אתר החדשות הלבנוני The Cradle דיווח בשבוע שעבר (18.12.24) כי על פי מקורות מקומיים שדיברו עם רשת אל-מיאדין, "מומחים ארכיאולוגים במדי צה"ל" מלווים את כוחות צה"ל הנכנסים לאתרים העתיקים בקוניטרה, כולל העיירה העתיקה בריקה.
על פי הדיווח, נכון ליום רביעי, צה"ל ממוקם במרחק 12 קילומטרים בלבד מהכביש הבינלאומי המחבר את דמשק לבירת לבנון, ביירות. במקביל, מדווח העיתון כי צה"ל עצר תושבים בדרום סוריה, חקר אותם במשך שעות והחרים טלפונים ניידים ותעודות זהות.
העיתון הלבנוני אל-אח'באר, מצוטט בכתבה כמדווח כי "כוחות ישראליים התקדמו משמעותית, במיוחד בכפרים כמו בית ג'ין, סעידה, ואל-מקרז ליד הגבול המנהלי דרעא-קוניטרה, ולעבר כויה ואל-מאריה ליד ירדן. תושבים באזורים אלה דיווחו כי הם נאלצו למסור נשק, תחת איומים של פשיטות צבאיות והטלת עוצר".
על פי הדיווח, מאז נפילת הממשלה הסורית בתחילת חודש זה, ישראל השתלטה על כ-440 קילומטרים רבועים של שטח סורי. בעוד שיש הטוענים כי מדובר בהפרה ישירה של הסכם הפרדת הכוחות משנת 1974 עם דמשק, חשוב לציין כי ברגע שהמדינה הוחלפה על ידי המורדים, אין עוד תוקף להסכמים של המדינה הקודמת. סוריה החדשה אינה תוצר של מרד פנימי גרידא, אלא מדינה חדשה שקיימת כבר יותר מעשור והשתלטה על המדינה הקודמת. מצד ישראל מדובר בצעד הכרחי כדי לשמור על ביטחון גבולותיה.
על פי הדיווח, תל אביב אינה נתקלת בהתנגדות מהשליטים דה-פקטו של סוריה, כאשר מנהיג HTS אחמד אל-שראע (שלאחרונה נטש את שם המלחמה שלו אבו מוחמד אל-ג'ולאני) אמר לעיתון The Times: "אנחנו מחויבים להסכם 1974 ואנחנו מוכנים להחזיר את משקיפי האו"ם. איננו רוצים שום עימות, לא עם ישראל ולא עם אף אחד אחר, ולא ניתן להשתמש בסוריה כבסיס ליציאה למתקפות. העם הסורי זקוק להפוגה, התקיפות חייבות להיפסק וישראל צריכה לסגת לעמדותיה הקודמות".
במקביל, מצטט האתר את שר הביטחון ישראל כץ שאמר ביום שלישי: "עלינו להשלים את הביצורים ואמצעי ההגנה בהר חרמון, בציפייה לשהייה ארוכת טווח". באופן דומה, מצוטט ראש הממשלה בנימין נתניהו כמי שהצהיר השבוע כי "רמת הגולן תישאר לעד חלק בלתי נפרד מישראל".
על פי הדיווח, "התוקפנות" ו"הכיבוש" הישראלי של דרום סוריה, בגיבוי ארה"ב, הרסו את היכולות הצבאיות של המדינה. במהלך השבוע האחרון, מאות תקיפות אוויריות השמידו כמעט את כל מערכות ההגנה האווירית הסוריות, מערכות המכ"ם, מרכזי המחקר ומחסני הנשק.
יודגש כי הדיווח לקוח מאתר החדשות The Cradle מביירות. לא ניתן היה לאמת את הדיווחים באופן עצמאי ממקורות אחרים.
דיווחים אלו מזכירים אירועים היסטוריים דומים, בהם שילב צה"ל פעילות צבאית עם מחקר ארכיאולוגי. המפורסם שבהם התרחש בנובמבר 1973, בעיצומה של מלחמת יום הכיפורים. אז יצאה משלחת של שישה ארכיאולוגים ישראלים לסקר שטח של כ-400 קילומטרים רבועים במובלעת הסורית שנכבשה על ידי צה"ל.
דוגמה נוספת התרחשה במהלך מלחמת ששת הימים, כאשר יחידת מודיעין מיוחדת בפיקודו של סא"ל רפי סיטון קיבלה הוראה ישירה מראש הממשלה לוי אשכול ויועצו יגאל ידין לאתר מגילות עתיקות מיד עם כיבוש ירושלים. פעילות זו הובילה בסופו של דבר להצלת מגילת המקדש ההיסטורית.
מקרים אלו משקפים מסורת ארוכה של שילוב ידע ארכיאולוגי בפעילות צבאית, במטרה לשמר ולתעד אתרים היסטוריים בזמן לחימה. עם זאת, בניגוד למבצעים הקודמים שתועדו ופורסמו בהרחבה, טיב הפעילות הארכיאולוגית הנוכחית בסוריה, כפי שדווחה על ידי The Cradle, טרם אומת ממקורות רשמיים.
תגובת רשות העתיקות: "רשות העתיקות לא שלחה מטעמה אף ארכיאולוג אל מעבר לגבול עם לסוריה".
נספח: המחקר הארכיאולוגי היהודי בסוריה
המחקר הארכיאולוגי בסוריה הינו חיוני להבנת ההיסטוריה היהודית העתיקה. האזור, שהיה חלק מהמרחב ההיסטורי של העם היהודי, מכיל עדויות רבות לנוכחות יהודית משמעותית לאורך הדורות.
הניסיון מראה שמחקר ארכיאולוגי במהלך פעילות צבאית הוביל לתגליות חשובות, כמו הצלת מגילת המקדש במלחמת ששת הימים. בתקופה זו, כשאתרים היסטוריים רבים בסכנת הרס, המחקר הארכיאולוגי הוא צורך לאומי דחוף.
שילוב ארכיאולוגים מקצועיים בפעילות הנוכחית מבטיח תיעוד מדויק ושימור נאות של ממצאים היסטוריים יקרי ערך. זוהי הזדמנות היסטורית להעמיק את הבנתנו על החיים היהודיים בסוריה העתיקה ולהציל פיסות חשובות מהעבר למען הדורות הבאים.
אני קורא לממשלת ישראל לנצל את ההזדמנות הנדירה והיקרה מפז שהגולן הסורי בשליטה ישראלית, בשעה שלא נשמע שום קול מחאה באו"ם ובשאר המדינות (למעט צרפת וטורקיה שגם הן נזכרו די באיחור). זהו חלון הזדמנויות ייחודי שאין להחמיצו.
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com
הצגת כל התגובות