
הסירוב של ממשלת ישראל לאפשר כניסה למשלחת פרלמנטרית מצרפת ממשיך לעורר הדים – אך בירושלים מדגישים כי מדובר בצעד שנועד להציב גבול ברור, לנוכח החרפת היחסים המדיניים בין המדינות.
כזכור, המשלחת, בת 27 חברי פרלמנט מצרפת, רבים מהם מהמפלגות השמאליות, הוזמנה לביקור בירושלים וביהודה ושומרון על ידי הקונסוליה הצרפתית בעיר. לפי התוכנית המקורית של הביקור, חברי המשלחת היו אמורים להיפגש עם בכירים ברשות ואף עם אסירים ביטחוניים, בהם מרואן ברגותי.
משרד הפנים הודיע על ביטול הוויזות – אף שכבר אושרו – והסתמך על חוק משנת 2017, המאפשר למנוע כניסה מגורמים התומכים בפעולות חרם נגד מדינת ישראל. "לא מדובר על תיירים תמימים", הסבירו בירושלים ל"מעריב", "אלא על משלחת עם אג'נדה פוליטית מובהקת נגד ישראל. במדינה ריבונית – זו זכות לגיטימית לסרב".
מנגד, בצרפת הביעו זעם פומבי. חברי המשלחת טענו כי מדובר ב"פגיעה חמורה בקשרים הדיפלומטיים ובחופש הפעולה של נבחרי ציבור במדינה דמוקרטית". חלקם קראו לנשיא מקרון להתערב אישית בדרישה לשנות את ההחלטה.
במערכת המדינית מזהירים: זה עלול להיות רק הצעד הראשון בדרך להסלמה. נשיא צרפת מקרון הודיע לאחרונה כי בכוונתו לבחון הכרה במדינה פלסטינית בכנס בינלאומי בניו יורק שיתקיים ביוני. לשכת ראש הממשלה כבר הבהירה: "זה יהיה פרס לטרור – לא צעד לשלום".
פרשנים מדיניים מעריכים כי עימות רחב יותר בין המדינות כבר נמצא בפתח. איתי סליאר, פרשן לענייני צרפת ומפעיל ערוץ הטלגרם "הצרפתי", ציין כי הקונסוליה בירושלים – שאינה כפופה לשגרירות הצרפתית בתל אביב – מקיימת קשרים ישירים עם הרשות הפלסטינית, ופועלת לעיתים בניגוד לאינטרסים של ישראל.
לדבריו, לא מדובר באירוע נקודתי: "יש פה מגמה ברורה של ממשל צרפתי שמנסה לקדם מהלך מדיני חד־צדדי – בליווי קמפיינים מתמשכים נגד ישראל בזירה הבינלאומית".
במקביל, ברשתות החברתיות עלתה ביקורת חריפה כלפי צרפת, על כך שבעוד היא מטיפה לישראל בנושאי זכויות לאומיות, היא עצמה החזיקה ב־13 טריטוריות מעבר לים. הביקורת גברה בעקבות ביקורו האחרון של הנשיא מקרון במדגסקר – מדינה שבעבר נשלטה בידי צרפת וידעה מרידות עממיות קשות נגד השלטון הקולוניאלי.
בינתיים, חברי המשלחת הצרפתית לישראל צפויים לקיים מסיבת עיתונאים בפריז ולהמשיך לדרוש את חידוש הביקור. בישראל בוחנים את המשמעויות המדיניות – ובעיקר, את ההשלכות האפשריות של הכרה צרפתית במדינה פלסטינית.