השבוע קיבלתי תמונות מרגשות מחיילי המילואים בעומק סוריה, לאחר שצה"ל חצה את הגבול ב-8 בדצמבר 2024. לראשונה מאז מלחמת יום כיפור, כוחותינו פועלים בשטח הסורי, כשגדוד 101 של הצנחנים כבש את תל כודנה בשטח מה שהיה עד לפני ימים ספורים - מדינת סוריה.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
התמונות מתל כודנה (20 דקות נסיעה בעומק סוריה!) מספרות סיפור כפול - של יופי מרהיב ושל מורשת קרב היסטורית. במקביל לפעילות הקרקעית, חיל האוויר תוקף מטרות צבאיות בדרום סוריה, כשיחידת שלדג כבר השתלטה על פסגת החרמון הסורי.
מלחמת שתי הימים
"שפירא, אתה חייב לראות את זה", כתב לי אחד החיילים, "הנוף בתל כודנה פשוט מטורף - מתי תוציא לפה טיולים", תהה/איחל המילואמניק.
כשאני מסתכל על התמונות, קשה להאמין שבמקום הזה בדיוק, לפני 50 שנה, התחוללו קרבות מכריעים במלחמת יום הכיפורים, ואילו היום חיילי צה"ל פשוט עושים במקום כבשלהם, לאחר שחיילי צבא סוריה נמלטו מהמקום, וכל זאת ללא קרב. פשוט החיילים הסורים נמלטו על נפשם.
היסטוריה: בצהרי יום הכיפורים 1973, דרך "פתחת כודנה", חדר השריון הסורי העיקרי לדרום רמת הגולן. היום, עם נפילת משטר אסד והקמת ממשלת האופוזיציה בדמשק, המפה האסטרטגית השתנתה לחלוטין. הסכם הפרדת הכוחות מ-1974 הוכרז כלא תקף, וכוחות צה"ל פועלים חופשית במרחב.
תמונות מרהיבות קיבלתי גם מתל פארס הישראלי (בו מבחינים היטב מתל כודנה) כשברקע נשמעת פעילות אינטנסיבית של חיל האוויר. עוצבת האש מתקדמת במרחב, וכוחות הקומנדו פועלים במספר צירים.
אני מפרסם את התמונות האלה בתקווה כפולה - שנזכור את ההיסטוריה, אבל גם נחלום על עתיד אחר. שיום אחד זה לא יהיה סיפור צבאי, אלא מסלול טיול נגיש ובטיחותי לכל המשפחה.
קציני צה"ל בעומק סוריה מדגישים שהם מתכוננים להישאר במקום לפחות שנה, ואנו תקווה שיחזרו לשלום. בינתיים, אני מודה לחיילים שלנו שחולקים איתנו את הרגעים ההיסטוריים האלה, כשהם כותבים פרק חדש בתולדות האזור.
ייתן השם שנזכה לגבולות ארץ ישראל השלמה כולל כיבושי דוד שלמה החשמונאים, ואף ממלכת הורדוס שהשתרעה אף בעבר הירדן המזרחי.
>> למגזין המלא - לחצו כאן
- לתגובות, הערות, הארות, וכן לשליחת חומרים, מסמכים, ורעיונות למאמרים העוסקים בתחום היסטוריה יהודית, נא לפנות לכתובת אימייל: sisraerl@gmail.com