אחד מהיסודות הכלכליים של משטר אסד שנפל לידיהם של המורדים, הוא ייצור וייצוא סם הקפטגון לעולם. בארמונות ובבסיסים, בכל מקום אליו הגיעו המורדים, נמצאה תשתית כזו או אחרת של ייצור הסם.
למעשה, קפטגון הוא סם ממריץ סינתטי שנוצר במקור בשנת 1961 כתרופה להפרעת קשב וריכוז, ונחשב כ"סם קל". אולם, לאורך השנים נעשה בו שימוש בעיקר בגלל הנטייה שלו לגרום לפרצי אנרגיה מהירים, ערנות ותחושה של אופוריה - מעין התוצאות של שתית אלכוהול. השימוש בו נאסר בארה"ב באמצע שנות ה-80 ובשנים האחרונות הוא הפך לסם המועדף על פעילים של ארגוני טרור – כולל מחבלי החמאס במתקפת ה-7 באוקטובר.
על פי הדיווח באל ערביה, אימפריית הקפטגון של אסד הייתה אחראית לכ-80% מסך כל טבליות הסם שהופצו ברחבי העולם. כאשר על פי ההערכות, הרודן שלשל לכיסו פי 3 יותר כסף מכל קרטלי הסמים במקסיקו לאורך השנים בגלל סחר בסמים. ההכנסות שלו מסחר בסמים הגיעו ל-5 מיליארד דולר רק בשנת 2021, כך על פי הדיווחים.
האחראי על הפקת הסם בסוריה היה מאהר אל-אסד, אחיו הקטן של הרודן ומפקד הדיוויזיה המשוריינת ה-4 בצבא הסורי. עד כדי כך שהסורים העניקו את התואר "דיוויזיית קפטגון" לדיוויזיה הרביעית. אנשיו היו מביאים את חומרי הגלם למדינה, מפקחים על תהליך הייצור של הקפטגון וגם דואגים להפיץ אותו מנמל לטקיה. במשך השנים הוברחו מאות מיליוני כדורי קפטגון לירדן, עיראק, סעודיה ומדינות במפרץ.
מי שהייתה הקורבן לפעילות של מאהר אל-אסד היא השכנה ירדן, כאשר הגבול בן 375 הקילומטרים בין סוריה לירדן הפך לאוטוסטרדה של הברחות. במהלך שנת 2022 רשויות ירדן מצאו יותר מ-65 מיליון טבליות שהוסתרו במשלוחי פירות ומכונות שונות שהגיעו מסוריה. על פי הדיווחים בירדן, מטוסי קרב ירדניים תקפו מספר פעמים מתקנים הקשורים להברחת קפטגון ליד הגבול של ירדן וסוריה.
המורדים מצאו מוקדם יותר כמויות עצומות של כדורי קפטגון גם בתוך ביתו של מונתר אל-אסד, קרוב משפחתו של בשאר אל-אסד, שנמלט לאחר נפילת המשטר. בתגלית נוספת נמצאו כמויות אדירות של אותו חומר נרקוטי בתוך סניף המודיעין של חיל האוויר בנמל התעופה הצבאי "מזה".
תגליות אלו מחזקות האשמות חוזרות ונשנות של העם הסורי נגד משטר בשאר אל-אסד, על הפיכת סוריה למרכז לייצור וייצוא סמים, בעיקר קפטגון, לפני נפילת המשטר, - אף שהדבר אסור על פי האסלאם.