מליאת הכנסת אישרה לפני זמן קצר (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק הפרטת תאגיד השידור הציבורי הישראלי (החוק לסגירת התאגיד. ק"א), של ח"כ טלי גוטליב. 49 חברי כנסת תמכו בהצעה, אל מול 46 מתנגדים, והיא תועבר לוועדת הכנסת לקביעת הוועדה שבה תידון ההצעה.
בהצעת החוק כתב: "תאגיד השידור הישראלי ייסגר בתום שנתיים מיום תחילתו של החוק המוצע, וכי ייערך מכרז לבחירת גורמים פרטיים שיקבלו רישיון מהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו לשם הפעלת שידורי טלוויזיה בערוצים שבהם משדר כיום התאגיד".
עוד נכתב: "בנוסף, מוצע להפסיק את כלל שידורי הרדיו של תאגיד השידור הישראלי, למעט שידורי רשת ב'. לפי המוצע, רשת ב' תפעל כתחנת רדיו ארצית שאותה יפעיל גורם פרטי שייבחר במכרז ויקבל רישיון מהרשות השנייה לטלוויזיה ורדיו".
מי שהוציא את התסכול בחריפות על העברת החוק, הוא לחבר הכנסת לפיד, שאמר במליאה: "אני רוצה מפה לפנות בהקשר לחוק הזה, דווקא לערוץ 12 ולוויינט ולידיעות האחרונות ול-13, דווקא לענקיים. אתם לא באמת חושבים שהם יעצרו בתאגיד ובעיתון הארץ, נכון? הם בדרך אליכם".
"מה שהם רוצים", אמר לפיד, "זה לוודא שלא יהיה בישראל חופש ביטוי וחופש יצירה, יהיה רק ברדוגו ומגל וערוץ 14 וכל האנשים האלה, שקארי הוא המשרת וה'שאוויאש' שלהם. זה מה שיהיה פה. זו התקפה על הדמוקרטיה הישראלית, זו התקפה על חופש הביטוי הישראלי, זו התקפה על היצירה הישראלית, במסווה של טיפול בבעיות התאגיד".
עוד אמר לפיד: "אין מדינה בלי חופש ביטוי. אין אפשרות לנהל אותה בלי חופש יצירה. קארי רוצה שכולם יישמעו כמו ברדוגו וטלי רוצה שכולם יישמעו כמו ינון מגל ועל זה הצעת החוק הזאת. הם החליטו לעשות מה שעושים משטרים אפלים בכל מקום בעולם. קודם כל לרסק את התקשורת החופשית ואז ללכת לטפל בכל היתר".
לפיד פנה לבעלי הערוצים הגדולים ואמר: "אני אומר לכל אבי וייס ואבי ניר וערוץ 12 וכל האנשים האלה, הם בדרך אליכם ואתם שותקים. הם בדרך אליכם ואתם אומרים זה עוד לא הגיע אליכם. הם בדרך אלינו, אז אנחנו נחכה. הם בדרך אליכם, אז בשם האיזון הקדוש אתם אומרים לעצמכם אולי אנחנו נתכופף וזה לא יקרה. זה יקרה, זה בדרך, זה מתודולוגיה מוכרת".
לסיום אמר: "כולנו מבינים מה הם עושים. הם בדרך לגדולים, הם רק מתחילים בקטנים ובדרך הם ירסקו את כל חופש היצירה והתרבות הישראלית, אבל מה אכפת לקארי מתרבות ומה אכפת לקארי מיצירה? ומה אכפת לקארי ממדינת ישראל?".
יוזמת ההצעה, ח"כ טלי גוטליב: "התאגיד נותן שירות לציבור, על חשבון הציבור, בלי לשאול את הציבור אם הוא רוצה או לא רוצה. אנחנו בשנת 2024, ערוצי התקשורת זמינים לכל, ערוצי הרדיו זמינים לכל. כולנו צריכים לשלם 150 ₪ בטסט לרכב כדי לשמוע רשת ב'? במה שונה התאגיד מכל ערוץ אחר? מדוע אנו צריכים לממן את זה ולשלם עבור אספקת השירות הזה?".
שר התקשורת ד״ר שלמה קרעי: "אין כל סיבה שאזרחי ישראל ימשיכו לממן מכיסם את השידור המיותר הזה. מטרת החוק היא להגביר את התחרות בשוק התקשורת ולעודד שוק חופשי ותחרותי ללא מימון או התערבות ממשלתית".
בנוגע לעובדי התאגיד והשקעה ביצירה ישראלית אמר השר במליאת הכנסת כי: ״אם היועמ״שים יכולים לדרוש לעצמם 24 משכורות כתנאי לפרישתם, גם אני אדרוש זאת עבור עובדי התאגיד. נפעל לתנאי פרישה ראויים וטובים ולמתן אפשרות תעסוקה במגזר הציבורי. השקעה ביצירה ישראלית חשובה בעיניי - אפעל לשמר ואף להגדיל אותה במסגרת תמיכות״.
תאגיד השידור הישראלי בתגובה לאישור הצעת החוק בקריאה טרומית: "אישור החוק בקריאה טרומית הוא צעד נוסף בדרך להשתלטות על השידור הציבורי, חיסולו, מכירת נכסיו ומשאביו ששייכים לכל הציבור בישראל, והעברתם ישירות לידי בעלי הון פרטיים".
עוד נמסר: "הפרטת התאגיד משמעותה - חיסול הדרמות האהובות, סרטי התעודה זוכי הפרסים הבינלאומיים, שידורי החינוכית שאין ילד בישראל שלא מחובר אליהם, הדיגיטל של כאן שהגיע בשנה האחרונה לקרוב לשני מיליארד צפיות, ביטול השתתפות ישראל באירוויזיון ומניעת שידור המונדיאל בחינם. ההפרטה עלולה להביא לפיטורי מאות עובדים ולפגיעה אנושה בפרנסתם של אלפי עובדי תעשיית הטלוויזיה בישראל".
הצגת כל התגובות