פרק ד': אנו עסוקים במסורת המוסלמים והצלבנים אודות מיקומו הגיאוגרפי של 'בור יוסף' שנמצא לא בדותן שבשומרון כפי שרבותינו הצביעו, אלא ברמת כורזים בגליל.
כפי שפרסמנו, טעות זו של בני דודינו השתרבבה לצערנו אף למספר ספרים תורנים.
- היכן המיקום הגיאוגרפי של הבור אליו הושלך יוסף הצדיק?
- היכן הבור אליו הושלך יוסף הצדיק? "בין שכם לג'נין"
- ברכת "שעשה נס" בבור אליו הושלך יוסף הצדיק
מסתבר שהארכיאולוג הנודע ר' יוסי סטפנסקי שבשנים האחרונות הִתְחַקָּה אחר מיקומה הסודי של 'בארה של מרים' בכינרת ע"פ רבותינו המקובלים, גילה אף את מיקומו של בית כנסת 'בני יעקב אבינו' שנמצא ברמת כורזים בגליל ע"פ (להבדיל) דעתם של ישישי המוסלמים.
המדובר ב'חורבת שׁוּרָה' שנמצאת ליד אולמי קזבלנקה באזור תעשייה צח"ר מדרום לשדה התעופה מחניים (מכונה גם נמל התעופה 'ראש פינה'), שנבנה לפני בערך 1500 שנים.
האתר התגלה לראשונה במהלכן של עבודות פיתוח לפני כמאה שנים אך חפירות באתר נערכו לראשונה רק בשנת תשמ"ג (1983). במקום נחשף בית כנסת מפואר עתיק שנבנה באבני גזית ובפריטי בניה מעוטרים באבן בזלת, עם משקוף, מנורת שבעה קנים, מגן דוד, ועוד פריטים ארכיטקטוניים.
בשולי האתר כמה קברים עתיקים חצובים (שהיום כבר לא קיימים בשטח). לא ברור איזה צדיק (אם בכלל), נקבר במקום, אולם ברור שמדובר באדם קדום שחי בתקופת חז"ל.
הארכיאולוג הנודע אליעזר סוּקֶנִיק בשנת תש"ב (1942) דיווח על גילוי אבן מאתר זה, שחקוקה בה כתובת ארמית המזכירה לטובה תורמים כפי שבימינו מקובל לתלות לוח הוקרה בבתי כנסת לתורמים. לצערנו האבן נעלמה מאז ועקבותיה לא נודעו.
יוסי סטפנסקי עצמו בשנת תשל"ט (1979) מצא בשרידי בית הכנסת כותרת אבן, שעוטרה בגילוף בארבע מנורות של שבעה קנים, אחת בכל צד שהיום נמצאת בחצר בית הנשיא בירושלים. עוד נמצאו כלי חרס מתקופת רבותינו התנאים והאמוראים, ומטבעות מלפני 1500 שנים.
שאלת השאלות היא: האם הישוב מוזכר בכתבי חז"ל? ואיזה אמוראים ישבו במקום?
עיון מעמיק בכתבי חז"ל מגלה שהיישוב הקדום אינו נזכר במקורות היסטוריים יהודיים, אך יוסי סטפנסקי טרח וראיין את ישישי השבט הבדואי ערב אל-הייב מהישוב 'טוּבָּא-זַנְגָרִיָּה' הסמוך למיקום האתר, והם סיפרו ששם החורבה 'שׁוּרָה' נגזר מן המלה 'מושאוורה', שמשמעה מקום ישיבה ודיונים של זקני השבט.
מסתבר שהמסורת הגלילית העתיקה (שהשתמרה אצל הבדואים שכנראה שמעו זאת כשהגיעו לגליל לפני 300 שנה) גורסת שבבית כנסת קדום זה התכנסו האחים הקדושים בני יעקב אבינו לדון את יוסף, ובעקבות כך הוא הורד לבור (ג'וב יוסף הסמוך לקיבוץ עמיעד [1]).
•
לקריאה נוספת:
אתר רשות העתיקות > אתר הסקר הארכיאולוגי של ישראל, > מפת סקר ראש פינה (מפה 18) > מס' אתר 192 (ח' שורה)
•
[1] נשוב ונדגיש שמדובר בטעות זיהוי של המסורת הגלילית, וכיום נודע שבור יוסף נמצא בדותן שבשומרון, ומשכך מסורות אלו על מקום בגליל שבו ישבו בני יעקב השבטים ודנו ופסקו את דינו של יוסף הצדיק שהושלך לגוב יוסף הסמוך, אינן נכונות.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com