כיכר השבת

בחירות האמצע 2022

בחירות האמצע בעוד יומיים: ביידן צפוי לספוג מכה קשה, טראמפ ינסה לחגוג | המדריך המלא

ביום שלישי הקרוב יתקיימו בחירות האמצע בארצות הברית בהן תחרץ המשך כהונתו של הנשיא ביידן. לצד זאת, מדובר בהזדמנות עבור הנשיא הקודם טראמפ להשיג אהדה מחודשת לקראת הבחירות לנשיאות ב-2022 | 'כיכר' עם המדריך המלא לבחירות האמצע (עולם)

| 4 | כיכר השבת |
בחירות האמצע בעוד יומיים: ביידן צפוי לספוג מכה קשה, טראמפ ינסה לחגוג | המדריך המלא
(צילום: Shutterstock)

ביום שלישי הקרוב יתקיימו בחירות האמצע בארצות הברית בהן עשוי לאבד הנשיא ג'ו ביידן את הרוב בקונגרס - כשבאופן וודאי עשוי לאבד את הרוב בבית התחתון - בית הנבחרים, והשליטה על הבית העליון - הסנאט עדייו תלויה ועומדת.

במהלך היממה האחרונה הגיעו ברק אובמה, דונלד טראמפ וג'ו ביידן לפנסילבניה, אחת מהמדינות המתנדנדות החשובות ביותר עבור שתי המפלגות לשמר רוב.

כיום הסנאט, המורכב מ-100 חברים, מונה 48 דמוקרטים, 50 רפובליקנים ו-2 חברים עצמאיים שמיישרים קו עם המפלגה הדמוקרטית.

בבחירות הקרובות לבית הנבחרים, כלל חברי הבית יתמודדו לכהונה נוספת בהתאם לחוקה, ואילו בסנאט רק 35 חברים, כשרובם רפובליקנים, דבר שמעניק תקווה מסויימת למפלגה הדמוקרטית של הנשיא ביידן.

הנשיא לשעבר טראמפ מנסה להחזיר את המומנטום שלו ומקדם מועמדים בתוך המפלגה הרפובליקנית, כשרבים מהם צפויים להבחר ביום שלישי הקרוב.

השיטה האמריקנית סבוכה וכוללת סעיפים טכניים רבים, אך בשורה התחתונה, השיטה הזו משפיעה לעיתים על העולם כולו. ניסינו לפשט את השיטה - ומה זה אומר לגבינו.

מה הן בחירות האמצע?

בחירות אמצע הן למעשה בחירות אמצע הכהונה. שנתיים לאחר שנשיא חדש נבחר, נערכות בחירות מהרמה המקומית ועד לפדרלית, שהקרבות המעניינים ביותר הן על הקונגרס, הלא הוא הפרלמנט האמריקני - וכן על משרות מושלים, האנשים שקובעים את המדיניות בכל אחת מ-50 המדינות של המעצמה החזקה.

הקונגרס מורכב משני בתים - הבית העליון, 'הסנאט', והבית התחתון, בית הנבחרים, שמכונה לעיתים 'הבית'. פעמים רבות, נשיא יכול להיות ממפלגה אחת, אך הקונגרס יישלט על ידי מפלגה אחרת, דבר שיחייב את הנשיא להתפשר וליצור שיתופי פעולה בכדי להעביר רפורמות גדולות - זאת למרות תפקידו החזק במשטר נשיאותי (לעומת משטר פרלמנטרי כמו ישראל בו יש תלות כמעט מוחלטת בפרלמנט).

מלחמה קשה על המושב בסנאט מטעם מדינת פנסילבניה | ביידן ואובמה בכנס בחירות משותף - טראמפ נאם בכנס המתחרה, אתמול (צילום: הטוויטר של ברק אובמה)

הן בסנאט והן בבית הנבחרים אפשר להציע הצעות חוק, ולאחר אישורו - החוק עובר לאישור נוסף בבית השני. כך למשל עם חוק אושר בבית הנבחרים, יעבור לאישור נוסף בסנאט, שיכול גם לבצע בו שינויים.

יחד עם זאת, חקיקה בנושאי מיסים והדחות צריכות להתחיל בבית הנבחרים, אך אישורים של מינויים כמו שגרירים ושרים, מתקבלים על ידי הסנאט.

שליטה באחד מהבתים לא מחייב שליטה בבית אחר, ומפלגה אחת יכולה לשלוט בסנאט בזמן שהאחרת בבית הנבחרים.

הקרב על הבית

• בית הנבחרים

'הבית', כאמור המשמש כבית התחתון של הקונגרס, מונה 435 חברים, וכולם עומדים לבחירה מחודשת בכל שנתיים; בבחירות לנשיאות - וגם בבחירות האמצע.

המצב כיום ב'בית' הוא רוב דמוקרטי של 10 חברים, כשהמפלגה הדמוקרטית מחזיקה ב-220 מושבים, והרפובליקנים מחזיקים ב-212 ו-3 מושבים לא מאוישים.

הקרב על בית הנבחרים

הסטטיסטיקה אומרת כי נשיא במהלך כהונה ראשונה כמו ביידן, מאבד בדרך כלל את הרוב בבחירות האמצע. ניתן למנות על יד אחת את מספר המקרים שניצחו את הסטטיסטיקה הזו - אך הכל אפשרי.

מאז מלחמת העולם השניה כמעט כל נשיא איבד מושבים בבחירות האמצע לבית הנבחרים. הבודדים שבהם היה הנשיא בוש שהצליח לשמר את הרוב בצל פיגועי ה-11 בספטמבר במגדלי התאומים.

על פי הסקרים האחרונים, נראה דיי ברור כי המפלגה הרפובליקנית תשיג רוב - אך כאמור, הקרב על הסנאט בשיאו.

• הסנאט

בניגוד לבית התחתון, שיטת הבחירות בסנאט שונה. כל חבר מ-100 החברים נבחר לתקופת כהונה של שש שנים, ובכל שנתיים קבוצה של 30-35 חברים עומדת לבחירה מחודשת, כשלעיתים מדובר בזמן בחירות לנשיאות ולעיתים בבחירות אמצע כמו שיערכו בעוד כשבוע וחצי.

בנוסף, הייצוג בסנאט מעניק לכל מדינה שני נציגים, ללא קשר לגודל האוכלוסייה בכל אחת מהן - בשונה מבית הנבחרים.

בבחירות הקרובות יעמדו לבחירה מחודשת 35 סנאטורים, 14 מתוכן הם אנשי המפלגה הדמוקרטית, ו-21 מהמפלגה הרפובליקנית.

מספיק שהמפלגה הרפובליקנית תצליח להתחזק במושב אחד, כלומר לשמר את 21 המושבים שלה ולכבוש מושב אחד נוסף מהדמוקרטים - כדי שהיא תקבל את השליטה גם בסנאט.

ניצחונם בפריימריז של נאמני טראמפ במפלגה הרפובליקנית עשוי להרחיק מצביעי ימין שפחות אוהדים את טראמפ אך לא ירצו להצביע עבור הדמוקרטים. מצד שני, הפופולאריות של הנשיא ביידן בשפל, דבר שכן יכול לגרום לאובדן הרוב גם בסנאט.

הקרב על הסנאט

מתוך 21 מושבי המפלגה הרפובליקנית שעומדים לבחירה מחודשת, ניתן לסמן שני נציגים רפובליקנים משתי מדינות שעשויים לאבד את מושבם לדמוקרטים. הראשון הוא הסנאטור רון ג'ונסון מוויסקונסין והשני הוא הסנאטור פט טומי מפנסילבניה, שלמעשה הכריז על פרישה מהחיים הפוליטיים - דבר שפותח את המירוץ למועמדים חדשים משתי המפלגות.

מתוך 14 נציגי המפלגה הדמוקרטית שעומדים לבחירה מחודשת, ניתן לסמן 4 נציגים ממדינות שבשליטת מפלגת השלטון שעשויות לעבור לידיים רפובליקניות - אריזונה, ג'ורג'יה, נבאדה וניו המפשייר.

הקרב של הרפובליקנים:

ויסקונסין:

הסנאטור הרפובליקני רון ג'ונסון הוא אולי אחד המועמדים הבודדים במערכת הבחירות הזו שעשוי לאבד את המושב שלו לטובת מועמד המפלגה הדמוקרטית. במדינה, המפלגה הדמוקרטית מנהלת קמפיין לפיו ג'ונסון שם את טראמפ לפני הבוחרים, דבר שגורם למעמדו להתערער - אך בבחירות האחרונות בהן התמודד ב-2016, הצליח לנצח בניגוד להערכות.

פנסילבניה:

פרישתו של הסנאטור פט טומיי, שמכהן קרוב ל-12 שנים בסנאט מטעם המפלגה הרפובליקנית, גרמה למפלגה לבחור מועמד אחר ופחות מוכר, דבר שעשוי לגרום לרפובליקנים בפנסילבניה לאבד את הנציג הרפובליקני.

הקרב של הדמוקרטים:

ג'ורג'יה:

הסנאטור הדמוקרטי רפאל וורנוק עשוי לאבד את מושבו לאחר כהונה של פחות משנתיים (החליף מועמד שהתפטר), כשמולו מתמודד שחקן הפוטבול לשעבר הרשל ווקר - הבחירות בג'ורג'יה עשויות לגרום לשני המועמדים לחכות במתח לתוצאות.

אריזונה:

הסנאטור הדמוקרטי מאקר קלי מעוניין בכהונה נוספת, והמירוץ עדיין צמוד, זאת למרות שבמפלגה הרפובליקנית לא הצליחו לגייס את מושל המדינה הפופולארי דאג דוסי. התקווה של הרפובליקנים באריזונה היא העובדה שבאריזונה סובלים מיוקר המחיה - דבר שעשוי לפגוע בשלטון הדמוקרטי.

ניו המפשייר:

למרות שעל פי כל הסקרים המושל הרפובליקני היה יכול לנצח בקלות את הסנאטורית המכהנת מטעם הדמוקרטים - המושל כריס סנונו החליט שלא להתמודד. יחד עם זאת - המירוץ צמוד מאוד.

נבאדה:

במדינת נבאדה נראה כי הסיכויים של הרפובליקנים להדיח את הדמוקרטים הוא הגבוה ביותר, זאת בצל סגרים בימי מגיפת הקורונה שעוררו במדינה ביקורת ופגעו קשות בכלכלתה.

תוכן שאסור לפספס
4 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
2
האם טראמפ הוא המשיח שלנו?
עובדיה
ממש לא
שמעון כץ
לא. של הגויים
חח
1
הציבור מצפה בכיליון עיניים לחקיקה ימנית ויהודית בכל הכח...נתניהו צריך להחליט סופית למי הוא שייך לימין או לשמאל....
הציבור מצפה בכיליון עיניים לחקיקה ימנית
אולי גם יעניין אותך
בעולם