כיכר השבת

כל מה שצריך לדעת

אומנות הניחוח | המדריך שיעשה לכם סדר בעולם הבשמים

מסע מרתק לעולם הבשמים: מהרכיבים הסודיים ועד שיטות היישום הנכונות, כל מה שרציתם לדעת על האמנות העתיקה של יצירת ניחוחות | איך לבחור את הבושם המתאים לכם | מהו ההבדל בין או דה פרפיום לאו דה טואלט | ולמה חשוב להמתין לפני שקונים (סטייל ואופנה)

| 6 | כיכר השבת |
ניחוחות שונים בהשראת ריחות מהטבע
ניחוחות שונים בהשראת ריחות מהטבע (צילום: כיכר השבת)

בשמים הם הרבה יותר מסתם תמצית ריח - הם מספרים סיפור, מעוררים זיכרונות ומייצרים רושם בלתי נשכח. כבר בימי מצרים העתיקה המצרים הקדמונים היו הראשונים להשתמש בבשמים בטקסים שונים מתוך אמונה שהניחוח מחבר בין העולם הארצי לבין עולם רוחני. הם יצרו תמציות בושם מעלים, פרחים, שרפים ותבלינים. אחד מהבשמים המפורסמים של התקופה היה ה"קיפי", תערובת מורכבת שכללה מר, קינמון ותבלינים נוספים. כך עם השנים הבשמים המשיכו לשתכלל ולהתפתח והיוו חלק בלתי נפרד מהתרבות האנושית, סמל ליוקרה ואמצעי לשדר מעמד. כיום, עם מגוון עצום של אפשרויות בשוק, בחירת הבושם המושלם יכולה להיות משימה מאתגרת.

מבנה הבושם

כל בושם הוא יצירת אמנות מורכבת המשלבת תמציות טבעיות וסינתטיות. ההרכב מתחלק לשלוש שכבות ריח עיקריות:

  1. תווי עליון (Top Notes): הריח הראשון שמורגש מיד לאחר ריסוס הבושם. אלו ניחוחות קלילים שמתפוגגים תוך 15–20 דקות. ניחוחות של הדר וג'ינג'ר הם תווים עליונים נפוצים.
  2. תווי לב (Heart Notes): הריח המרכזי של הבושם, שמתחיל להתפתח אחרי שהתווים העליונים מתפוגגים. הם קובעים את אופיו של הבושם ונשארים במשך כמה שעות. ניחוחות של ורדים ולבנדר הם תווים אמצעיים נפוצים.
  3. תווי בסיס (Base Notes): הריח שנשאר על העור לאורך זמן. אלו ניחוחות עמוקים, כבדים ומורכבים.
יש בשמים המתאימים דווקא לעונות הקרות (צילום: Shutterstock)

רמות ריכוז שונות

בעולם הבשמים קיימות רמות ריכוז שונות, המשפיעות על עוצמת הריח ומשך הזמן שהוא נשאר על העור. כולנו ראינו על הבושם את השמות 'או דה טואלט' ו'או דה פרפיום' והגיע הזמן לעשות בזה סדר:

  1. בושם (Perfume): הריכוז הגבוה ביותר של תמציות ריח (20%-40%), נשאר לאורך כל היום. מתאים במיוחד לאירועים מיוחדים.
  2. או דה פרפיום (Eau de Parfum): ריכוז תמציות בינוני (15%-20%), מספק ניחוח עמיד אך פחות דומיננטי מבושם.
  3. או דה טואלט (Eau de Toilette): קליל יותר (5%-15%), מתאים לשימוש יומיומי.
  4. או דה קולון (Eau de Cologne): ריכוז נמוך של תמציות ריח (2%-5%), מתאימה לארומטיקה קלילה ומרעננת.
  5. בושם שמנים: ריחות טבעיים שמבוססים על שמנים אתריים, מתאימים למי שמעדיף אלטרנטיבה עדינה וטבעית.
בקיץ הבושם צריך להיות יותר קליל, פרחוני יתאים יותר מניחוחות כבדים כעשבי תיבול (צילום: Shutterstock)

סוגי ניחוחות

עולם הבשמים מתחלק למשפחות ריח שונות: הפרחוני, עם ניחוחות של ורדים, יסמין ולבנדר; האוריינטלי, המשלב וניל, קינמון וענבר; העצי, הכולל ארז, סנדלווד ופצ'ולי; ההדרי, עם לימון, תפוז וברגמוט; הימי, עם ניחוחות מלוחים ורעננים; והארומטי, המבוסס על עשבי תיבול וצמחי מרפא.

הטרנדים העכשוויים בעולם הבשמים מגוונים: בשמים יוניסקס שמטשטשים את הגבולות המגדריים, בשמי נישה במהדורות מוגבלות, דגש על קיימות וחומרים טבעיים, התאמה אישית לפי העדפות הלקוח, ומגמת מינימליזם עם הרכבים פשוטים ונקיים.

טיפים לשימוש נכון בבשמים

-כשבוחרים בושם, חשוב להתייחס למספר גורמים מרכזיים. שעת היום משחקת תפקיד - בשמים כבדים מתאימים יותר לערב, בעוד ניחוחות קלילים מושלמים ליום. העונה גם משפיעה: בקיץ עדיף להשתמש בניחוחות הדרים ופרחוניים, ובחורף בניחוחות חמים ועמוקים יותר.

-טכניקת היישום, המיקום של התזת הבושם, חשובה לא פחות מבחירת הבושם עצמו. הנקודות האידיאליות לבישום הן נקודות הדופק - פרקי הידיים, הצוואר ומאחורי האוזניים - שם חום הגוף מסייע להפיץ את הניחוח.

-בזמן בחירת בושם בחנות, חשוב להתאזר בסבלנות. המתינו לפחות 15 דקות לפני שתחליטו על רכישה, כדי לחוות את התפתחות הריח על עורכם. כדאי גם לבדוק איך הבושם מגיב עם הבדים שאתם לובשים, ולהימנע מניסיון של יותר משלושה בשמים ברצף כדי למנוע "עיוורון חושי".

-לשימור נכון של הבושם, הימנעו מנענוע הבקבוק שעלול לפגוע בהרכב, שמרו אותו הרחק מאור ישיר בקופסה או ארון, הקפידו על טמפרטורה יציבה, וזכרו שרוב הבשמים טובים לשימוש במשך 3-5 שנים מרגע הפתיחה.

למעשה, בחירת בושם היא חוויה אישית ועניין של טעם. הקדישו זמן לגלות מה מתאים לכם, התנסו במגוון אפשרויות, והכי חשוב - בחרו בבושם שגורם לכם להרגיש בטוחים ונינוחים. בעידן שבו הבחירה כה רחבה, ההחלטה צריכה להתבסס על תחושת החיבור האישית שלכם לניחוח, ולא רק על טרנדים או המלצות. בסופו של דבר על טעם וריח אין להיתווכח...

ריח יכול להחזיר אותנו למחוזות אחרים כתקופת ילדות או להזכיר לנו קרוב משפחה שאיננו (צילום: Shutterstock)
תוכן שאסור לפספס
6 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
4
באמת כותבים את זה בבינה מלאכותית או שאני טועה?
🤔
ניסיתי לא יצא לי ככה...
הבודק
3
שכחתם לציין שיש דרגת ריכוז הכי גבוהה extrait de parfum שנותן חוזק לאורך שעות על העור ועל הבגדים
אבי
2
👍👍👍👍👍👍
🐇🎶🎶🐇

הצגת כל התגובות

1
למה להזכיר את המיצרים שהמקור הכי טוב הוא השימוש של עם ישראל בקטורת......
למה
בקטורת אבור היה להתבשם
כהן
אולי גם יעניין אותך
סטייל ואופנה