משקה הספורטאים

הסוד הסגול: הסלק הוא מזון-העל החדש של עולם הבריאות

מהפכה בעולם התזונה: ספורטאי עילית משלבים אותו באימונים, רופאים ממליצים עליו למען בריאות הלב, וחוקרים מגלים את השפעתו על המוח | המחקרים החדשניים שמוכיחים כיצד הירק המסורתי והצנוע משפיע על הבריאות, משפר ביצועים ספורטיביים ועשוי אפילו להאט הזדקנות קוגניטיבית | וגם: איך לשלב אותו בתפריט היומי (בריאות)

|
2
| כיכר השבת |
טוב למאכל ולשתייה. הסלק (צילום: Shutterstock)

הוא צבע את המאכלים שלנו בסגול במשך שנים, אבל מסתבר שהסלק הוא הרבה יותר מסתם תוספת צבעונית לצלחת. מחקרים חדשניים שפורסמו לאחרונה בכתבי עת מדעיים מובילים חושפים: הירק הסגול הזה הוא למעשה מזון-על רב עוצמה, עם השפעות מרחיקות לכת על הבריאות והביצועים הגופניים.

מהפכה בעולם הספורט המקצועי

בשנים האחרונות חל שינוי דרמטי בתזונת הספורטאים המקצועיים. מחקר פורץ דרך שפורסם ב-Journal of Applied Physiology מצא כי צריכת מיץ סלק לפני אימון משפרת את הביצועים הספורטיביים בשיעור מרשים של עד 16%. המחקר, שנערך באוניברסיטת אקסטר, מצא כי הניטראטים הטבעיים שבסלק משפרים את ניצולת החמצן בשרירים ומעכבים את תחושת העייפות.

השפעה דרמטית על בריאות הלב

הממצאים המפתיעים ביותר מגיעים דווקא מתחום בריאות הלב. מחקר שפורסם בכתב העת Hypertension חשף כי צריכה קבועה של סלק מובילה לירידה משמעותית בלחץ הדם הסיסטולי - עד 10 נקודות. תוצאות אלו משתוות ליעילותן של תרופות מרשם מקובלות להורדת לחץ דם.

המוח נהנה מהסגול

המחקר המדעי לא עצר בשרירים ובלב. באוניברסיטת ווייק פורסט גילו כי הניטראטים שבסלק משפרים את זרימת הדם למוח. המשמעות: תפקוד קוגניטיבי משופר, במיוחד באזורים במוח הקשורים לזיכרון ולמידה. הממצאים, שפורסמו ב-Journals of Gerontology, מצביעים על פוטנציאל משמעותי במניעת הידרדרות קוגניטיבית בגיל המבוגר.

נוגד חמצון רב עוצמה

מה שהופך את הסלק למיוחד במינו הוא תרכובת הבטלאינים - נוגדי החמצון האחראים לצבעו הסגול העז. מחקר שפורסם ב-Nutrients מצא כי לבטלאינים תפקיד מפתח בהגנה על תאי הגוף מפני נזקי חמצון ודלקת. החוקרים מציינים כי ריכוז נוגדי החמצון בסלק הוא מהגבוהים שנמצאו במזונות טבעיים.

מה צריך לדעת?

למרות היתרונות המרשימים, חשוב להיות מודעים למספר נקודות:

- אנשים הסובלים מאבנים בכליות צריכים להתייעץ עם רופא לפני צריכה מוגברת של סלק, בשל תכולת האוקסלטים הגבוהה.

- מומלץ לשלב סלק בתפריט באופן הדרגתי ומאוזן ולא להפוך אותו לחלק מרכזי במזון היומי בבת אחת, כמו למשל שתייה מרובה של מיץ סלק, לגוף יש צורך להתרגל אליו בהדרגתיות כשהוא נצרך יותר מהרגיל. למשל להתחיל בשתיית כוס מיץ סלק ולשלב אותו בסלט עם ירקות נוספים.

מבט לעתיד

הקהילה המדעית ממשיכה לחקור את הפוטנציאל הטמון בסלק. מחקרים חדשים בוחנים את השפעתו על תחומים נוספים, כולל בריאות העיניים, חיזוק המערכת החיסונית ואפילו מניעת מחלות ניווניות.

בינתיים, יצרני מזון ומשקאות ברחבי העולם כבר קפצו על העגלה הסגולה: משקאות ספורט מבוססי סלק, חטיפי אנרגיה ואבקות תוספי תזונה הם רק חלק מהמוצרים החדשים שמציפים את המדפים.

הסלק, שהיה במשך שנים רק תוספת צנועה לסלט, מוכיח שלעתים הפתרונות הבריאותיים הטובים ביותר נמצאים ממש מתחת לאפנו - או במקרה הזה, עמוק באדמה.

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

2 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

2
מסתבר שהסבתות שלנו ידעו יותר על הסלק מהמדענים בימינו. מישהו שמע על הבורשט?
יהושע
1
מה עם סוכר? הספק מלא הסוכר טבעי . לא טוב לסוכרתיים.
אזרח
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות