המומחים סבורים שלכל משפחה צריך להיות חסכון בגובה של 6 משכורות של שני בני הזוג. במציאות הישראלית משפחות רבות לא יכולות להרשות לעצמן דבר כזה, אבל כל חסכון, גם אם הוא לא גדול כל כך, משפר את מצבה הכלכלי של המשפחה. המומחה האמריקאי לתכנון פיננסי דייוויד בליילוק, גם טוען שרוב המשפחות עושות טעות אחת או יותר מהרשימה שלו של 5 הטעויות הנפוצות ביותר בחסכון. הימנעות מהטעויות האלה תאפשר להפוך את החיסכון לאפקטיבי יותר, ובסופו של דבר להגדיל מהר יותר את סכום החיסכון.
1. לחסוך את מה שנשאר
בעצם, מדובר באסטרטגיה של חלק גדול מאוד מהאנשים, אם לא הרוב המוחלט. הם משלמים את כל החשבונות החודשיים ומה שנשאר הולך לחסכון. לאסטרטגיה הזאת יש שני חסרונות גדולים: האנשים מתקשים לקבוע את יעד החיסכון כי הם אף פעם לא יודעים כמה יישאר לנו אחרי כל ההוצאות. ושנית, השיטה הזאת גם לא מחייבת אותנו להפריש סכום מסוים ותמיד קל להתפתות לקניה מיותרת בהווה על חשבון החיסכון העתידי. רק שבסופו של דבר התירוץ "רק החודש" הופך לסיסמה שמתרצת הפרשות קטנות בהרבה ממה שהאנשים יכלו לעשות לצרכי חסכון. בליילוק מציע לעשות את הדבר ההפוך ולהתחיל כל חודש בהעברת סכום קבוע לחשבון החיסכון.
2. תכנית חסכון לא מחייבת.
אנשים רבים פוחדים להתחייב, מה גם שתכניות החיסכון לא מניבות ריביות גבוהות מדי, לכן פשוט מעבירים את הכסף לחשבון נפרד או לתכנית חסכון לא מחייבת עם תחנות ביניים רבות. אבל כשהכסף נמצא בהישג יד קל מדי לקחת אותו להוצאות כלשהן או אפילו לקניה ספונטנית. בליילוק טוען שחסכון אפקטיבי מתחיל כשתכנית החיסכון מחייבת אותנו לא לגעת בכסף חצי שנה לפחות.
3. שמירת כל החסכונות במקום אחד.
כשמדובר במטרה אחת, למשל בחיסכון לצורך מימון שיפוצים או קניית רכב, זו אסטרטגיה טובה. אבל כשמדובר במספר מטרות שוות ערך, עדיף לפתוח מספר תכניות חסכון ולראות התקדמות ריאלית לעבר כל מטרה, ולא סכום אחד גדול שבפועל לא אומר הרבה על האפשרויות שלנו לממש את כל חלומותינו.
4. הפרשת סכומים גדולים, אבל לעיתים רחוקות.
לפעמים האנשים מעדיפים לא להפריש סכום מסוים כל חודש, אלא לחסוך סכום מסוים בחשבון עו"ש ואז להעביר סכום גדול לחסכון, אבל פעם במספר חודשים. הבעיה העיקרית במקרה הזה היא שלא ניתן לתכנן חסכון בשיטה הזאת וגם גדול הפיתוי להשתמש בסכום נכבד לפינוק מידי מאשר לחסכון עתידי. גם במקרה הזה בליילוק מדגיש את חשיבות ההפרשה הקבועה לחסכון. אם כעבור זמן יסתבר שאתם יכולים להרשות לעצמכם להפריש כל חודש סכום גדול יותר, תגדילו אותו, אבל תעשו את זה על בסיס קבוע.
5. היצמדות לתכנית החיסכון.
בליילוק מציע לא רק להתחייב לחצי שנה לפחות בתחילת החיסכון, אלא גם מדי חצי שנה לבדוק את תכנית החיסכון הנוכחית שלכם. האם ההפרשות החודשיות שלכם גדולות או קטנות מדי? האם התכנית שלכם היא הכדאית ביותר מאלה שניתן לבחור בהן בבנק? וכמובן, האם החיסכון תואם את יעדו? התאמה קבועה של החיסכון לצרכים ויכולות של המשפחה מבטיחה את החיסכון האפקטיבי ביותר.