האם המס על משקאות מתוקים שעורר דיון סוער בזמנו אכן מועיל בהפחתת הצריכה של משקאות ממותקים? כדי לבחון זאת צריך לבדוק במקומות שם המס כבר קיים כמה שנים, ואכן בפילדלפיה שם המס הוחל לפני כמה שנים נערך מחקר חדש שפורסם ב-The Lancet Regional Health-Americas ובחן את ההשפעה של מיסוי המשקאות הממותקים בפילדלפיה משנת 2017 על משקל מבוגרים. המחקר מצטרף לדיון המתמשך על יעילות מדיניות זו במאבק בהשמנת יתר.
צריכת משקאות ממותקים בסוכר קשורה לבריאות מטבולית ירודה ומחלות כרוניות כמו השמנה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת. משקאות מתוקים מהווים את התורם העיקרי לצריכת סוכר מוסף בתזונה. בפילדלפיה הוטל מס של 1.5 סנט לאונקיה (כ-28 מ''ל) על משקאות ממותקים בסוכר ומשקאות עם ממתיקים מלאכותיים, החל מינואר 2017.
החוקרים ניתחו רשומות רפואיות אלקטרוניות של מבוגרים עד גיל 65 מפילדלפיה ומאזורי ביקורת בניו ג'רזי ופנסילבניה בין השנים 2014-2019. המדגם כלל 175,675 אנשים עם מדידות מדד מסת גוף (BMI) לפני ואחרי הטלת המס, ומדגם נוסף של 587,121 אנשים עם מדידה אחת לפחות בתקופת המחקר.
הממצאים מראים כי לאחר הטלת המס, חלה ירידה של 0.03 יחידות BMI בכל רבעון בהשוואה לקבוצת הביקורת, מה שמצביע על ירידה של 0.3 יחידות BMI לאחר שלוש שנים. במדגם הרוחב נמצאה ירידה משמעותית יותר של 0.05 יחידות BMI לרבעון, המצביעה על ירידה של 0.6 יחידות לאחר שלוש שנים.
ההשפעה הייתה חזקה במיוחד בקרב אמריקאים שחורים בהשוואה ללבנים, בעוד שלא נמצאו הבדלים בין גברים לנשים. לפני הטלת המס, ממוצע ה-BMI בקרב תושבי פילדלפיה עמד על 30, ושיעור ההשמנה היה 45%.
המחקר מספק ראיות ראשוניות לכך שמיסוי משקאות ממותקים עשוי להוביל לירידה במשקל ובשיעורי ההשמנה בקרב מבוגרים, במיוחד באוכלוסייה השחורה. עם זאת, החוקרים מדגישים כי נדרש מחקר נוסף כדי לאשש את הממצאים ולהבין טוב יותר את ההשפעות ארוכות הטווח של מדיניות זו.