

מתכון לשניצל: שניצל, או בעברית תקינה כתיתה, מוכר לכולנו כחזה עוף מצופה בפירורים ומטוגן, אבל במקור המונח שניצל וינאי, שייך דווקא לבשר עגל מטוגן לפי מתכון איטלקי, שהיגר לאוסטריה ומאז הוא רשום על שמה.
מתכון בסיסי של שניצל, מתחיל בחיתוך החזה ושימוש בפטיש שניצלים, מכים מהמרכז כלפי השוליים כדי שיהיה משוטח דק.
מתכון בסיסי לשניצל
1 ק"ג חזה עוף משוטח דק (חתוך ל"אצבעות")
1 שקית פירורי לחם
קמח לקימוח
4-3 ביצים טרופות
מלח ופלפל שחור
שמן לטיגון עמוק
פרוסות גזר (לא חובה)
אופן הכנה
מעבירים כל חתיכה משני הצדדים, בשלושת התחנות לפי הסדר: קערית קמח, קערית ביצים טרופות וקערית פירורי לחם. להקפיד על ציפוי אחיד. מטגנים בשמן עמוק וחם עד להשחמה, מניחים בכל פעם שניצל אחד כדי ומחכים מעט כדי שלא לגרום לירידת טמפרטורה ולספיגת השמן בשניצל. רצוי להכניס לשמן פרוסות גזר טרי בתחילת הטיגון והחליפו מדי פעם במהלך הטיגון, כדי להאט את קצב התחמצנות השמן ושמירה על איכותו.
מוציאים לנייר סופג.
טיפים
עדיף להשתמש בפירורי לחם תוצרת בית. מייבשים לחם ומשחימים קלות בתנור, טוחנים במעבד מזון עם התוספות הרצויות, רעיונות בהמשך.
מי שחפץ בפירורי לחם בריאים יותר ישתמש בלחם קל מקמח מלא.
לגיוון ניתן להוסיף אחת או יותר מהאפשרויות הרבות: ביסלי טחון, שומשום, אבקת מרק עוף או בצל, גבישי שום, עשבי תיבול מיובשים (בזיליקום, פטרוזיליה ואחרים) תבלין גריל ואפילו פטרוזיליה טריה קצוצה. שידרוג מעניין ופריך הוא דוריטוס חריף אש טחון גס.
עדיף לשמור פירורים מתובלים בפריזר עד השימוש הבא.
לשיפור הטעם משרים לילה שלם במקרר בתוך קערה עם מרינדה העשויה מלימון סחוט טבעי, שמן זית ושום כתוש. יש מי שמעדיף להשרות ברוטב ברביקיו.
תוספות טעם לביצה: חובבי החרדל, יכולים להוסיף מעט חרדל לביצה. חובבי החריף יכולים להוסיף חריף לפי הטעם. אפשר להוסיף גם אורגנו מיובש. ובכלל את התבלינים עדיף להוסיף תבלינים לביצה כדי שיהיה תיבול אחיד.
לילדים עדיף להכין שניצלונים, יותר נוח להם לאכול אותם (עם קטשופ כמובן) ופחות סיכוי שיישארו שאריות של חצאי שניצלים.
אפשר להכין כמות של שניצלים ולהקפיא אחרי תהליך הציפוי, בלי לטגן, (עם נייר אפיה בין השכבות). כך לא צריך בכל פעם את כל הטקס.
אפשר גם להקפיא שניצלים מטוגנים מוכנים לאכילה, ולחמם לפני ההגשה. עדיף לחמם בתנור ולא במיקרוגל, בתוך תבנית מתכת בתנור בחום של 200 מעלות, למי שישנה אפשרות טורבו, זה מעולה.
וכך בימי שישי הארוכים על השולחן מניחים צלחת שניצלים ושניצלונים, שהולכת ומתחסלת במהלך השעות ומסייעת לקבל את השבת בשמחה, כי לא רק הצבא צועד על קיבתו.
shoshi@kikar.net