מליאת הכנסת אישרה היום (רביעי) בקריאה טרומית את הצעת חוק חובת הצגה של נתוני צפייה לצופה, התשפ"ד-2024 של חבר הכנסת שלום דנינו (הליכוד). 53 חברי כנסת תמכו בהצעה מול 49 שהתנגדו, והיא תועבר לוועדת הכנסת שתיקבע באיזו ועדה תידון ההצעה.
הצעת החוק קובעת כי גופי השידור, הציבוריים והפרטיים, יציגו לצופה, בזמן אמת, את נתוני הצפייה במהלך שעות שיא הצפייה בטלוויזיה, בערוץ הטלוויזיה הנצפה.
בהצעת החוק מציע דנינו כי שר התקשורת יקבע מערכת למדידת נתוני צפייה, וכן כי כל גוף משדר ידווח אחת לחודש על נתוני הצפייה בו לרגולטור המפקח עליו. לפי המוצע, כל רגולטור יעביר אחת לשנה את הנתונים לשר התקשורת, והם יפורסמו לציבור.
בדברי ההסבר להצעה נכתב: "טכנולוגיית הפיפל-מיטר נכנסה לשימוש בשנות ה-80, בתקופה שבה הועבר השידור הטלוויזיוני באמצעות גלי רדיו ומלכתחילה התבססה על טכנולוגיה המזהה גלים אלה".
"כיום" נכתב בדברי ההסבר להצעת החוק של דנינו, "המדיום העיקרי המשמש בתחום השידור הטלוויזיוני הוא זיהוי קולי של התוכן המשודר. רוב השידורים הטלוויזיוניים מועברים כיום באופן דיגיטלי, דרך ממירים של חברות הכבלים והלוויין או דרך חיבור לרשת האינטרנט. שידורים אלו אינם נלקחים בחשבון במדידת נתוני הצפייה באמצעות השימוש בטכנולוגיית הפיפל-מיטר".
"מלבד הטענות כי השימוש בשיטה מיושנת למדידת נתוני צפייה אינו רלוונטי לימינו" הוסבר בהצעת החוק, "נאמר לא אחת כי נתוני המדרוג אינם שקופים, אינם אמינים ולעיתים אף סובלים מעיוותים חמורים אשר נועדו ליצור מצג של הצלחה ועניין ציבורי בתוכניות שונות בטלוויזיה".
יוזם החוק, חבר הכנסת שלום דנינו התייחס בוועדה להצעת החוק והסביר מדוע הוא מעוניין לשנות את השיטה הקיימת: "אנו חושבים שהשיטה הקיימת לקויה. יש לה פוטנציאל להטעיה והיא לא מכסה את כלל האוכלוסיות. אין לנו התנגדות לשיטה הקיימת – אנו חושבים שצריך לתקן אותה ולוודא שהיא שקופה ושיש עליה בקרה. הדברים מורכבים ואני מניח שבדיוני ועדת הכלכלה נצליח לשפר את השיטה הקיימת".
שר התקשורת, שלמה קרעי שמקדם גם הוא את הצעת החוק, תמך בה: "מה שאנו רוצים בהצעה הזו זה לשקף נתוני צפייה לציבור דרך ספקי התכנים. יש בהצעה הזו דברים לא מקובלים ונתקן אותם בוועדה. היא תעבור התאמות בהתאם לחוק השידורים. רק מי שיש לו מה להסתיר מפחד מנתוני האמת".
במפלגת יש עתיד בראשותו של ראש האופוזיציה חבר הכנסת יאיר לפיד, בחרו לתקוף את הליכוד וטענו כי הצעת החוק נועדה לשרת את ערוץ 14. בפוסט שפרסמה המפלגה בחשבון ה-'X' שלה, נכתב: "תוך כדי מלחמת השבעה באוקטובר שהעקורים מביתם מופקרים, פצועים והרוגים ו- 101 חטופים מופקרים במנהרות הגיהנום בעזה".
"הכי דחוף לממשלה להעביר הבוקר דווקא את חוק הרייטינג ולא להפקיר את ערוץ 14" טענה מפלגת יש עתיד. "באותה נשימה ובלי בושה הקואליציה מצביעה נגד חוק מרחב מוגן למעונות יום לפעוטות". הם חתמו את תגובתם בסרקזם: "ערוץ 14 - חיי הפעוטות. 0:1 ממשלת האסונות טייק #3578995".
הצגת כל התגובות