מחקר חדש שפורסם בכתב העת International Journal of Epidemiology מעלה ממצאים מטרידים לגבי ההשפעות הבריאותיות של עמידה ממושכת. בעוד שרבים מאיתנו מכירים את הסכנות הבריאותיות הכרוכות בישיבה ממושכת, מסתבר שהפתרון אינו פשוט כפי שחשבנו.
הסיכונים בישיבה ממושכת
המחקר, שנערך באוניברסיטת סידני באוסטרליה, בחן נתונים של יותר מ-83,000 מבוגרים בבריטניה. הממצאים הראו כי ישיבה של יותר מ-10 שעות ביום מגדילה את הסיכון למחלות לב וכלי דם ב-15% לכל שעה נוספת, ואת הסיכון למחלות מחזור דם ב-26%.
העמידה אינה פתרון קסם
בניגוד לאמונה הרווחת, המחקר מצא כי עמידה ממושכת אינה בהכרח מגנה מפני מחלות לב. יתרה מזאת, עמידה של יותר משעתיים ביום נמצאה קשורה לעלייה של 11% בסיכון למחלות מחזור דם עבור כל 30 דקות נוספות.
מה הפתרון?
המומחים ממליצים על שילוב של פעילות גופנית קלה לאורך היום כדי לאזן את ההשפעות השליליות של התנהגות יושבנית. הצעותיהם כוללות:
החלפת תנוחה באופן קבוע באמצעות שולחן מתכוונן, הגדרת תזכורת לקום ולזוז מדי שעה, ביצוע שיחות טלפון תוך כדי הליכה, ושילוב פעילויות ביתיות במהלך יום העבודה מהבית.
מסקנות המחקר
ד"ר מתיו אחמדי, החוקר הראשי במחקר, מדגיש כי הבעיה אינה בישיבה או עמידה כשלעצמן, אלא בחוסר תנועה מתמשך. המפתח לבריאות אופטימלית הוא שילוב של תנועה ופעילות גופנית קלה לאורך היום, כמו עליה במדרגות או הליכה קצרה מסביב לבניין.
לפי נתוני ה-CDC, כרבע מהאמריקאים יושבים יותר מ-8 שעות ביום, והממוצע נע בין 6.5 ל-8 שעות יומיות. ממצאי המחקר מדגישים את החשיבות של שבירת דפוס ההתנהגות היושבנית באמצעות פעילות גופנית קבועה לאורך היום.