בכל יום אנו מתבשרים על עלייה חדשה, סל הקניות הכולל מתייקר באחוזים רבים, כעת שגם מחירי הלחם מאמירים זה הזמן ללמוד מה באמת אפשר לעשות עם שאריות הלחם.
חשבתם שמיחזור לחם זה הכי שנות השבעים? אז זהו שלא, הקולינרייה המודרנית מטפלת בפחמימה הפופלרית בדרכים רבות, כאלו שיגרמו לכם להצטער על כל פיסת לחם שנזרקה.
מי לא אוהב לחם? אם אתם לא בדיאטה רצחנית או פסיכואלטרנטיבים אתם בטח אוכלים מהפחמימה העתיקה ביותר, יותר מכל דבר אחר, ונכון אין צורך להגזים 'לא על הלחם לבדו יחיה האדם' אך עם עליית המחירים הנוכחית הפסוק 'בזיעת אפיך תאכל לחם' נכון מתמיד. האמת בין אם יש או אין הפרוטה מצוייה בכיסכם תשמחו לדעת ש-יש עוד דרכים לנצל שאריות של לחם חוץ מלתחוב אותם לטוסטר.
אז מה עושים עם שאריות הלחם
סיימתם לאכול, הלחם נשאר למחר, כמו תמיד קניתם יותר ממה שהייתים צריכים, מה עושים עכשיו אם כל מה שנשאר? סבתא בטח הייתה אומרת "אני לא מבינה למה אתם לא אוכלים, בשואה היו מתפללים שיהיה להם חתיכה כזו" אתם בוודאי הייתם עונים שבשואה חתיכת הלחם הזו הייתה טרייה, בקיצור אתם לא מחבבים במיוחד לחם שפניו התכרכמו, בפרט כאשר אתם מדמיינים את הלחם הקריספי שיגיע בבוקר היישר מהמאפייה.
בביתה של אימי היו קונים לחם בתחילת השבוע שומרים אותו יומים שלושה ואת החלק האחר היו מקפיאים. כשראינו את שאריות הלחם הבנו שמחכים לנו מאפים ותבשילים 'מסוג אחר'... קציצות מכל סוג, לחם מטוגן, פירורי לחם בתונר עם רוטב, טוסטים או סתם פיצות פריכות וטעימות. האמת הכל אפשרי רק צריך לדעת איך.
אז הנה לכם כמה טיפים שבוודאי לא ידעתם שהם קיימים, טיפים שישכיחו מכם את עברו השחור של הלחם הלבן שלפניכם.
יצירתיות היא שם המשחק
לחם יבש חסר צורה מוגדרת: כאשר הלחם חסר צורה מוגדרת זה כבר יוצר אפשרויות שונות, ההמלצות שלי הם פירורי לחם או כרכיב מדהים בקציצות.
פירורי לחם: יש לקלות את הלחם עד שהופך לקריספי ומתפצפץ, לאחר מכן לטחון אותו בעדינות עד לקבלת פירורים דקיקים עד אבקתיות (תלוי לאיזה מטרה אתם צריכים את הפירורים). בכדעי להשיג פריכות מקסימלית (כמו פנקו יפני) ואווריריות יש לפורר את הלחם בידיים, טחינה פוגעת באווריריות של הלחם והופכת אותו קרוב יותר לקמח.
אתם רוצים להדהים את החברים עם שניצל בטעם אחר, הוסיפו כורכום, קינמון (תודו: כל דבר שאהבתם ולא ידעתם ממה הוא כל כך טעים היה זה הקינמון...) שומשום ועשבי תיבול. הכל לפי טעמכם האישי.
קציצות אווריריות: אין זה המקום למתכוני קציצות, אך הלחם הוא מקפיץ קציצות סדרתי. הרטיבו את הלחם היבש עד שיהפוך לעיסה והוסיפו לקציצות לפי המתכון שבידכם. הקציצות בהם עושים זאת באופן סדרתי (חוץ מ'קציצות אלוקים' בישיבות) הם קציצות העוזה והכפיתות (לא מכירים? פתחו ספר מתכונים תוניסאי מבטיחה לכם שתהנו).
לחם יבש פרוס
פרנץ' טוסט: הפשוט ביותר להכנה זה הלחם המטוגן (אבל אם תגידו לילדים שזה 'פרנץ' טוסט הם ימותו על זה). העיקרון הוא פשוט, מכינים בלילה הכוללת ביצה וחלב. כאן בדרך כלל הדרכים מתפצלות לפי העדה, המגזר או מזג האוויר בו אתם חיים. יש הממליחים את התוצאה ויש הממתיקים אותה, אפשר למרוח דבש, לסכר, ואם רוצים ממש להקפיץ את המנה אפשר להוסיף קוקוס, אבקת אגוזים או שקדים.
מספיגים את הפרוסה ומטגנים בשמן או חמאה, עד לקבלת קרום פריך וזהבהב. כמו שאמרנו יצירתיות היא שם המשחק, אפשר להוסיף פירות יוגורט ותוספות כיד הדמיון.
פיצות וטוסטים
עד עכשיו הייתן תוחבות את חתיכות הלחם היבש לטוסטר מרוח בשכבה דקה של רסק וכמה פיסות גבינה צהובה שנותרו, לא עוד! אתן יכולות יותר, לכו על זה.
מהיום אתן לא מסתפקות בקטשופ מקסיקני, אתן מכינות את הרוטב לבד (אל תתעצלי התוצאה שווה את זה, רוטב טוב יכיל רסק עגבניות, מלח, זעתר, כוסברה ועוד). מורחים את הפרוסה כולל 'הקשה' ומכניסים לתנור בכדי ליצור פריכות ושמירה על רכות בפנים. גם כאן אתם יכולים להוסיף גבינות לסוגיהם, לגוון עם עגבניות, זיתים שחורים וכדו'.
קרוטונים
זה טעים... הרבה יותר בריא משקדי מרק והילדים שלך ישגעו אותך שתכיני להם את זה שוב ושוב. חתיכות של לחם קלוי טבולות במרינדה? ממממ.
אמרנו כבר שיצירתיות היא שם המשחק, בקרוטנים זה נכון מתמיד, ההמלצה שלי והיא המלצה בלבד היא להכניס את חתיכות הלחם למשרה של שום, כמון, פלפל שחור ושמן זית. טגנו לאחר מכן על חום גבוה קבלתם קרוטנים מדהימים שיתאימו למרק בחורף או לסלט קייצי קראנצ'י (בסלט מומלץ לערב מיד עם ההכנה).
תם אך לא נשלם, אתן תמשיכו לחשוב על רעיונות ולרענן את השגרה המשעממת של לחם בחמאה.