כיכר השבת

המלחמה התחילה

עושים סדר: מהם המכסים של טראמפ - ומה המטרה בסוף?

דונלד טראמפ החליט להטיל מכסים על כל המדינות שנמצאות ברשימה אותה פרסם אתמול, לרמה של 10% לפחות | גם ישראל נמצאת ברשימה "השחורה" עם מכס של 17% | ישראל יכולה להתנחם במכס נמוך יחסית, אם כי יש מדינות שקיבלו גם מכס נמוך יותר ומינימלי של עשרה אחוזים | ולמה הוא עושה את זה? (בעולם) 

| כיכר השבת |
טראמפ
טראמפ (צילום: הבית הלבן)

נשיא ארה"ב דונלד טראמפ הכריז הלילה (חמישי) על מכסים בגובה 10% על כל היבוא לארה"ב, עם שיעורים גבוהים יותר על כמה משותפות הסחר הגדולות ביותר של המדינה. הצעד הזה מעורר חשש לאינפלציה ולמיתון עולמי, ומאיים להסלים מלחמת סחר גלובלית. השווקים בעולם הגיבו בירידות חדות, כולל בייג'ין, טוקיו, אירופה, ווול סטריט.

המניעים של טראמפ:

טראמפ טוען כי המכסים הם "תגובה הדדית" למכסים ולחסמים בלתי-מכסים שהוטלו על סחורות אמריקאיות. לדבריו, המהלך נועד להגן על התעשייה האמריקאית ולעודד ייצור מקומי. הוא אמר כי "במשך עשורים, המדינה שלנו נשדדה, נבזזה ונשדדה על ידי אומות קרובות ורחוקות".

ברשימה שהפיץ אמש הממשל האמריקני, נראים מכסים גבוהים במיוחד שנגבים מארה"ב על כל ייצוא שלה למדינות זרות, אלא שאותן מדינות טוענות שהן מעולם לא הטילו מכסים כל כך גבוהים. ממשל טראמפ לעומת זאת בחן לא רק את גובה המכס עצמו, אלא גם היטלים נוספים וגירעון סחר בין המדינות שחושבו לבסוף כמכס.

המכסים החדשים עוררו ביקורת חריפה מצד שותפות הסחר המרכזיות של ארה"ב. האיחוד האירופי, שנפגע ממכסים בגובה 20%, הזהיר כי "התוצאות יהיו הרסניות עבור מיליוני אנשים ברחבי העולם", כך לפי נשיאת הנציבות אורסולה פון דר ליין.

סין, שמכסים של 54% הוטלו על היצוא שלה לארה"ב, התחייבה להגיב בצעדי נגד.

גם יפן, דרום קוריאה, טאיוואן ואפילו שטחים קטנים ולא מיושבים הושפעו.

אוסטרליה, שבדרך כלל מקיימת קשרים קרובים עם ארה"ב, הביעה התנגדות חריפה. ראש הממשלה אנתוני אלבניז אמר כי "זה לא מעשה של ידיד. אין היגיון כלכלי במהלך הזה, והוא פוגע בעקרונות השותפות בין מדינותינו".

צרפת הביעה אף היא התנגדות, כאשר ראש הממשלה פרנסואה ביירו כינה את הצעד "קטסטרופה עבור ארה"ב ואזרחיה".

קנדה ומקסיקו, שכבר סופגות מכסים של 25% על מוצרים רבים, לא יושפעו מהסבב הנוכחי.

טראמפ בהכרזה אתמול (צילום: הבית הלבן)

צעדים נוספים של טראמפ: הנשיא ביטל את ההחרגה של משלוחים קטנים (פחות מ-800 דולר) ממכס, צעד שמכוון במיוחד נגד יבוא מסין והונג קונג. הוא מתכנן גם מכסים נוספים על שבבים, תרופות ומינרלים קריטיים, ומרחיב את המכסים על פלדה ואלומיניום.

השווקים הגיבו בירידות חדות. כלכלנים מזהירים כי הצעדים יובילו לעלייה ביוקר המחיה ולסיכון להאטה כלכלית.

טראמפ ממשיך במדיניות כלכלית אגרסיבית מתוך תפיסה שמכסים יגנו על הכלכלה האמריקאית. המטרה בסוף היא לגרום לאמריקאים לקנות יותר מוצרים אמריקנים ופחות מוצרי ייבוא שיעלו מעתה הרבה יותר יקר.

טראמפ מאמין גם שהמהלך שלו יגרום לחברות ענק לפתוח יותר מפעלים בארה"ב כדי להימנע ממכסים עתידיים. טראמפ גם מקווה שהמדינות עליהן הוטלו מכסים גבוהים יסכימו לשנות מדיניות סחר, מה שיביא להנמכה של גובה המכס האמריקני.

ומה לגבי ישראל?

נשיא ארה"ב הטיל על ישראל מכס על גובה של 17%, אמנם מספר "גבוה" יחסית לנהוג בעולם, אך נמוך משמעותית ממדינות אחרות שקיבלו הטלת מכס של 40% ואף 50%.

ישראל תצטרך כעת להיכנס למשא ומתן על ה-7% הנותרים כדי שתישאר עם נזק של עשרה אחוזים "בלבד". המהלך של ישראל לביטול כל המכסים מארה"ב צפוי לסייע למשא ומתן.

הלילה כתב סמוטריץ' ב-X על ההחלטה:  "במהלך הלילה למדנו את הצו החדש של הנשיא טראמפ לעומק, את הרציונלים ואת נוסחאות החישוב והנגזרות התוצאתיות למדינת ישראל", הוא כתב. "מהבוקר אנחנו מנתחים את משמעויותיו לכלכלה בסקטורים השונים ומקיימים שיח עם התעשייה וראשי המשק. שוחחתי עם חלק מהם באופן אישי ואכנס את הנהלת משרד האוצר". 

ישראל דואגת גם מהעובדה שיש גירעון סחר משמעותי בין ארה"ב לישראל - לטובתה של האחרונה, כלומר: ישראל מייצאת לארה"ב יותר ממה שהיא מייבאת ממנה, דבר שטראמפ אינו רואה בעין יפה. גם הפרט הזה צפוי להשפיע על המשא ומתן.

תוכן שאסור לפספס
תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
בעולם