פרשת "קאטר-גייט" התפוצצה, והותרה לפרסום – אבל מה באמת קורה מאחורי הקלעים?
במסגרת התוכנית 'דבר ראשון' מודה המגיש משה מנס ואומר "אני לא ממש מבין מי נגד מי". לשם כך הזמין את ד"ר מאיר גלבוע, קרימינולוג וניצב משנה (בדימוס) שכיהן כסגן ראש היחידה הארצית לחקירות פשעים במשטרת ישראל ואף עמד בראש מחלקת החקירות ברשות ההגבלים העסקיים ושימש יועץ מיוחד לענייני שחיתות למבקר המדינה.
הוא עושה סדר בבלגן ומסכם כי בלב הפרשה עומדות שתי האשמות כבדות משקל: מגע עם סוכן זר – עבירת ביטחון שעונשה עד 15 שנות מאסר, ועבירות כלכליות כמו הלבנת הון, שיכולות להוביל לעד 10 שנים בכלא. "אם החשדות יוכחו, מדובר בפגיעה חמורה בביטחון המדינה", הוא מדגיש. הסיפור? אנשים בלשכת ראש הממשלה, חלקם ממומנים על ידי הליכוד וחלקם על ידי איש עסקים מקושר לקטאר, העבירו מידע רגיש לגורמים חיצוניים.
"קטאר: אויב או שותף? האינטרסים שמאחורי הקלעים"
אבל מה רוצה קטאר? גלבוע חושף: "לקטאר יש אינטרסים כלכליים – צינור גז לטורקיה ואירופה, והשפעה פוליטית במדינות זרות, כולל מימון הפגנות אנטי-ישראליות באוניברסיטאות בארה"ב". הוא מסביר שגורם עסקי, ככל הנראה, שילם ל"מקורבים" בלשכה כדי להשפיע על החלטות לטובת קטאר. והנה הטוויסט: "קטאר העבירה עשרות מיליוני דולרים לחמאס במשך שנים", שואל המנחה, "אז היא בעדנו או נגדנו?" גלבוע עונה: "היא אויב, גם אם נעזרים בה למשא ומתן. הנוחות שלה כמתווכת נובעת מהקשרים שטיפחה כאן".
"ראש הממשלה לא ידע? טענה מופרכת"
השאלה הגדולה: האם ראש הממשלה לא ידע מה קורה בלשכתו? גלבוע ספקן: "קשה לי להאמין שראש ממשלה לא יודע מה קורה באקווריום שלו. התראות על חמאס הועברו למזכיר הצבאי שלו – קצין בדרגת אלוף שיושב לידו. אם הוא לא ידע, זו בעיה גדולה יותר – תפקידו לדעת". הוא מוסיף: "גם אם נקבל את הטענה הזו, זה מעלה שאלות על כשירותו".
"חקירה תחת אש: הלחץ על החוקרים"
כמי שחקר בכירים בעבר, גלבוע לוקח אותנו אל מאחורי הקלעים של חקירות כאלה: "ראש ממשלה קובע את התנאים – מתי הוא מדבר ומתי הוא עוזב. אתה בלחץ עצום, והציבור עוקב. בלי גיבוי מהמפכ"ל, החוקרים חשופים". הוא משווה לחקירות נתניהו בעבר, שבהן המפכ"ל דאז הגן על הצוות, לעומת המצב הנוכחי: "היום חסר גיבוי ברור, וזה פוגע במוטיבציה".
"פוליטיקה או צדק? הקרב על האמת"
האם הכל רדיפה פוליטית? גלבוע לא שולל: "יש אינטרסים להפיל את ראש הממשלה, אבל הכישלון של 7 באוקטובר הוא עובדה. הפתרון? חקירה ממלכתית ניטרלית שתמצא את האמת ותתקן את המערכת – לא רק תחפש אשמים". הוא מסיים בתקווה: "אני רוצה שקט וביטחון לאזרחים, לא מלחמות חקירות".
"חקירת דרעי: לקח לעתיד?"
גלבוע נזכר בחקירת אריה דרעי, שבה עמד בראש הצוות: "נפגשנו איתו 52 פעמים. הוא שתק שנתיים וחצי, וכשדיבר – הראיות כבר תפסו אותו בשקרים. שיתוף פעולה מוקדם היה יכול לעזור לו". האם יש לקח ל"קאטרגייט"? "צריך גמישות משני הצדדים", הוא אומר, "אבל כשמישהו מתבצר – הדין ימוצה".