
הנשיא דונלד טראמפ קרא לאחרונה לשלול את הפטור ממס של אוניברסיטת הארוורד, שעות לאחר שממשלו הודיע על הקפאת יותר מ-2 מיליארד דולר במימון פדרלי למוסד היוקרתי. הבית הלבן דורש מהאוניברסיטה הוותיקה ביותר בארה"ב לבצע שינויים בפרקטיקות הגיוס, הקבלה וההוראה, שלטענתו יסייעו במאבק באנטישמיות בקמפוס.
מאז חזרתו לתפקיד, טראמפ פועל לעצב מחדש את האוניברסיטאות המובילות באמצעות איומים בשלילת כספים פדרליים המיועדים ברובם למחקר. הארוורד הפכה לאוניברסיטה האמריקאית הגדולה הראשונה שדחתה את דרישות הממשל ביום שני, והאשימה את הבית הלבן בניסיון "לשלוט" בקהילת האוניברסיטה.
בפוסט ברשתות החברתיות ביום שלישי בבוקר, טראמפ איים להרחיק לכת מעבר לשלילת המימון הפדרלי ולפגוע במעמד הפטור ממס של הארוורד. "אולי הארוורד צריכה לאבד את מעמד הפטור ממס שלה ולהיות ממוסה כישות פוליטית אם היא ממשיכה לקדם 'מחלה' פוליטית, אידיאולוגית ובהשראת/תמיכת טרור", כתב טראמפ באתר Truth Social. "זכרו, מעמד פטור ממס תלוי לחלוטין בפעילות למען האינטרס הציבורי!"
אובדן הפטור עלול לעלות להארוורד מיליוני דולרים מדי שנה. למוסד היוקרתי יש גם קרן נכסים המוערכת ב-53 מיליארד דולר.
מאוחר יותר ביום שלישי, דוברת הבית הלבן קרוליין לוויט אמרה כי טראמפ רוצה שהאוניברסיטה תתנצל על מה שממשלו מכנה סובלנות מתמשכת לאנטישמיות. "הנשיא רוצה לראות את הארוורד מתנצלת, והארוורד צריכה להתנצל", אמרה לוויט.
השינויים המקיפים שדרש הבית הלבן היו משנים את פעילות הארוורד ומעבירים שליטה רבה לממשלה. המכתב להארוורד מיום שישי, שהגיע לידי הניו יורק טיימס, ציין כי האוניברסיטה לא עמדה ב"תנאים האינטלקטואליים ותנאי זכויות האזרח" המצדיקים השקעה פדרלית.
המכתב כלל עשר קטגוריות לשינויים מוצעים, בניהן:
- דיווח לממשל הפדרלי על סטודנטים "עוינים" לערכים אמריקאיים
- הבטחת "גיוון דעות" בכל מחלקה אקדמית
- העסקת גורם חיצוני מאושר על ידי הממשלה לביקורת תוכניות ומחלקות "שמלבות הטרדה אנטישמית"
- בדיקת סגל הפקולטה לגילוי פלגיאט (הצגת רעיון ללא מתן קרדיט לבעליו)
הנשיא טראמפ האשים אוניברסיטאות מובילות בכישלון להגן על סטודנטים יהודים כאשר קמפוסים ברחבי המדינה חוו הפגנות נגד המלחמה בעזה והתמיכה האמריקאית בישראל בשנה שעברה. המכתב מורה לאוניברסיטה לנקוט בצעדים משמעתיים עבור "הפרות" במהלך ההפגנות.
בהסברו לדחיית דרישות אלה, נשיא הארוורד אלן גרבר אמר כי האוניברסיטה לא תוותר על עצמאותה או על זכויותיה החוקתיות תחת התיקון הראשון המגן על חופש הביטוי. "אף שחלק מהדרישות שהותוו על ידי הממשלה מכוונות למאבק באנטישמיות, הרוב מייצגים רגולציה ממשלתית ישירה של 'התנאים האינטלקטואליים' בהארוורד", אמר.
זמן קצר לאחר שנשלח מכתב ההתנגדות שלו, משרד החינוך הודיע כי הוא מקפיא 2.2 מיליארד דולר במענקים ו-60 מיליון דולר בחוזים להארוורד באופן מיידי. "הצהרת הארוורד היום מחזקת את התפיסה המטרידה הרווחת באוניברסיטאות ובמכללות היוקרתיות ביותר בארצנו", נמסר בהודעת משרד החינוך.
דיוויד ארמיטג', פרופסור להיסטוריה בהארוורד, אמר לרשת BBC כי בית הספר יכול להרשות לעצמו להתנגד כאוניברסיטה העשירה ביותר בארה"ב, ואין מחיר גבוה מדי עבור חופש. "זוהי פעולה של פעילות נקמנית וחסרת בסיס לחלוטין מצד ממשל טראמפ, שאינו רוצה דבר מלבד להשתיק את חופש הביטוי", אמר.
במרץ, ממשל טראמפ אמר כי הוא אף בוחן חוזים ומענקים פדרליים בסך כ-256 מיליון דולר בהארוורד, ו-8.7 מיליארד דולר נוספים בהתחייבויות למענקים רב-שנתיים.
חברת הקונגרס אליז סטפניק, רפובליקנית מניו יורק, אמרה ברשת X: "הגיע הזמן לחתוך לחלוטין את מימון משלמי המסים האמריקאים למוסד זה."
פרופסורים בהארוורד הגישו תביעה בתגובה, בטענה שהממשלה תוקפת באופן בלתי חוקי את חופש הביטוי והחופש האקדמי.
הארוורד היא אחת ממספר אוניברסיטאות עילית שנמצאות בכוונת האש של הנשיאות החדשה. אוניברסיטת קולומביה בניו יורק לעומתה הסכימה למספר דרישות בחודש שעבר לאחר שהבית הלבן משך 400 מיליון דולר במימון פדרלי. אך ביום שני קולומביה נקטה בטון פחות צייתני, ופרסמה מכתב משלה שבו נאמר כי היא ממשיכה ב"שיחות בתום לב" עם הממשלה בעודה מבקשת לקבל חזרה את המימון שלה, אך גם אמרה כי היא "תדחה כל הסכם שידרוש מאיתנו לוותר על עצמאותנו".
סקר של מכון גאלופ מהקיץ שעבר הצביע על כך שהאמון בהשכלה הגבוהה יורד לאורך זמן בקרב אמריקאים מכל הרקעים הפוליטיים, בחלקו בגלל אמונה גוברת שאוניברסיטאות מקדמות סדר יום פוליטי. הירידה הייתה תלולה במיוחד בקרב רפובליקנים.
מוקדם יותר ביום שני, עורך דין של מארגן הפגנות פרו-פלסטיניות באוניברסיטת קולומביה אמר שלקוחו נעצר על ידי פקידי הגירה כשהגיע לראיון כחלק מבקשתו לאזרחות אמריקאית. מוחסן מהדאווי, בעל גרין קארד שאמור לסיים את לימודיו בחודש הבא, נעצר ביום שני בקולצ'סטר, ורמונט.
אחרים שהשתתפו בהפגנות קמפוס נגד המלחמה, כולל מחמוד חליל מאוניברסיטת קולומביה ורומייסה אוזטורק מאוניברסיטת טאפטס, נעצרו גם כן. כולנו תקווה כי המהלכים האלו יובילו להפחתה ואף לביטול מוחלט של האנטישמיות הרווחת בארה"ב ובפרט במוסדות כגון אלו שאמורים לשמש דוגמה ומופת לסובלנות ולא להיפך.