![הנשיא דונלד טראמפ](https://images.kikar.co.il/cdn-cgi/image/format=webp,fit=contain,width=1200/2025/02/10/f91d60a0-e804-11ef-8e5a-63e488324772__h4024_w6048.jpg)
ממשל טראמפ בוחן תוכנית לעודד את בעלות בריתו האירופיות לרכוש נשק אמריקני עבור אוקראינה, במטרה לחזק את מעמדה של קייב במשא ומתן אפשרי עם מוסקבה, כך דווח ב'רויטרס'.
המהלך צפוי לאפשר לארה"ב להמשיך בסיוע צבאי מבלי להשקיע ישירות כספים נוספים, לאחר החשש של אוקראינה שארה"ב בראשות טראמפ תותיר אותה לבדה מול רוסיה.
התוכנית של טראמפ תיצור מצב של "WIN-WIN" בשעה שארה"ב תרוויח ממכירת נשק אמריקני, בעוד האירופאים הם אלו שישלמו עליו ברובו.
הדיונים בנושא יתקיימו בכנס הביטחוני במינכן, שם יועצו של טראמפ לענייני אוקראינה, לוטננט גנרל בדימוס קית' קלוג, צפוי להיפגש עם מנהיגים אירופים. קלוג מסר בראיון לרויטרס כי ארה"ב מעדיפה למכור נשק מתוצרתה בשל היתרון הכלכלי, אך הדגיש כי קיימות אפשרויות רבות לשיקול. בינתיים, משלוחי הנשק שאושרו בתקופת ביידן עדיין מגיעים לאוקראינה, מציינים עוד ב'רויטרס'.
הנשיא טראמפ הצהיר בעבר כי בכוונתו להפסיק את הסיוע לאוקראינה, אך בתוך ממשלו מתקיימים דיונים על המשך התמיכה, במיוחד אם שיחות השלום יתעכבו. ביידן אישר למעלה מ-65 מיליארד דולר בסיוע ביטחוני לאוקראינה, אך קייב דורשת ערבויות נוספות טרם כניסה למשא ומתן עם מוסקבה.
בכירים אמריקנים מציינים כי ישנה שאיפה להחזיר חלק מההוצאה האמריקנית על המלחמה, וכי אירופה צריכה לקחת חלק גדול יותר במימון. היועץ לביטחון לאומי, מייק וולץ, ציין כי האחריות על המשך הסכסוך מוטלת על כתפי אירופה. בשלב זה לא ברור האם הרכישה האירופית תבוצע דרך חוזים מסחריים או ישירות מהמלאי האמריקני.
כפי שכבר דווח בעבר, הממשל האמריקני שוקל עסקה עם אוקראינה, שתאפשר לארה"ב גישה למשאבי המינרלים שלה בתמורה לסיוע נוסף. פרטי העסקה טרם פורסמו, אך היא נתפסת כמרכיב קריטי במדיניות טראמפ כלפי אוקראינה.
בנוגע למשא ומתן לשלום, טראמפ טען כי הוא נמצא בקשר עם נשיא רוסיה, ולדימיר פוטין, וכי ישנה התקדמות בשיחות לסיום הסכסוך. מנגד, סגן שר החוץ הרוסי, סרגיי ריאבקוב, הזהיר כי היחסים בין ארה"ב לרוסיה "על סף קריסה", וקרא לאוקראינה לוותר על רצונה להצטרף לנאט"ו ולסגת מאזורים שתחת שליטת רוסיה. רוסיה סירבה להתייחס לשאלה אם שני הנשיאים שוחחו.
הגורמים האמריקנים מעריכים כי גיבוש תוכנית שלום ייקח חודשים, וכי בשלב זה מתמקדים בגיבוש אסטרטגיה מול אירופה להמשך הסיוע הצבאי לקייב.