראת סוף השנה האזרחית. אין סיבה לשלם מחיר מלא אם ידוע שתוך זמן קצר יהיה סייל. כמובן, חשוב לוודא שהמבצע אכן אמיתי ומשתלם: לעיתים רשתות מכריזות על "מבצע מיוחד לזמן מוגבל", אבל בפועל אותו "מבצע" נמשך כל העונה או חוזר על עצמו שוב ושוב. צרכן נבון יודע לזהות מבצע אמיתי מול מבצע מדומה. אם כתוב "50% הנחה על הפריט השני", חשבו האם זה באמת חיסכון משמעותי (תזכורת: 50% על הפריט השני = 25% הנחה בממוצע על שני הפריטים, ולא 50% על הכל). אם יש שלט "עד 70% הנחה", בדקו איזה חלק מהסחורה באמת ב-70% ולרוב תגלו שרק פריטים בודדים מגיעים להנחה המקסימלית. המלצה שימושית היא לעקוב אחרי התאריכים הידועים לסיילים גדולים בישראל ובחו"ל, ולתכנן מראש רכישות יקרות סביבם. כך תוכלו לקנות, למשל, מוצרי חשמל לקראת החגים כשיש מבצעי חג, או לנצל את סוף אוגוסט (סוף הקיץ) לקניית רהיטי גן בהנחה. תכנון כזה חוסך כסף רב בלי להתפשר על מה שתקבלו.

קניות באונליין מול קניות בחנויות פיזיות

איפה עדיף לקנות – באינטרנט או בחנות?

התשובה תלויה במוצר ובנסיבות, אבל בכל מקרה כדאי להכיר את היתרונות והחסרונות של כל ערוץ ולקנות בצורה מודעת. קנייה מקוונת מאפשרת גישה למבחר אדיר בלחיצת כפתור, והשוואת מחירים קלה בין אתרים. לא פעם מוצרים אונליין יהיו זולים יותר כי לחנות אינטרנטית יש פחות עלויות (אין צורך בתשלום שכירות עבור חנות, צוות מצומצם יותר וכו'). מצד שני, בקניות אונליין עלולות להתווסף עלויות משלוח ואריזה, ויש מינימום הזמנה בחלק מאתרי הסופרמרקט. למשל, סקר של המועצה הישראלית לצרכנות מצא שבאחת מרשתות המזון, סל קניות היה יקר בכ-100 ש"ח יותר דרך אתר האונליין לעומת קנייה בסניף הפיזי, בין השאר בשל דמי משלוח ועמלות איסוף. לכן, אל תניחו אוטומטית שאונליין תמיד זול יותר – בצעו השוואה עבור הסל הספציפי שלכם. יש מקרים שבהם הזמנה מהאתר כדאית, ויש מקרים שחנות פיזית תשתלם (למשל כשאפשר לנצל כפל מבצעים בסניף, או כשנמנעים מדמי משלוח).

בהיבט הפסיכולוגי, קנייה בחנות ובאינטרנט מציבות אתגרים שונים לצרכן: בחנות פיזית אתם חווים את המוצר באופן מוחשי – אפשר למשש את הבד, לטעום דוגמית, למדוד את הנעל – מה שמקל להחליט אך גם עשוי לפתות לקנות פריטים מיותרים (כי "איזה יופי זה נראה עליי במראה!"). בחנות גם מופעלים עליכם גירויים כמו מוזיקה, ריח ועיצוב (עוד על כך בחלק הבא). לעומת זאת, באתרי אינטרנט יש גירויים אחרים – פרסומות קופצות, המלצות "אחרים שהתעניינו במוצר זה קנו גם...", או טיימר שסופר לאחור לסיום הדיל. גם זה יכול לדחוף לקנייה אימפולסיבית אונליין. לכן, היו ערניים גם כשאתם קונים ברשת: מומלץ למלא סל ולחכות כמה שעות לפני התשלום כדי לוודא שלא נוספו דברים מיותרים; לבדוק אם ההצעה שקפצה באמת תפוג בקרוב או שזו רק טקטיקה של האתר; ולקרוא חוות דעת אמיתיות על מוצר לפני שקונים מבלי לראות אותו בעין.

בשורה התחתונה: שלבו בין הערוצים באופן שמתאים לכם. אפשר, למשל, לערוך קנייה שבועית גדולה בסופר אונליין כדי לחסוך זמן וכסף, אבל לגשת לחנות הפיזית עבור פירות וירקות שבא לכם לבחור בעצמכם. העיקר הוא להבין מה היתרונות והמלכודות בכל צורת קנייה, ולנצל אותן בחוכמה לצרכיכם.

קנו מה שצריך, בלי להתפזר (צילום: Shutterstock)

חלק שני: טריקים פסיכולוגיים ושיווקיים שגורמים לנו לקנות יותר

אחרי שעסקנו בכלים הפרקטיים לצרכנות נבונה, חשוב להכיר את התרגילים השיווקיים הנפוצים שבהם חנויות ורשתות משתמשות כדי לפתות אותנו לקנות מעבר למתוכנן. הנה כמה מהטכניקות השכיחות – וחשוב מכך, איך לזהות ולהתגונן מפניהן:

אווירה מפתה: ריחות, מוזיקה ותאורה

כנראה שמתם לב לכך שחנות בגדים מדיפה בדרך כלל ניחוח נעים, או שבסופרמרקט מתפשט ריח משכר של לחם טרי מהמאפייה. זה לא במקרה – מחקרים מראים שריח טוב משפיע ישירות על המוח, מעורר רגשות חיוביים ומשפר זיכרונות, ולכן שימוש בניחוחות נעימים בחנות יכול לעודד קניה ולהגדיל מכירות. באופן דומה, מוזיקה רגועה או עליזה שמתנגנת ברקע נועדה לגרום לנו להרגיש בנוח, "לשבור את תחושת הזמן" ולהסיר התנגדויות נפשיות לבזבוז. בסופר עם מוזיקת רקע נעימה אנחנו פתאום משתהים יותר זמן, מרגישים בנינוחות כאילו זה בילוי – וכתוצאה מכך מכניסים עוד מוצרים לעגלה בלי לשים לב. גם אלמנטים ויזואליים ותאורה מנוצלים: צבעים חמים ונעימים בעיצוב החנות יוצרים אווירה ביתית ורגועה שמעודדת אותנו להישאר זמן רב יותר ולשוטט בין המדפים. כך החנות "מרגישה" כמו מקום ידידותי ולא כאילו באנו רק להוציא כסף, מה שמרדים את החשדנות הצרכנית הטבעית.

איך מתגוננים?

קודם כל, מודעות היא צעד חשוב – כשנכנסים לחנות ועולה באפכם ריח וניל מרגיע, אמרו לעצמכם: "אוקיי, זה טריק שיווקי ידוע, לא אתן לזה לבלבל אותי." מעבר לכך, אפשר לתזמן את השהות: הגדירו מראש זמן קניות מוגבל והשתדלו לא לחרוג ממנו. למשל, החליטו "אני בחנות רק חצי שעה". זה ימנע מכם להסתובב סחור-סחור מיותרות. אם אתם מרגישים שמוזיקה וריח עושים אתכם שאננים – האיצו קצב, עברו למדף הבא, ותמיד חזרו לרשימת הקניות כדי לזכור למה באתם. במילים אחרות, אל תיתנו לאווירה לנהל אתכם – היו בעניינים ונהלו אתם את הקנייה.

תמחור פסיכולוגי – 9.99 וקסם המחירים המסתיימים ב-9.

למה כל כך הרבה מחירים מסתיימים בספרת 9, כמו 99.99 או 19.90? התשובה: זה טריק פסיכולוגי קלאסי. כאשר מוצר עולה 99.90 ₪, התודעה שלנו תופסת אותו כ"כמעט 90 ומשהו" ולא כ-100, למרות שההפרש הוא אגורות בודדות. המטרה היא שנחשוב שמוצר שעולה 30 ש"ח, עולה בעצם 29 ש"ח – והקסם הזה "עובד עלינו" ואנחנו מרגישים כאילו חסכנו שקל, אף שבפועל זה כמעט אותו דבר.

בישראל זה אף מקומם יותר, כי לא קיימים מטבעות של אגורה אחת או חמש אגורות – אז מחירי 9.99 ש"ח ממילא יעוגלו ל-10 ש"ח בתשלום מזומן, אבל בינתיים הצליחו לפתות אותנו בעזרת ה"9" (הכי מעצבן אותנו כצרכנים: מחירי 9.99 ).

איך מתגוננים?

להכיר בכך שמחיר כמו 99.99 הוא למעשה 100 ש"ח לכל דבר. אפשר ממש לעגל בראש כלפי מעלה במקום כלפי מטה: ראיתם 199? אמרו לעצמכם "200". ראיתם 49.90? חשבו "50 פלוס". כך תסירו את ההילה הכוזבת של ה"מתחת לסכום עגול". אם אתם משלמים במזומן, דעו שבכל מקרה תגבו מכם את הסכום העגול כלפי מעלה, אז אל תתנו לזה להשפיע על החלטת הקנייה. גם כדאי להשוות מחירים נטו – לפעמים מוצר שעולה 100 ש"ח בחנות אחת יהיה מוצג כ-99.90 ש"ח בחנות אחרת, אבל אם בחנות הראשונה יש מבצע 10% הנחה בקופה, הוא יצא זול יותר. לסיכום, הסתכלו מעבר למספרים היפים: התרכזו בערך של מה שאתם מקבלים ובסכום האמיתי שתשלמו, לא באשליית ה"חיסכון שקל".

עיצוב החנות ומיקום מוצרים אסטרטגי

חנויות וסופרמרקטים משקיעים מחשבה רבה באופן שבו המרחב והמדפים מסודרים – והכול מכוון לגרום לנו לקנות יותר. למשל, בסופר טיפוסי מוצרי יסוד כמו חלב, לחם וביצים כמעט תמיד ימוקמו בחלק האחורי או בפינת החנות. למה? כי כך כולנו נאלץ לעבור דרך מקסימום מעברים ומדפים בדרכנו אל המצרכים ההכרחיים. בדרך לחלב שבקצה המרוחק של הסופר אולי נרים גם גלידה מהמקפיא ומיץ מהמדף – דברים שלא תכננו. אותו היגיון פועל בקניון כשחנויות מבוקשות (לדוגמה חנות הצעצועים או הפארם) נמצאות עמוק בפנים – כדי שההורים עם הילדים יעברו מול עוד עשרות ויטרינות.

דוגמה נוספת: המעברים הצרים בסופר. אם אי פעם התמרמרתם ששתי עגלות לא עוברות בנוחות זו ליד זו – זה מכוון. מעבר צר גורם לנו ללכת לאט יותר ואפילו לעצור כשמישהו חולף מולנו, וכל האטה ליד מדף מגבירה את הסיכוי שנושיט יד למוצר ממנו. עד שתצליחו לנווט את העגלה, מצאתם את עצמכם בוהים ברטבים על המדף – ואולי מגלים רוטב חדש "ששווה לנסות". בנוסף, מוצרים יקרים ממוקמים בגובה העיניים: הרשתות יודעות שאנחנו נוטים לבחור במוצר הראשון שרואים בנוחות מול העיניים, ולכן מותגים יקרים או רווחיים במיוחד ימוקמו על המדף בדיוק מול מבטינו, בערך בשליש העליון שלו. מוצרים זולים או חלופות חסכוניות יותר יידחקו למטה, קרוב לרצפה, או גבוה למדף עליון שקשה להגיע אליו. בצורה דומה, בדוכני ממתקים ליד הקופה – הממתקים הצבעוניים בגובה עיני הילדים, כדי שהקטנים יבחינו ויתחננו בפני ההורה שיקנה עבורם את המוצר.

עוד תחבולה היא קירוב "מוצרים משלימים": חנויות מציבות זה לצד זה פריטים שבאופן טבעי הולכים יחד, כדי לעודד אותנו להוסיף לעגלה. בביקור הבא בסופר, שימו לב למשל שבמעבר הבירות, החטיפים המלוחים יהיו ממש בהמשך המדף; ליד הקפה תמצאו עוגיות; ובמחלקת הגבינות קרוב ללחמים הפרוסים. זה מכוון – כדי שברגע של חולשה נגיד "נכון, איך אפשר קפה בלי עוגיות טובות?".

איך מתגוננים?

ראשית, היו מודעים כשאתם משוטטים בחנות: הרימו מבט מעלה ומטה במדף, ייתכן שתגלו את אותו מוצר בדיוק באריזה אחרת במחיר זול יותר רק כי הוא לא בגובה העין. אל תהססו להתכופף או לטפס על קצות האצבעות כדי לסרוק את כל האפשרויות – אתם עשויים לחסוך כך לא מעט כסף.

שנית, כאמור קודם לכן, היצמדו לרשימת הקניות שלכם כאל עוגן מציל חיים: מה שלא ברשימה – לא קיים. עברתם ליד מדף מפתה? בדקו את הרשימה, הזכירו לעצמכם מה המטרה. אם פתאום "קפץ" מולכם מבצע על דבר מה שלא תכננתם, אל תתפסו אותו אוטומטית – עצרו וחשבו: האם אני צריך את זה? האם זה כדאי? בהרבה מקרים תענו "לא ממש" ותניחו חזרה. לגבי מוצרים משלימים – היו צעד אחד לפני המשווקים: כשאתם מכינים בבית את הרשימה, חשבו מראש על כל הפריטים הנלווים שנחוצים לכם (אם קניתם קפה – אולי גם סוכר, ואם קניתם פסטה – בדקו אם יש רוטב בבית). כך כשתיתקלו בחנות בשילוב המפתה, כבר תדעו האם באמת חסר לכם ה"משלים" או שלא. עוד טיפ מועיל: אם אפשר, לכו לקניות גדולות בלי הילדים, או חלקו כוחות (שבן זוג אחד יקנה והשני יישאר עם הילדים). זה ימנע מצבים לא נעימים של לחץ לקנות ממתק או צעצוע שבגובה עיני הילד.

ולבסוף, שקלו לערוך מסלול קניות הפוך: יש צרכנים שמתחילים דווקא מאזורי הקצבייה והמאפייה שבסוף החנות ומתקדמים לכיוון הכניסה, כדי לשבש את "תוכנית המסלול" שההנהלה ייעדה. אם זה לא מבלבל אתכם, שווה לנסות – אולי תגלו שאתם קונים פחות ככה.

יצירת תחושת דחיפות (FOMO) – "מלאי מוגבל, רק עוד 2 פריטים!"

רכישות רבות נעשות מתוך רגש ולא בהכרח צורך אמיתי, ואחת הדרכים החזקות להניע אותנו רגשית היא לעורר פחד להחמיץ הזדמנות – Fear of Missing Out. בוודאי ראיתם באתרי קניות הודעות כגון: "נותרו רק 3 יחידות במלאי!", או "עוד 5 אנשים צופים עכשיו במוצר!". פעמים רבות הנתונים האלה מוגזמים או אפילו פיקטיביים – טריק שיווקי נטו שנועד להלחיץ אתכם. גם שעוני ספירה לאחור הקיימים בחנויות מקוונות ("Sale מסתיים בעוד 01:59:59!") נכנסים לקטגוריה הזו – טיימר שאם תרעננו את העמוד יתגלה שלמעשה מתאפס מחדש כל שעה... המטרה של כל אלו היא לגרום לכם לחשוש שאם לא תקנו עכשיו, תפספסו לתמיד, וללחוץ על ההדק בלי לחשוב פעמיים.

איך מתגוננים?

קודם כל, קחו נשימה עמוקה ופקפקו במסרים מלחיצים כאלה. אם כתוב "רק 2 נשארו!", נסו לרענן את הדף לאחר זמן– האם עדיין "2 נשארו"? ייתכן שזה נתון שקרי. בדקו גם באתרים מתחרים: האם באמת המוצר אוזל מכל מקום או שרק באתר אחד טוענים כך? אם זו חנות לא מוכרת, חפשו ביקורות – ייתכן שאחרים יספרו שגם הם ראו את אותו "דיל חד-פעמי" נמשך שבועות... כלל אצבע: כשמציגים לכם דיל כאילו הוא הזדמנות אחרונה, היו סקפטיים. זכרו שתמיד יהיו מבצעים והזדמנויות בעתיד, והרבה פעמים מלאי "אוזל" מתחדש אחרי זמן מה. כדי לא לתת לפחד להחמיץ לנהל אתכם, אימצו הרגל לדחות רכישות לא מתוכננות בכמה שעות לפחות. ראיתם מבצע בזק באפליקציה? חכו עד הערב לפני ההזמנה. הרבה פעמים תגלו שבחלוף ההתרגשות הראשונית, כבר אינכם בטוחים שאתם באמת צריכים את המוצר. ואם באמת אזל – סביר שתמצאו חלופה דומה בהמשך. חשוב לזכור: קנייה חכמה נעשית כשאנחנו רגועים ובטוחים, לא בלחץ של ספירה לאחור מזויפת.

קופונים ומועדוני לקוחות שמעודדים הוצאה נוספת

תוכניות נאמנות, כרטיסי מועדון וקופוני הטבה אישיים הם טקטיקה נפוצה לגרום לנו לקנות יותר. מצד אחד, הם נותנים לנו הרגשה שמכבדים ומוקירים אותנו כ"לקוחות קבועים", אבל מצד שני – לא פעם הם גורמים לנו להיכנס דווקא לאותה רשת שוב ושוב ולהוציא כסף גם כשלא תכננו, "כי יש לי קופון בהנחה" או "יש לי צבירת נקודות שחבל לא להשתמש". החנויות למעשה "מחזירות אותנו הביתה" בעזרת המועדון וגורמות לנו לקנות עוד מוצרים שלא באמת היינו צריכים, רק כי הם מוצעים במבצע למנויי המועדון (הטריקים של הסופרמרקטים להוציא מאיתנו כסף - בא-במייל דברים שכדאי לדעת). למשל, קיבלתם קופון יום-הולדת של 100 ₪ הנחה ברשת אופנה – לכאורה מתנה נפלאה. אבל אם תנוצל כדי לקנות משהו שלא ממש רציתם או לשדרג למוצר יקר יותר "כדי לנצל את ההנחה", החנות הרוויחה ואתם הוצאתם יותר.

איך מתגוננים?

אין בעיה להיות חבר מועדון ולקבל הטבות – אך עשו זאת בתנאים שלכם. כלל ראשון: אל תרכשו דבר רק בשביל לצבור נקודות או לנצל קופון. נצלו הטבות רק על מה שתכננתם לקנות בכל מקרה. כלל שני: שקלו להגביל את מספר המועדונים שאתם חברים בהם, למשל לשתיים-שלוש רשתות מועדפות, ולא יותר. כך תפחת כמות הפיתויים שתיחשפו אליהם, ותוכלו באמת למקד את הקניות במקום הזול או המשתלם ביותר עבורכם, במקום להרגיש "כבולים" לרשת מסוימת בגלל כרטיס המועדון שלה. למשל, אם יש לכם מועדון בסופרמרקט א' ובביגוד ברשת ב' – נהדר, תקבלו שם הטבות. אבל אל תחושו צורך לחפש עוד משהו לרכוש רק כי צברתם נקודות שעומדות לפוג.

הציבו תקרת הוצאה לעצמכם: אם הלכתם לנצל שובר מתנה של 100 ₪, החליטו שלא תחרגו הרבה מעבר לו. ובכלל, תמיד השוו מחירים – לפעמים גם אחרי הנחת מועדון, בחנות אחרת (שאתם לא חברים בה) המוצר עדיין זול יותר.

מבצעים והטבות מטעים – לקרוא את האותיות הקטנות!

זה כנראה הכלל הצרכני העתיק בספר: דברים שרואים משם לא רואים מכאן. או במילים אחרות, לא כל מבצע נוצץ הוא באמת זהב. רשתות יודעות ששלטי הנחות גדולים מושכים אותנו, ולכן משתמשות בניסוחים יצירתיים: "50% הנחה על הפריט השני", "3+1 חינם", "עד 70% הנחה", "מבצע ל-72 שעות" וכדומה. לפעמים המבצעים הללו משתלמים, אך פעמים רבות מסתתרת בהם "מלכודת": ההנחה האמיתית נמוכה בהרבה ממה שנדמה, או שהיא תקפה למוצרים מוגבלים מאוד. למשל, מבצעי 1+1 – יתכן שהמחיר של המוצר הראשון הועלה מראש, כך שבפועל אתם משלמים כרגיל על שניים (איך לזהות דילים מזויפים ולמצוא את המבצעים האמיתיים). או מבצע "עד 50% הנחה" – רק פריט אחד בחנות הוא 50%, וכל היתר אולי 10%. אפילו "קנה יותר – חסוך יותר" עלול לגרום לכם להוציא סכום גדול משהתכוונתם, רק כדי "לחסוך" כמה שקלים.

איך מתגוננים?

התשובה פשוטה: לקרוא, לחשב ולבדוק. קראו תמיד את התוויות והאותיות הקטנות של המבצע: על מה בדיוק הוא חל, האם יש תנאים (כמו רכישה מעל סכום מסוים, או הנחה רק לחברי מועדון). חשבו בעצמכם את ערך ההנחה – אל תסתמכו על ניסוחי הפרסום. שאלו: מה המחיר המקורי ליחידה? כמה אשלם בסוף לכל יחידה במסגרת המבצע? האם יש לי מה לעשות בכמות שעלי לקנות כדי לקבל את ההנחה? לפעמים עדיף לקנות פריט אחד ללא מבצע, מאשר שניים במבצע שלא באמת מוזיל הרבה.

עוד צעד נבון הוא לוודא שהמבצע אמיתי: בעידן האינטרנט, קל לחפש בגוגל מוצר ולראות אם באמת מחירו הרגיל תואם למה שהחנות טוענת. נסו לחפש את שם המוצר עם מילות חיפוש כמו "מחיר" או "השוואת מחירים" – פעמים רבות תגלו שה"מחיר לפני הנחה" שכתוב על השלט היה מנופח, והמוצר נמכר במקומות אחרים בזול באופן קבוע. אם מבצע "זמן מוגבל" נמשך כבר חודש, כנראה שהוא לא באמת מוגבל.

בשורה התחתונה, הפעילו שכל ישר וחשד בריא מול שלטי מבצע מוגזמים. חנויות לא מחלקות סחורה בחינם – אם משהו נראה טוב מכדי להיות אמיתי, בדקו אותו פעמיים. בכך תחסכו לעצמכם הוצאות מיותרות והרגשת עוגמת נפש.

סיכום: לקנות בתבונה – וליהנות יותר מהכסף שלכם

צרכנות נבונה אינה אומרת לוותר על דברים שאוהבים – אלא לקנות בחוכמה, לתכנן מראש ולהיות מודעים לטריקים שמנסים להשפיע עלינו. ראינו שכמה עקרונות פשוטים (תקציב, רשימה, השוואת מחירים) יכולים לחסוך אלפי שקלים בשנה למשפחה ממוצעת (טיפים לצרכנות נבונה - צמיחה כלכלית בכל מחיר), ושאם נהיה עירניים לגורמים הפסיכולוגיים בסביבת הקנייה – נוכל לשלוט טוב יותר בהרגלי ההוצאה שלנו. זכרו, אתם מחליטים עבור הכסף שלכם לאן ללכת, ועם קצת מודעות ומשמעת עצמית, תוכלו להוציא פחות על דברים מיותרים – ולהיות רגועים יותר כלכלית. כך תישאר לכם יותר הכנסה פנויה לדברים שבאמת חשובים לכם: חיסכון לילדים, נופש משפחתי, שיפור הבית או כל מטרה אחרת.

>> למגזין המלא - לחצו כאן

צרכנות נבונה היא כישרון נרכש – ככל שתתרגלו ליישם את הטיפים ולעקוף את המלכודות, תראו שזה הופך לטבע שני. בפעם הבאה שאתם יוצאים לקניות, הצטיידו בתקציב, ברשימה ובמנה בריאה של ספקנות כלפי "מבצע מיוחד!" – וגלו ששופינג יכול להיות ממוקד, חסכוני ואפילו מהנה יותר כשאתם בשליטה. קנייה חכמה ונעימה!

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
צרכנות נכונה