עמותות משרתות חברות וגופים ציבוריים המספקים שירותים לחברה ולמעשה שונות מעסק רגיל או מחברה מפני שהם מוגדרות כארגונים ללא מטרת רווח. גיוס כספים ע"י עמותות נפוץ מאד בארץ ועוזר לנזקקים רבים להתמודד עם חיי היום יום. חלק גדול מהעמותות, מבצעות גיוס כספים גם בחו"ל, בעיקר מנדבנים יהודיים טובי לב. אך האם יש דרך להגדיל את התרומות שמקבלות עמותות מחו"ל?
התורמים הגדולים שאינם חיים בישראל, תורמים מסיבותיהם שלהם. לרוב מדובר בצדיקים אמיתיים המעוניינים לפתח או לקדם מטרה חשובה, אך רבים מהם תורמים גם מסיבות כלכליות. במדינות רבות, תרומה למלכ"ר (מוסד ללא כוונת רווח) מוכרת במס וניתן להזדכות עליה כהוצאה. לכן חברות או פרטיים המרוויחים כסף גדול ,צריכים לבחור האם לשלם אחוז מס מסוים למדינה בה הם נמצאים או לתרום את הכסף לפי ראות עינם ולהגיש את התרומה כהוצאה מוכרת.
יהודים החיים בחו"ל ומעוניינים לתרום לעמותה בארץ, לרוב, אינם יכולים להזדכות על ההוצאה שלהם ולכן התרומה שיעבירו אותם נדבנים לעמותה בישראל, תהיה בהכרח קטנה יותר מכפי יכולתם. עמותות ישראליות רבות המגייסות כספים בחו"ל, הבינו את הנושא והחליטו "לעזור" לאותם נדבנים להגדיל את התרומה ע"י הקמה של מלכ"ר נוסף בחו"ל.
כן כן, הדבר אפשרי גם אם אתם אינכם אזרחים זרים וגם בידכם דרכון ישראלי בלבד. מדינות מסוימות (דוגמת ארה"ב) מאפשרות לישראלים להקים מלכ"ר במדינתם ולגייס דרכו תרומות. כך אותן עמותות יכולות להגדיל הלכה למעשה את סכום התרומה בכך שברוב המקרים הן מאפשרות לתורם להזדכות במס על חלק נכבד מהתרומה.
עלות הקמת עמותה בחו"ל דומה מאד לעלות הקמת חברה מסחרית בחו"ל ומגיעה לכמה מאות דולרים בלבד (או כמה אלפים במקרה של מדינות מיוחדות). יחד עם חשבון בנק שיפתח עבור העמותה באותה מדינה, ניתן להקים תשתית נוחה וטובה לגיוס הכספים בחו"ל.
תשתית נוספת המאפשרת גיוס כספים נוח בחו"ל היא הקמת קרן בליכטנשטיין. קרנות הממוקמות בליכטנשטיין דומות בהתנהלותם למלכ"ר שמוקם בחו"ל אלא שההבדל העיקרי הוא שכל קרן מוקמת במטרה ספציפית לצבור כספים שיועברו לאותה מטרה. בכל קרן יש מנהלים שמתווים את ניהול הכספים בקרן וחייב להיות גם וועד מנהל שאחראי על ניהול תקין של הקרן. כך לדוגמא אם אני מעוניין לגייס כספים עבור בניית בית כנסת חדש, ותהליך זה הולך להימשך מספר שנים והכסף ייאסף טיפין טיפין, כדאי לשמור את הכסף הנצבר בקרנות בליכטנשטיין שם ניתן להגדיל את ההון הנצבר בגלל יתרונות המיסוי הנמוך שעומד על 0.1% בלבד משווי הקרן.
פעילות גיוס כספים בחו"ל אינה פשוטה ורבים המתמודדים על הזכות לקבל תרומות מתורמים מעטים. ניהול פיננסי נכון ותכנון מס יעיל של ארגונים המרחיבים את פעילותם לחו"ל, יאפשר לתורמים ליהנות מהטבות גדולות יותר ובכך ליצור יתרון כדאיות מפני מתמודדים אחרים על "עוגת התרומות".
קומפני אקספרס, מתמחה בהקמת תשתיות מסחריות בחו"ל והקמת חברות ועמותות בעשרות מדינות בעולם.
הכותב: קונסטנטין לויטנסקי- מנהל לקוחות בחברת קומפני אקספרס ישראל שהינה סניף ישראלי של COMPANY EXPRESS GROUP. קומפני אקספרס מתמחה בפתיחת חברות בחו"ל בלמעלה מ-40 יעדים ומספקת גם שירותים נלווים כמו שירותי נאמנות (דירקטור נאמן ובעל מניות נאמן), תמיכה משפטית מול הרשויות בחו"ל, שירותי דואר ושירותי משרד וירטואלי, ופתיחת חשבונות בנק לחברות ולאנשים פרטיים, במגוון בנקים ומדינות ברחבי העולם.
** כל המידע המוצג במאמר הינו מידע כללי בלבד, ואין בו כדי להוות ייעוץ ו/או חוות דעת משפטית. המחבר ו/או המערכת אינם נושאים באחריות כשלהי כלפי הקוראים ואלה נדרשים לקבל עצה מקצועית לפני כל פעולה המסתמכת על הדברים האמורים.