מאז נפילת משטר אסד בסוריה בתחילת החודש, בישראל נוקטים בשיטת "חשדהו וחשדהו" ביחס לאבו מוחמד אל-ג'ולאני, מנהיג המורדים שהפך מאז הפלת המשטר לשליט בפועל של המדינה. הערב (ראשון) דווח בynet כי גורמים בכירים בטורקיה, מזהירים את ישראל כי היא "בוחרת בסוס הלא נכון בסוריה" - ועלולה לאבד הזדמנות נדירה לשתף פעולה עם השלטון החדש ש"רוצה לשמור על היציבות במדינה".
על פי הדיווח של איתמר אייכנר, הטורקים טוענים כי "כאוס בסוריה טוב לנחש האיראני, לאיראנים יש אינטרס שמלחמת האזרחים תתחדש. שלום בסוריה לא טוב לאייתוללות".
הבכירים הטורקים ציינו כי ישראל עושה טעות בכך שהיא לא נותנת צ'אנס לאל-ג'ולאני: "ישראל מתעלמת מהמסרים החיוביים שהוא מעביר לה ומהצעדים החיוביים שנקט, כמו איסוף הנשק והאמירות נגד איראן וחיזבאללה. לישראל ולטורקיה יש אינטרסים משותפים בסוריה, ושתיהן צריכות לשתף פעולה בקידום האינטרסים האלה".
על פי הדיווח, ישראל היא זו שפנתה לטורקיה והציעה להקים "מנגנון לתיאום צבאי בין המדינות". לדבריהם, ישראל הציעה לחלק את סוריה לשלושה חלקים גיאוגרפיים שבהם לכל צד יש אינטרסים: לטורקיה יהיו אינטרסים בחלק הצפוני, ואם ישראל תרצה לפעול שם היא תבקש אישור מראש. בחלק הדרומי לישראל יהיה חופש פעולה, ובחלק המרכזי לשני הצדדים יהיה אישור לפעול עם הודעה מראש. הם אמרו כי טורקיה הסכימה למנגנון הידברות אך לא לחלוקה גיאוגרפית של סוריה.
בטורקיה התייחסו לדבריו של שר החוץ גדעון סער שאמר מוקדם יותר השבוע כי ״בעולם מדברים על ׳חילופי שלטון מסודרים בסוריה׳. אבל זה לא שנבחר באופן דמוקרטי שלטון חדש ששולט היום בכל סוריה. זו כנופיית טרור שהייתה קודם באידליב והשתלטה על עיר הבירה דמשק ועל עוד שטחים"
באנקרה זעמו על התבטאויותיו של שר החוץ גדעון סער כנגד השלטון החדש של אל ג'ולאני ובעד שיתוף פעולה בין ישראל למיעוט הכורדי בסוריה. לדבריהם, "ישראל שוב מהמרת על הסוס הלא נכון, והיא לא מבינה שהכורדים ששולטים על מעבר הגבול בין עיראק לסוריה - הם אלה שאפשרו לאיראן להבריח נשק לסוריה ולחיזבאללה תמורת כסף".
העימות השקט בין ישראל וטורקיה התעצם מאז נפילת משטר אסד ולאור הפעילות העצימה שביצעה ישראל כנגד מתקני הנשק של המשטר המודח. מוקדם יותר החודש אמר נשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן, כי על ארה"ב והמערב למנוע את פלישת ישראל לשטחי סוריה: "האמריקנים ויתר המעצמות נושאות באחריות לעצירת הפלישה הישראלית לשטח סוריה".
בשבוע האחרון פורסמה בטורקיה התוכנית השאפתנית ביותר של ארדואן המדמיינת הקמת צבא סורי חדש בן 300,000 חיילים בתמיכה טורקית מלאה. התוכנית כוללת הקמת חמישה מחנות צבאיים באזורים שונים בסוריה, כאשר הגרעין הראשוני יורכב מ-50,000 חיילי "הצבא הלאומי הסורי" הפרו-טורקי ו-50,000 לוחמי "הייאת תחריר א-שאם".
על פי דיווחים בעיתון "ייני ספאק", טורקיה מתכננת להקים בסיסים צבאיים בדמשק ובחומס, לצד בסיסים ימיים בטרטוס או בלטקיה. יתרה מכך, נשקלת אפשרות להקמת בסיס בלבנון, במסגרת תפיסה אסטרטגית הרואה בסוריה ולבנון חלק מ"אגן צבאי וכלכלי אחד" תחת השפעה טורקית.