כיכר השבת

בצמרת כשלו, בעזה היו לנו גיבורים

הלוחמים היו האור בקצה המנהרה. מול מורכבות שדה הקרב והאיומים שניצבו מול הכוחות צריך להצדיע ללוחמים. הבכירים יצטרכו לתת תשובות לשאלות רבות (פרשנות)

| 1 | כיכר השבת |
בעזה היו לצה"ל גיבורים
בעזה היו לצה"ל גיבורים (צילום: פלאש 90)

אתמול השלים צה"ל את השמדת המנהרה האחרונה שאותה הוא מכיר, והסיג את כוחותיו לאחור. רוב הכוחות יצאו מהרצועה, אך חלקם ניצבים עדיין בעמדות הגנה ממערב לגדר, עד להחלטת הדרג המדיני. כשתתקבל ההחלטה, ייתכן שאף היום (ג'), ילווה סיום המבצע בתחושת חמיצות ובהגדרה של תיקו אסטרטגי מול חמאס. למרות זאת חובה לציין את הפער הבלתי נתפס בין הצלחת הדרג הטקטי עד רמת מפקדי החטיבות הלוחמות, לבין כישלון הדרגים הבכירים במטכ"ל ובקבינט, ששלחו אותם מבלי להבין את איום המנהרות ומבלי להכין אותם לפעולה המיוחדת הזו.

"צוק איתן" לא הייתה מלחמה של גנרלים. זו הייתה מלחמתם של החיילים הקטנים ושל הקצינים הזוטרים, שהכריעו את הקרבות פנים אל פנים. זו הייתה המלחמה של רב־סרן בניה שראל ז"ל שנהרג בפתח המנהרה, ושל סגנו איתן שנכנס לחפש אחריו ואחר חברו סגן הדר גולדין ז"ל שנחטף. זו הייתה המלחמה של מפקד הגדוד אסמן מהנח"ל שנפצע ולא הוציא את הגדוד שלו עד היום האחרון, ושל התצפיתנית שזיהתה את 13 המחבלים שהגיחו ממנהרה סמוך לקיבוץ סופה. זו הייתה המלחמה של סגן־אלוף מקס, קצין הנדסת אוגדת עזה שחיסל את המנהרות, של מפקד מגלן סא"ל י', של ציידי חוליות השיגור, ושל עוד רבים וטובים שסיפורי גבורתם יופיעו בימים הקרובים.

עדויות מפקדי השדה - מפקדי המחלקות, הפלוגות, הגדודים והחטיבות - מלמדות על אתגר מבצעי יוצא דופן מול קו ההגנה של חמאס, שנבנה במשך שנים. מערכת מורכבת שכוללת מנהרות התקפיות, בתים ורחובות ממולכדים, מארבי טילים נגד טנקים, ירי צליפה, מלכודות משיכה לפיגועי חטיפה, וכל זה בתוך השטח הבנוי שהפך לזירת לחימה.

בצמרת כשלו (צילום: לע"מ)

בעבר חוזק המסגרת נבנה מיכולות התצפית, החוד, האש, ויכולות משמעותיות נוספות, ואילו בלחימה הזו המסגרת הייתה תלויה ביכולת אחרון לוחמיה שנתקל בבית ועלול היה להיחטף ולגרום להסתבכות אסטרטגית. לא עוד מג"ד חזק שמכין תוכניות דרכי פעולה ומקיים הערכות מצב טובות, אלא מפקד כיתה שנתקל לבדו במחבלים בקרב פנים מול פנים לאחר שכל הגדוד עבר לפניו, ולפתע יוצאים מולו שני מחבלים מפיר של מנהרה, וכל מה שלמד עד היום צריך להכריע את התוצאה מטווח אפס. כל מה שלמד אותו מ"כ בא לידי ביטוי באותו רגע גורלי.

העובדה שפלוגה או מחלקה כבר עברו לפניו בציר לא אפשרה יותר ללוחם לנוע בבטחה. בעבר טנק יכול היה לעבור בציר אחרי מחלקת חי"ר שטיהרה אותו, אך הפעם הצירים לא היו נקיים ונורו לעברם טילי נ"ט. כוח של גולני, למשל, דילג בין ארבעה בתים ממולכדים, וכאשר נכנס לבית הנקי לכאורה, התברר לו כי מדובר במלכודת טילי נ"ט שנורו לעברו. כוח של גבעתי טיהר בית ממטענים, וכשחזר אליו עם לוחמי ההנדסה המתינה לחיילים חוליית מחבלים - והם חיסלו אותה מטווח קצר.

הלחימה הפעם הייתה גם בעצימות גבוהה מאוד ללא הפוגה. הלוחמים הגיעו אליה אחרי מבצע "שובו אחים" לאיתור הנערים החטופים ביהודה ושומרון. הם היו עייפים, אך מתברר כי הפגינו איתנות, דבקות במטרה ונחישות להמשיך במשימה עד שתושלם השמדתה של המנהרה האחרונה. במבצע הזה, הלוחמים היו האור בקצה המנהרה. מול מורכבות שדה הקרב והאיומים שניצבו מול הכוחות צריך להצדיע ללוחמים. הבכירים יצטרכו לתת תשובות ללא מעט שאלות.

תוכן שאסור לפספס
1 תגובות

אין לשלוח תגובות הכוללות דברי הסתה, לשון הרע ותוכן החורג מגבול הטעם הטוב.

התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
התגובה נשלחה בהצלחה.
בקרוב התגובה תיבחן ע"י העורכים שלנו, אם תימצא תקינה תפורסם באתר.
אולי גם יעניין אותך
צבא וביטחון