

השבוע האחרון היה סוער במסדרונות הבית הלבן, אומרים ב'ניו יורק טיימס'. הנשיא דונלד טראמפ התמודד עם משבר בלתי צפוי – פרשה שהתחילה כהדלפה מביכה והפכה לדילמה פוליטית ואישית. במוקד הסערה: היועץ לביטחון לאומי, מייקל וולץ, והתלבטות הנשיא האם להדיחו.
הכול החל כאשר וולץ, בטעות גסה ומביכה, הוסיף את העיתונאי ג'פרי גולדברג לשרשור קבוצת צ'אט באפליקציית Signal – קבוצה שעסקה בתקיפה צבאית צפויה בתימן. העיתונאי, עורך המגזין The Atlantic, מיהר לפרסם את הסיפור, מה שהוביל לסערה תקשורתית ולמבוכה רבה בקרב הממשל.
טראמפ, שבאופן קבוע מאשים את התקשורת בהטיה נגדו, יצא מיד להגנת וולץ. במסיבת עיתונאים ביום שלישי הוא הצהיר כי מדובר ב"עלילה תקשורתית", וכי וולץ הוא "אדם טוב שאין לו על מה להתנצל". אך מאחורי הקלעים, הנשיא היה מוטרד מאוד.
מתברר שהנשיא היה מוטרד לא בהכרח מהדלפת המידע הצבאי הרגיש, אלא מהקשר של וולץ לגולדברג, עיתונאי שטראמפ מתעב כבר שנים.
דיונים סוערים בבית הלבן
בימים שלאחר הפרסום, טראמפ העלה בפני יועציו שאלה אחת: "האם אני צריך לפטר אותו?" הנשיא נפגש עם בכירי הממשל, בהם סגנו ג'יי.די. ואנס, ראש הסגל סוזי וויילס, היועץ לענייני המזרח התיכון סטיב ויטקוף וגורמים נוספים כדי להחליט כיצד לפעול.
מצד אחד, טראמפ לא רצה להיתפס כמי שנכנע ללחץ תקשורתי – אחד העקרונות שהנחה את נשיאותו. מצד שני, הוא לא הסתיר את חוסר שביעות רצונו מהגילוי כי וולץ מחזיק את מספר הטלפון של גולדברג. מבחינת טראמפ, זהו סימן אפשרי לקשר בעייתי עם יריביו הפוליטיים.
במילים אחרות, מה שהפריע לטראמפ לא הייתה העובדה שהעיתונאי נחשף למידע סודי ורגיש, אלא שהיועץ לביטחון לאומי שלו מחזיק במכשיר הטלפון שלו את המספר של גולדברג.
יועציו היו חלוקים בדעותיהם. חלקם טענו כי פיטורי וולץ ייתפסו כהוכחה לחוסר יציבות בממשל, בדומה למה שאירע בקדנציה הראשונה. אחרים גרסו כי וולץ כבר הוכיח כי אינו מתואם לחלוטין עם האג'נדה של טראמפ, בעיקר בכל הקשור למדיניות מול איראן, ולכן אין טעם לשמרו בתפקיד.
ביום חמישי בערב זומן וולץ לשיחה אישית עם הנשיא בחדר הסגלגל. השיחה עצמה נותרה חסויה, אך למחרת טראמפ רמז כי החליט להשאיר את וולץ בתפקיד. מקורות בבית הלבן ציינו בפני ה'טיימס' כי הנשיא השתכנע שעדיף להימנע מהדחתו בשלב מוקדם כל כך של הקדנציה השנייה, מחשש שהדבר יתפרש כהוכחה לאי-יציבות של ממשלו, אמירה שמבהירה כי כסאו של וולץ ימשיך להתנדנד בתקופה הקרובה.
הסערה הפוליטית נמשכת
למרות החלטת הנשיא, הפרשה לא נרגעה. צילומים ישנים שהופצו ברשת הראו את וולץ וגולדברג יחד באירוע דיפלומטי ב-2021, מה שחיזק את החשד של מבקרי וולץ כי הקשר בין השניים הדוק יותר מכפי שהוצג. וולץ הכחיש כל קשר אישי עם העיתונאי, אך הדבר לא מנע מהפרשה להמשיך לרחף מעל ראשו.
במקביל, דמות נוספת שהייתה מעורבת בשערוריית ה-Signal, שר ההגנה פיט הגסת', הצליח לצאת מהסיפור ללא פגע. בניגוד לוולץ, הגסת' זכה לגיבוי מלא מחוגי הימין הפוליטי. טראמפ עצמו הצהיר כי "הגסת' לא קשור לזה", מה שאישר כי תפקידו אינו בסכנה.
מעבר לפרשה עצמה, האירועים שופכים אור על סגנון הניהול של טראמפ בקדנציה השנייה. אם בעבר מיהר להדיח בכירים שלא עמדו בציפיותיו, הפעם הוא נזהר הרבה יותר, אולי מתוך רצון לשדר יציבות לממשל ולתומכיו.
עם זאת, ההיסטוריה מראה כי טראמפ אינו נצמד להחלטותיו לאורך זמן. אם וולץ ימשיך לעורר מחלוקות, לא מן הנמנע שהנשיא ימצא את העיתוי הנכון להיפרד ממנו – הפעם, בתנאים שהוא עצמו יכתיב.