כיכר השבת
היסטוריה ואקטואליה

היכן הבור אליו הושלך יוסף? "בין שכם לג'נין"

בור יוסף בגליל ברמת כורזים? זו מסורת כזב, הבל ורעות רוח. מתורתנו הקדושה מובן שהבור אליו הושלך יוסף מצוי הרחק מהגליל - בדותן שבשומרון, בין שכם לג'נין; תיעוד (היסטוריה)

|
4
| כיכר השבת |
בור יוסף בדותן בשומרון (צילום: מדריך הטיולים שרגא סטרז')

פרק ב': אמש כתבנו על בור יוסף בגליל ברמת כורזים, והודגש שמדובר במסורת כזב, הבל ורעות רוח. שכן מתורתנו הקדושה מובן שהבור אליו הושלך יוסף מצוי בדותן הרחק מהגליל, אלא נמצא בשומרון.

בימינו אותר המקום המזוהה כדותן המקראית, ומיקומו הוא בתל דותן אשר בין שכם לג'נין, שם ישנם שני בורות עליהם ניטש ויכוח בין החוקרים - ביר אל-חפירה, הצמוד לתל, מדרום-מערב לו. ושניה, ביר אל-ג'נזור, המרוחק מעט מן התל לצפון-מזרח. שני הבורות נמצאים בקרבה של ממש לתל-דותן (כך ע"פ החוקר ז'אבו ארליך).

בור יוסף בדותן בשומרון (צילום: מדריך הטיולים שרגא סטרז')
בור יוסף בדותן בשומרון (צילום: מדריך הטיולים שרגא סטרז')

כדברים הללו לפיהם מיקום הבור זהה למקובל כיום בדותן שבשומרון, כבר צידדו נוסעים יהודים כר' יוסף דמונטנייא איש וויניציאה שבהגיעו לירושלים בשנת רמ"א (1482) כתב מכתב לבני משפחתו אשר באיטליה בו הוא מתאר את מסעו ואת ראה בארץ. בדרכו לירושלימה עבר בשכם עליה כתב: "שם נקבר יוסף הצדיק, ודותן קרוב לשכם וגם יש את הבור אשר השליכו אותו".

תלמידו של רבינו עובדיה מברטנורא באגרת משנת רנ"ו (1496) כתב: "והיינו בדרך דותן, וראיתי הבור אשר השליכו את יוסף הצדיק זצ"ל, וכעלות עמוד השחר נשארנו בהרים עד צאת הכוכבים. בלילה השנית עברנו חוץ לשכם, והוא באמצע הר גריזים והר עיבל", (אגרות א"י 154).

כן גם כתב חוקר ארץ ישראל רבי יהוסף שווארץ מחבר הספרים 'תבואות הארץ', ושו"ת 'דברי יוסף' שמחקריו מקובלים בימינו על דייני העדה החרדית בירושלים, וכך דבריו: "לדרום ג'נין בערך 2 שעות וחצי הכפר 'דותא' והוא דותן וסמוך לו מראים הבור שהושלח בו יוסף".

גם ר' ישראל בן יוסף למשפחת בנימין בשנת תר"ז (1847) המכונה 'בנימין השני' כותב: "במרחק שעה מהעיר שכם קדמה, סמוך לכפר "אבלאנוטא" נמצאו קברות יוסף ושני בניו מנשה ואפרים על חלקת השדה אשר קנה יעקב מאת מלך שכם, ומעין מים הנקרא "עין יעקב" יזיל פלגיו. לא רחוק מן המקום הזה, מצפון לשכם במרחק ארבע שעות נמצא הכפר 'דותן' וסמוך לו בור עמוק, אשר לפי המסורה אשר בידי התושבים, שמה הוא הבור אשר השליכו אחי יוסף אותו בתוכו", (מסעות א"י 587).

המשך יבוא...

אין באמור בכתבה משום המלצה לבצע את מסלול הטיול האמור. הדברים נכתבו כתיאור חוויה של הכותב, ואינם מהווים המלצה על בטיחות המסלול. כל המבקר במקום או מבצע את המסלול, עושה זאת על אחריותו הבלעדית.

כתמיד, נמליץ לגולשים היקרים לציית לשילוט בשטח מטעם הרשויות ולהקפיד על הוראות הבטיחות והוראות החוק. בכל יציאה לטבע מומלץ להתעדכן על מזג האוויר, ולהתייעץ עם הרשויות המוסמכות לכך. בשמורות הטבע חלה חובת תיאום מוקדם באתר רט"ג.

לבירורים אודות כניסה למים וכו':

  • מוקד המידע של רשות הטבע והגנים 3639*
  • תיאום טיולים מוקד טבע 02-6247955
  • קו ליער 1-800-350-550

  • לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com

הכתבה עניינה אותך?

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
תוכן שאסור לפספס

4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

4
הכתבה יפה. תודה. ועדיין חשוב להדגיש, כי גם המיקום הנוכחי המבוסס על דברי הארכיאולוגים הם הרגשות והשערות בלבד. בלי שום ביסוס.
יוסי
3
האם מישהו חושב ברצינות שהבור שזרקו לתוכו את יוסף נשאר במשך 3000 שנה? זה איזור חקלאי קדום, ומן הסתם חפרו בו עשרות אלפי בורות במשך השנים. האחים זרקו אותו לסתם בור, לא לאיזו בור מיוחד. והבור כבר מזמן הלך בעקבות על שאר הבורות של אותה התקופה.
חנן. ב.
2
מעניין שהבור כאן בנוי אבנים. וסתם בור בחפירה וזה הבנוי אבנים נקרא דות (בבא בתרא סד). ואפשר שהבור של יוסף היה באמת בנוי אבנים ולכן ע"ש מקומו נקרא דותן כדאיתא בכמה דוכתי בחז"ל שנקראו מקומות בתורה ע"ש העתיד, ואותו אתר נקרא דותן ע"ש בורו של יוסף שהיה דות. וק"ל
חידוש
תוכן שאסור לפספס

תהילים להצלחת ולרפואת חיילי צה״ל ולהשבת החטופים

-נקראים כעת
-פרקים נקראו
-ספרים נקראו
לקריאת תהילים והוספת שמות לתפילה
עכשיו בכותרות