מחקר פורץ דרך שפורסם לאחרונה בכתב העת היוקרתי JAMA Network Open חושף ממצאים מעודדים במיוחד: תוספת צנועה של 1,000 צעדים ביום בלבד עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון עתידי בשיעור משמעותי של 9%. המחקר המקיף, שנערך כמטא-אנליזה של 33 מחקרים שונים והקיף יותר מ-96,000 מבוגרים, מספק תובנות חדשות על הקשר בין פעילות גופנית לבריאות הנפש.
ד"ר ברונו ביזוזרו-פרוני, החוקר הראשי מאוניברסיטת קסטיליה-לה מנצ'ה בספרד, מדגיש כי עידוד לפעילות גופנית, ללא תלות בסוג או בעוצמת הפעילות, מהווה אסטרטגיה יעילה למניעת דיכאון. בעוד שהמלצה מקובלת מדברת על 10,000 צעדים ביום, ד"ר קרמל צ'וי, פסיכולוגית קלינית ופרופסור עוזר בבית הספר לרפואה בהרווארד, מציינת כי המחקר מראה שגם 7,000 צעדים מספיקים כדי לראות שיפור משמעותי בבריאות הנפשית.
הממצא המעודד במיוחד מגיע מד"ר ברנדון סטאבס, עמית מחקר במכון הלאומי לבריאות וטיפול במכללת קינגס בלונדון, המדגיש כי אפילו תוספת קטנה של צעדים, 1,000 ביום, יכולה להוביל לשינוי משמעותי. עם זאת, החוקרים מציינים כי נדרשים מחקרים נוספים, שכן המחקרים הנוכחיים התמקדו באוכלוסייה הכללית ולא באנשים המאובחנים עם דיכאון קליני.
המומחים מציעים מספר דרכים מעשיות להגברת הפעילות הגופנית. ד"ר מייקל נואטל, מרצה בכיר באוניברסיטת קווינסלנד באוסטרליה, ממליץ על חיבור לקבוצות כושר, שכירת מאמן אישי או מציאת שותף להליכה. הוא מדגיש את חשיבות ההנאה מהפעילות, למשל על ידי האזנה לספרי שמע במהלך ההליכה או התנסות בסוגים שונים של פעילות גופנית כמו יוגה או שחיה.
ההמלצות הרשמיות כיום מדברות על 150 דקות שבועיות של פעילות בעצימות בינונית עד גבוהה, אך המחקר החדש מראה שגם פעילות מתונה יותר יכולה להועיל משמעותית. מחקר משנת 2015 מחזק את הממצאים ומראה שככל שנהנים יותר מהפעילות הגופנית, כך גדל הביטחון להתמיד בה לאורך זמן.
המפתח להצלחה, על פי החוקרים, הוא להיות גמישים ולהתאים את סוג הפעילות והיקפה לאורח החיים האישי. חשוב במיוחד להכין תוכנית גיבוי למקרים בהם החיים מפריעים לשגרת האימונים ולזכור שכל תנועה, גם אם מינימלית, עדיפה על חוסר תנועה. המסר העיקרי הוא פשוט: התחילו לנוע יותר, בדרך שמתאימה לכם, וסביר שתרגישו טוב יותר, גם נפשית.