שיחת חיזוק ליום הכיפורים, העניק מרן הראשון-לציון, הגאון רבי משה-שלמה עמאר, לעלון הנפוץ "שיחת השבוע" היוצא-לאור בסוף-השבוע.
בשיחה המיוחדת, פנה הרב דווקא אל ציבור המתפללים בבתי-הכנסת: "דווקא בקרב יהודים שומרי מצוות יש לפעמים שלווה מדומה, שאנחנו ברוך-השם שומרי תורה ומצוות, לומדים תורה ומתפללים. אבל דווקא אנחנו חייבים לבדוק את ההתנהגות שלנו, בבחינת ´נחפשה דרכינו ונחקורה´. ´נחפשה´ – לראות את דרכי ההתנהגות שאינן נכונות".
האדם נמדד בדברים הקטנים
הרב עמאר מציין בראש ובראשונה את עניין היחס אל הזולת: "עלינו לפשפש היטב בתחום שבין אדם לחברו. פעמים רבות אין נזהרים בכבוד הזולת. לעיתים מנסים להוכיח את הזולת על מצווה דרבנן, ומלבינים את פניו של יהודי, שזה עוון מדאורייתא. יש המתפללים ולומדים, אך מאבדים הכול בגלל אי-שמירה על כבוד הזולת. אני מרגיש שבזה צריכים תיקון.
"לפעמים אנשים אומרים לעצמם: אם אדם פלוני אינו ´משלנו´ אפשר לזלזל בו ולדבר כנגדו, ואפילו חלילה להתכבד בקלונו.
"לצערנו, אין מי שנקי בעניין זה", הוא מוסיף. "אלה דברים ש´אדם דש בעקביו´, אך דווקא בזה האדם נמדד. המהר"ל אומר שאדם אינו נמדד בגדולות אלא בקטנות. דווקא בדברים האלה כולנו נבחנים".
פרשת עמנואל
הרב מבקש לעורר גם על ההתנהגות היום-יומית: "כיצד נראית התפילה שלנו? האם אנחנו מתפללים באמת, או שאנו רחוקים מתוכנה של התפילה כרחוק מזרח ממערב? וכך בעניין ברכת המזון - האם אנחנו מברכים באותו חשק שאנחנו אוכלים, או ממלמלים כדי לצאת ידי חובה?
"חובה עלינו לבדוק את עצמנו גם בעניין הדיבור בשעת התפילה. הזוהר הקדוש אומר שהמדבר בעת התפילה – אין לו חלק באלוקי ישראל".
זמן רב ייחד השנה הרב עמאר ל´פרשת עמנואל´, והוא מבקש לומר מילה בנושא: "מנהלי מוסדות רבים מערבים שיקולי מוצא בקבלת תלמיד או תלמידה לבית-הספר. זה עיוות הדין! זלזול בילד או בילדה – זו אכזריות נוראה. איך מנהל שלא קיבל תלמיד בגלל סיבה שאינה עניינית יכול להיות שקט ביום הדין? ומילה למי שנאבקים בעניין הזה: צריך להילחם בכלים הנכונים ובדרכים המקובלות עלינו".
האמונה מתפשטת
בביקוריו הרבים ברחבי הארץ בחודש אלול גילה הרב עמאר עם-ישראל מחוזק יותר, מאמין יותר. "ברוך-השם, האמונה מתפשטת. הכול מבליטים את האמונה שלהם, ובכלל זה בעלי עמדות בכירות.
"הכול מבקשים ברכות ותפילות, וזו מגמה שלא הייתה קיימת בשנים שעברו. רבים-רבים מתקרבים למסורת ישראל, וחבל שאין מתפעלים כראוי מהתופעה המופלאה הזאת, אולי כי התרגלנו".
הרב עמאר אופטימי באשר לעתיד: "הרִשעה תכלה, אלה הפרפורים האחרונים של הרוע. כולנו צריכים להתאחד ביום-הכיפורים בתפילה אמיתית, ולבקש שהקב"ה יאמר דיי לצרותינו, ושנזכה כולנו לביאת משיח במהרה בימינו, שרק הוא יביא לנו מזור אמיתי וישיב את כולנו בתשובה שלמה".
הצגת כל התגובות