באורח חסר תקדים הכריז היום (חמישי) הנשיא ביידן על החלטתו להמתיק את עונשם של כ-1,500 אסירים ולחון 39 אנשים שהורשעו בעבירות שאינן אלימות. מדובר בהחלטת החנינה הגדולה ביותר שהוענקה על ידי נשיא אמריקאי ביום אחד.
רוב מקבלי המתקת העונשים הם אנשים שכבר שוחררו ממאסר והועברו למעצר בית במהלך מגפת הקורונה, כאשר המגפה התפשטה במהירות בבתי כלא ובתי מעצר. המעבר למאסר בית אפשרה לאותם אסירים להישאר בביתם ולהשתלב מחדש בקהילותיהם, כעת מקבל הדבר תוקף של חנינה רשמית.
הבית הלבן ציין כי הצעד נועד לעודד איחוד משפחות, חיזוק קהילות והשתלבות מחודשת של האסירים בחברה. “מקבלי המתקת העונשים הוכיחו את עצמם כראויים להזדמנות שנייה, לאחר שהשתלבו בהצלחה במשפחותיהם ובקהילותיהם,” אמר הנשיא ביידן.
החנינות שהוכרזו כוללות אנשים שהורשעו בעבירות שימוש והחזקת סמים קלים, כמו גם חיילים לשעבר שהורשעו בשל הפרת החוקים צבאיים שאינם עוד קיימים. בכך, ביידן הפך לנשיא הראשון שמעניק חנינות גורפות לאנשים שהורשעו בעבירות מסוג זה.
ההכרזה הנוכחית מגיעה שבועיים בלבד לאחר שביידן העניק חנינה לבנו, האנטר ביידן, שהורשע בעבירות של החזקת נשק והתחמקות ממס. ההחלטה עוררה ביקורת חריפה מצד רפובליקנים ודמוקרטים כאחד, שכן הנשיא עצמו שלל בעבר אפשרות של חנינה לבנו.
חודשים רבים לחצו פעילים חברתיים על ביידן להשתמש בסמכות החנינה שלו עבור אסירים שהועברו למאסר בית במהלך המגפה. עם זאת, גורמים רפובליקנים בקונגרס ניסו לקדם חקיקה שתכריח את אותם אסירים לחזור לכלא, מהלך שלא צלח לבסוף.
בהצהרתו, התייחס הנשיא לשינויים בחוק מאז שהאסירים נשפטו לראשונה: “רבים ממקבלי המתקת העונשים היו מקבלים עונשים קלים יותר אילו נשפטו לפי החוקים הנוכחיים.”
הנשיא ביידן הבטיח כי ימשיך לבחון בקשות חנינה נוספות בשבועות הקרובים, וצפויים צעדים נוספים בתחום זה. במקביל, דיווחים מציינים כי יועציו של הנשיא דנים באפשרות להעניק חנינות מראש למספר פקידי ממשל בכירים, כדי להגן עליהם מפני פעולות נקם אפשריות מצד הנשיא הנבחר לשעבר דונלד טראמפ.
על פי מקורות בבית הלבן ששוחחו עם ה'ניו יורק טיימס', המהלך נשקל כתגובה לחששות כי טראמפ יממש את איומיו לפעול נגד יריביו. הפתרון המוצע, כך נטען, עשוי לכלול הענקת חנינות לאנשים שלא ביצעו עבירות אך עשויים להיות מטרה להליכים משפטיים פוליטיים.