רכיבים
- 3-4 תפוחי אדמה בינוניים (500 גרם)
- 4 כוסות קמח לחם
- 2 כפיות מלח
- 2 כפות שמן זית
- 25 גרם שמרים טריים
- 1 כפית סוכר חום
אופן הכנת לחם תפוחי אדמה:
ציוד נדרש: סיר ברזל יצוק לאפיית לחם בקוטר 24 ס"מ - ניתן להשיג בחנויות לכלי מטבח.
אין לכם סיר ברזל מתאים? ניתן לאפות את הלחם בתבנית אפייה מאורכת, משומנת קלות ובזמן שהבצק תופח בפעם השנייה, מחממים את התנור ל-190 מעלות, ומכניסים למדף התחתון תבנית קטנה מלאה במים רותחים וסוגרים מיד את דלת התנור - כדי שייווצרו הרבה אדים. לאחר ההתפחה, אופים את הבצק במשך 50 דקות.
1. שוטפים היטב את תפוחי האדמה בקליפתם, ומבשלים בסיר מלא מים עם 1-2 כפיות מלח, עד שהם רכים. מסירים מהמים ומניחים על השיש לצינון.
שומרים בצד כוס מהמים בהם בושלו תפוחי האדמה.
2. מקלפים את תפוחי האדמה, ומועכים לפירה.
3. מנפים את הקמח לקערה גדולה, יוצרים גומה במרכז ומוסיפים לתוכה את הפירה. מוסיפים את הקמח ומערבבים יחד עד שמתקבלים גושי בצק.
4. ממיסים את השמרים עם 1/2-3/4 כוס ממי הבישול, מוסיפים לקערה ומעבדים יחד עד שהבצק נפרד מדפנות הקערה.
5. מוסיפים את השמן לבצק המתגבש, וממשיכים ללוש את הבצק על משטח מקומח במשך 5-10 דקות נוספות, עד שמתקבל כדור יפה וחלק.
6. משמנים קערה נקייה, מניחים בתוכה את הבצק, מכסים בניילון נצמד ומתפיחים במשך 35 דקות בטמפרטורת החדר, עד שהבצק מכפיל את נפחו.
7. על משטח מקומח, מרדדים את הבצק לאליפסה, ומגלגלים פנימה את הקצה הרחוק לכיוון הגוף. לפני הגלגול האחרון, מפזרים מעט קמח על הבצק, ומעצבים לכדור כשה'תפר' כלפי מטה.
8. מפזרים בנדיבות קמח על מגבת נקייה, מניחים במרכז את כדור הבצק ומכסים. מתפיחים במשך 35 דקות נוספות.
9. במקביל, מחממים את התנור ל-240 מעלות, ומכניסים פנימה את סיר הברזל ללא המכסה למשך 30 דקות.
10. מוציאים את הסיר מהתנור, הופכים לתוכו את הבצק, מכסים ואופים במשך 25 דקות - כדי שהבצק יתמלא באדים.
11. מסירים את המכסה, מנמיכים ל-230 מעלות ואופים במשך 20 דקות נוספות, עד שכיכר הלחם יקבל מעטה חום-זהוב פריך. מוציאים מהתנור, ממתינים שהלחם יצטנן מעט, ורק אז פורסים.