תקדים: בית המשפט העליון הוציא היום (ראשון) צו על תנאי למדינה, שבו נאמר כי יקיים דיון מורחב על חוק הנבצרות בהרכב מורחב של לא פחות מ-11 שופטים.
הודעת בג"צ מגיעה ימים ספורים לאחר הדיון הדרמטי בסוף השבוע, בעתירות שביקשו לפסול את התיקון לחוק יסוד, בנוגע להוצאה לנבצרות של ראש ממשלה.
בהודעה, ביקשו השופטים מהכנסת, לנמק מדוע לא להחיל את החוק השנוי במחלוקת - רק מהכנסת הבאה.
בהודעת בג"צ, הם מבקשים לנטרל את האפשרות שהחוק יסייע לראש הממשלה הנבחר בנימין נתניהו ובכך לנטרל את מוקש הפרסונל.
על פי הודעת בג"צ, נראה שהוא מתכוון להתערב בחוק יסוד - מה שאומר שהתנגשות הרשויות הופכת לבלתי נמנעת.
ביום חמישי שעבר, הבהיר עורך הדין מיכאל ראביליו, פרקליטו של נתניהו, כי ראש הממשלה יכבד את פסיקת בית המשפט באשר לתיקון לחוק הנבצרות. כך לפי הדיווח בכאן 11.
את הדברים אמר ראביליו לקראת סיום הדיון שהתקיים היום בבית המשפט, לאחר שבית המשפט ביקש הבהרה בנוגע לתשובת נתניהו. עורך הדין אמר כי אם הובן שראש הממשלה לא יציית לפסק הדין - זה לא המצב.
בינתיים בקואליציה, כך לפי הדיווח, נערכים לאפשרות שבג"ץ יבטל את חוק היסוד. נתניהו אמנם מתכוון לכבד את הפסיקה, כך נראה, אולם שוקד לחוקק מחדש את החוק, אם אכן יפסל.
כזכור וכפי שדווח ב'כיכר השבת', בבית המשפט העליון בירושלים התקיים בסוף השבוע דיון דרמטי ראשון בעתירות שהוגשו לביטול התיקון ל"חוק יסוד הממשלה" על ידי התנועה למען איכות השלטון וסיעת ישראל ביתנו.
כזכור, התיקון לחוק קבע כי ניתן להכריז על נבצרות ראש ממשלה רק במצב של אי מסוגלות פיזית או נפשית. השופטים דנו בבקשתם של העותרים להוציא צו על תנאי. במידה ובג"צ יחליט להתערב, זו תהיה הפעם הראשונה לכך.
במהלך הדיון המשפטי, אמר אחד העותרים המרכזיים, יו"ר התנועה לאיכות השלטון, עו"ד אליעד שרגא: "נאשם מספר 2 (בנימין נתניהו) החליט לבצע הפיכה שלטונית במדינת ישראל. החליט לרסק את הרשות השופטת, החליט לפרק את מערכת אכיפת שלטון החוק, הוא החליט לפרק את מוסד היועץ המשפטי לממשלה, הוא החליט לפרק את הפרקליטות, את המשטרה – את כל שומרי הסף. מנגיד בנק ישראל וכלה ביושב ראש רשות החברות הממשלתיות ולהפוך אותנו למדינת סף דיקטטורית.
"יש כאן אירוע שכולו פרסונלי, והדברים נאמרו בפירוש און רקורד. רק כמה שעות אחרי שהחוק עבר כבר נשא נתניהו נאום והצהיר שמעכשיו הסדר ניגוד העניינים לא חל עליו, והוא נכנס לאירוע".
נשיאת בית המשפט העליון אסתר חיות גערה בו, ואמרה: "אדוני רוצה גם לטעון טיעון משפטי, או להמשיך לספר על נבואות הזעם שלו?".
בא כוחו של ראש הממשלה בנימין נתניהו עו"ד מיכאל ראבילו אמר במהלך הדיון כי תכלית החקיקה היא לחלוטין לא פרסונלית. אלא התכלית היא לקבוע שאין דבר כזה לקבוע נבצרות משפטית שפקיד גבוה ככל שיהיה לא יוכל להחליף שלטון.
נציג היועמ"שית עו"ד ענר הלמן, אמר בדיון כי "בכנסת ה-25 חוקקו שני תיקוני יסוד פרסונליים. זה הופך לשיטה, ואת זה צריך לעצור. אנחנו במקרה קיצוני של שימוש לרעה בסמכות המכוננת. בית המשפט העליון צריך לעצור סחף שאנחנו רואים בחודשים האחרונים.
עוד אמר נציג היועמ"שית: "הסמכות המכוננת (הסמכות החוקתית של הכנסת) הפכה למשאב לפתרון בעיות פרסונליות ומשפט פלילי של ראש ממשלה, רואים אחרי תיקון דרעי, מקרה אפילו קיצוני יותר מבחינת הפרסונליות. דפוס פעולה שחותר תחת שלטון החוק במדינת ישראל".
הצגת כל התגובות