ומה ניתן לעשות?

מחקר חדש מגלה: זה הקשר בין שינה לבין דמנציה 

מחקר פורץ דרך שנערך בקרב מבוגרים מעל גיל 75 חושף: ישנוניות יתר במהלך היום מגבירה פי 3.3 את הסיכון לתסמונת העלולה להוביל לדמנציה | המומחים ממליצים על מעקב רפואי, בדיקות שינה וצעדים מעשיים להגנה על בריאות המוח | למרות הממצאים המדאיגים, החוקרים אופטימיים: "ההתקדמות במחקר ובטיפולים מספקת תקווה" (בריאות)

|
1
| כיכר השבת |
שינה בריאה יכולה למנוע דמנציה (צילום: Shutterstock)

מחקר חדש שפורסם בכתב העת Neurology מצא כי אנשים מבוגרים החווים ישנוניות יתר במהלך היום עלולים להיות בסיכון גבוה יותר לפתח מצב המוביל לדמנציה. המחקר מצא כי 35.5% מהמשתתפים שחוו ישנוניות יתר במהלך היום וחוסר התלהבות, פיתחו תסמונת הקרויה MCR (Motoric Cognitive Risk), לעומת 6.7% בלבד מהאנשים ללא בעיות אלו.

הבנת הקשר

תסמונת MCR מאופיינת בקצב הליכה איטי ותלונות על בעיות זיכרון בקרב מבוגרים שטרם אובחנו עם דמנציה או מוגבלות תנועתית. מחקרים הראו כי הסיכון לפתח דמנציה מוכפל פי שניים בקרב אנשים עם תסמונת זו, שתוארה לראשונה ב-2013.

ד"ר ויקטואר לרוי, פרופסור לרפואה גריאטרית בבית החולים האוניברסיטאי בטור שבצרפת, מסבירה כי "מחקרים קודמים הצביעו על קשר בין הפרעות שינה לסיכון לדמנציה", אך המחקר הנוכחי הרחיב את ההבנה בתחום זה.

המחקר ומסקנותיו

המחקר עקב אחר 445 מבוגרים בגיל ממוצע של 76 שנים במשך כשלוש שנים. החוקרים בדקו שבעה מרכיבי שינה שונים, כולל איכות השינה הסובייקטיבית, זמן ההירדמות, משך השינה, יעילות השינה, הפרעות שינה, שימוש בתרופות שינה ותפקוד במהלך היום.

ממצא המחקר הראה כי מבין כל מרכיבי השינה שנבדקו, תפקוד לקוי במהלך היום נמצא קשור לסיכון מוגבר פי 3.3 לפתח MCR, כך שאם אדם חש קושי לתפקד במהלך היום בגלל ישנוניות הדבר יכול להוות סיכון ללקות בדימנציה.

המלצות המומחים לטיפול ושמירה על בריאות המוח

ד"ר איזקסון, מנהל המחקר במכון למחלות ניווניות בפלורידה, ממליץ כי אנשים המתמודדים עם בעיות שינה צריכים לשוחח עם הרופא שלהם, לשקול מילוי שאלון שינה, ולדון באפשרות לביצוע בדיקת שינה ביתית או בבית חולים. הוא מציין כי "כיום ישנם טיפולים רבים, הן תרופתיים והן לא תרופתיים, שעשויים לעזור בהתאם לבעיה המדויקת שאותרה. טיפול בהפרעות שינה עשוי להניב תועלת למשך שנים רבות, ואפילו עשורים, בכל הנוגע לבריאות המוח הכללית ומניעת דמנציה."

קיימים צעדים נוספים שניתן לנקוט כדי להגן על המוח במהלך ההזדקנות. ד"ר ספיירס-ג'ונס מסבירה: "חיים בריאים הכוללים תזונה טובה, שמירה על משקל בריא, שמירה על פעילות גופנית ומוחית, וטיפול באובדן שמיעה - כל אלה הם דרכים להגברת חוסן המוח והפחתת הסיכון לדמנציה." היא מדגישה: "חשוב לציין שאין בכך כדי להאשים אנשים עם דמנציה בבחירות אורח החיים שלהם. ההערכות הטובות ביותר מצביעות על כך שפחות ממחצית מהסיכון לדמנציה קשור לגורמי סיכון הניתנים לשינוי, כאשר שאר הסיכון קשור כנראה לגנים שירשנו."

הכתבה הייתה מעניינת?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

1
תכלס כמה שעות שינה צריך אדם מעל 75 ?
אזרח
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות