כיכר השבת

כל מה שאתם חייבים לדעת על פוליו

במשרד הבריאות החליטו להרחיב את מבצע החיסונים נגד פוליו לכל הארץ. למי אסור ולמי מומלץ להתחסן ומה הסיכונים? ליאורה ולינסקי אפידמיולוגית ומנהלת מחלקת איכות קלינית במאוחדת עם כל התשובות לשאלות שלכם • מיוחד (בריאות)

|
2
| כיכר השבת |
(צילום: פלאש 90)

מחלת הפוליו (Poliomyelitis) היא מחלה הנגרמת על ידי נגיף (וירוס) הפוליו. הנגיף עובר מאדם לאדם על ידי הפרשות, בעיקר בצואה אך לעיתים גם בהפרשות אחרות כגון רוק (נדיר). ברוב המקרים אדם שנדבר במחלה אינו סובל מתסמינים אופייניים, ולרוב הוא לא מפתח סימנים של המחלה, או שהוא מפתח סימנים של מחלה נגיפית קלה.

כאמור- הצורה השכיחה ביותר של המחלה היא ללא סימני מחלה כלל (מעל 90% של הנדבקים). כ-10% מהנדבקים סובלים מתסמינים ויראליים קלים כגון חום, כאב ראש, כאב בטן, כאב גרון, בחילה והקאות, ורובם מבריאים תוך כמה ימים ללא נזק נוירולוגי. ישנם מקרים לעיתים רחוקות בהם החוליה מראה סימני דלקת קרום המוח אשר חולפים מעליהם. לעיתים נדירות (כ 1 מתוך 1,000), הנגיף פוגע במערכת העצבים.

במקרים אלו יחד עם מחלת חום מופיעים כאבי שרירים ושיתוק. עוצמת השיתוק תלויה במספר תאי העצב שנפגעו והוא מתקדם כל עוד נמשך החום. השיתוק פוגע לרוב בגפיים התחתונות, אך יכול גם לפגוע בגפיים עליונות או לגרום לשיתוק שרירי הנשימה.

האם המחלה היא עדיין בעיה עולמית?

למזלנו, רובנו לא ראינו מעולם מקרה של מחלת הפוליו, מכיוון שחיסוני הפוליו הצליחו למנוע את הופעת המחלה בארץ (ובעולם) כמעט לחלוטין. אבל זה לא רק תלוי במזל- על מנת להבטיח שהילדים שלנו גם הם לא יכירו את מחלת הפוליו, אנחנו חייבים לשמור על רמת חסינות גבוהה באוכלוסייה.

בשנת דווחו 350,000 מקרים של פוליו בעולם. מאותה השנה ארגון הבריאות העולמי מוביל תכנית לביעור הפוליו מן העולם. ביעור המחלה יושג אך ורק באמצעות חיסון של הרוב המוחלט באוכלוסייה. בעקבות פעילות נמרצת זו על פני שנים, בעיקר במדינות מתפתחות, מספר מקרי הפוליו בעולם ירד ב 2012 ל 223 בלבד.

כיום ישנן רק שלוש מדינות הנחשבות לאנדמיות (מדינות בהן פוליו היא מחלה , כאלו שבהן הנגיף ממשיך להדביק אנשים: ניגריה, פקיסטן ואפגניסטן. ארגון הבריאות העולמי מתכנן להכריז על ביעור המחלה מהעולם בסוף 2018.

מדוע פוליו מהווה בעיה היום בארץ?

תחלואה בפוליו תועדה לאחרונה בישראל בשנת 1988 ,עת אירעו 15 מקרים, 12 מהם בנפת חדרה. מאז לא נצפו מקרי פוליו בישראל. מאז אותו אירוע, משרד הבריאות מבצע ניטור שוטף של מערכות הביוב בישראל כדי להתריע על המצאות נגיף פוליו בארץ לפני שהוא מופיע כהתפרצות של המחלה. גילוי הנגיף בביוב בעצם אומר שישנם אנשים באוכלוסייה שנואשים את הנגיף, ומפרישים אותו בצואה.

בחודש פברואר 2013 התגלה נגיף הפוליו בביוב בדרום הארץ. בעקבות הגילוי משרד הבריאות הגביר את הבקרה, ונמצא כי הנוכחות של וירוס הפוליו בביוב באזור הדרום לא דעך עם הזמן. היום הבעיה ממוקדת באזור הדרום

מדוע יש שני חיסונים נגד פוליו, ומה ההבדל ביניהם?

  1. חיסון הניתן בטיפות בפה (OPV) המיוצר מוירוס חי מוחלש. החיסון גם מגן על האדם שקיבל אותו מפני מחלת הפוליו, וגם מונע מאותו אדם להעביר את הוירוס לאנשים שאינם מחוסנים.

  2. חיסון בזריקה (IPV) הוא חיסון המיוצר מחלקים מהוירוס המומת. חיסון זה מגן על מי שמקבל אותו בלבד.

עד שנת 2004 כל התינוקות בארץ חוסנו עם החיסון החי מוחלש. החל משנת 2004 החיסון המומת החליף אותו בהדרגה, והחל משנת 2005 כל הילדים חוסנו בחיסון המומת.

מדוע מדברים על מבצע חיסון של כל הילדים בדרום?

מאחר ודגימות הצואה בביוב, ודגימות שנלקחו ישירות מיציאות של תינוקות וילדים מצביעים על נוכחות משמעותית ומתמשכת של וירוס הפוליו באזור זה, על מנת למנוע התפרצות של פוליו בקרב אנשים לא מחוסנים הוחלט למנוע מכל הילדים שלא קיבלו את החיסון בטיפות מלהיות נשאים, ולחסן אותם בחיסון זה. חיסון מקיף יגרום לדעיכה של נוכחות הוירוס בסביבה, וימנע התפרצות של ה

מדוע משרד הבריאות החליט לחסן נגד פוליו?

קיים חשש להתפרצות של המחלה בעקבות כמות נגיפי הפוליו הנמצאים באזור הדרום, ושנראה סיבוכים קשים או חלילה מקרי מוות.

מדוע מחסנים רק באזור הדרום?

הגדרת האזור בו יבוצע החיסון מבוססת על כמות ומשך ההימצאות של הנגיפים הן במערכת הביוב והן בדגימות צואה של תושבי הדרום. באזורים אחרים בארץ לא נמצאו נגיפים במערכת הביוב שנמשכו פרק זמן שמצביע על בעיה, ולכן היום המבצע מתבצע רק באזור הדרום והוא נועד למנוע את התפשטות נגיף הפוליו לשאר הארץ.

מדוע מחסנים ילדים רק עד גיל 9?

מאחר ועד שנת 2004 כל הילדים שחוסנו קיבלו חיסון חי מוחלש נגד פוליו אין צורך לחזור על החיסון אצל ילדים אלו. מטרת המבצע כעת היא לחסן את כל הילדים שחוסנו בארץ רק באמצעות החיסון המומת. החיסון בטיפות יינתן כל הילדים שנולדו מתאריך 1.1.2004 וקיבלו בעבר חיסון בזריקה. ילדים שלא חוסנו בעבר יחוסנו בזריקה.

כיצד ניתן החיסון?

החיסון החי-מוחלש ניתן בשתי טיפות לפה.

האם החיסון בטוח?

עד שנת 2004 כל הילדים בארץ חוסנו באמצעות חיסון פוליו חי מוחלש, דומה לזה שניתן במבצע הנוכחי. למרות שהחיסון מורכב מנגיף חי מוחלש, שמסוגל לגרום למחלת פוליו אצל הילד המתחסן או אדם קרוב אליו, בפועל סיכון זה הוא אפסי. במבצע הנוכחי מקפידים לחסן אך ורק ילדים שכבר חוסנו נגד מחלת הפוליו בחיסון מומת, ולכן הם בעצמם מוגנים מפני המחלה בכל מקרה.

והדבר מביא אותנו למהות המבצע: זהו מבצע תרומה לקהילה, למשפחה, לתינוקות שלנו. אנחנו מחסנים את הילדים שכבר חוסנו, בכדי לוודא שהם לא יעבירו את המחלה לחלשים יותר שבינינו, לתינוקות שעדיין לא יכולים להתחסן, לזקנים שמצב החיסון שלהם לא ברור, לאנשים הסובלים ממחלות המונעות מהם להתחסן. ועל כן- החיסון, במקרה הזה, לא רק שעונה מצווה "ונשמרתם לנפשותיכם" אלא גם "ואהבת לרעך כמוך".

אז מה אני צריך לעשות?

  1. הדבר החשוב ביותר הוא לוודא כי הילדים שלכם קיבלו את כל שגרת חיסוני הילדות, מכיוון שהם כוללים גם חיסון לוירוס הפוליו.

  2. במידה ומשרד הבריאות יכריז על מבצע להשלמת חיסונים בטיפות לאזור הדרום, ואתם גרים באזור הדרום- דאגו להביא את כל הילדים עד גיל 9 לטיפת החלב הקרובה למקום מגוריכם לקבלת חיסון.

  3. מכיוון שהוירוס מועבר באמצעות מגע ישיר, עכשיו יותר מתמיד הקפידו על היגיינה אישית- ובמיוחד רחיצת ידיים במים וסבון לעיתים קרובות,, ובעיקר לאחר החלפת חיתולים ושימוש בשירותים.

ליאורה ולינסקי, אחות ואפידמיולוגית, מנהלת המחלקה לאיכות קלינית, מאוחדת

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
המדיה מלאה בטענות וקושיוצ הסותרות את תאורית חיסון העדר ואת יעילות החיסונים והמצדדים בעד חיסונים משיבים. תשובות רדודות. שנראה בעליל שאין בסיס יציב לתאוריה שלהם הנפסדת
רחמים
1
אם יש במשפחה מישהו בעל מערכת חיסונית חלשה או מחלה כרונית אסור לחשוף את המחוסן אליו כחודשיים!
מורן
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות